Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Te pulpety z sosem pomidorowym smakowałyby nawet Magdzie Gessler. Zapewniamy - lepszych nie jedliście

Rozpływające się w ustach pulpety w sosie pomidorowym to niezawodny sposób na niejadka. Na wszelki wypadek zrób ich więcej, bo twoje dziecko na pewno poprosi o dokładkę!

Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać. Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobicie je w zaledwie 30 minut.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pulpety z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml rosołu
  • passata pomidorowa
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrójcie w drobną kostkę. Następnie przełóżcie na rozgrzaną patelnie, dodajcie soli oraz pieprz i zeszklijcie wszystko.
  2. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszajcie z mięsem, jajkiem i bułką tartą.
  3. Całość doprawcie słodką papryką, solą i pieprzem.
  4. Zwilżonymi dłońmi uformujcie niewielkie pulpeciki.
  5. Na rozgrzaną patelnie przełóżcie przygotowane mięso. Smażcie z obu stron aż do zarumienienia.
  6. Do pulpecików dolejcie gorący bulion. Całość gotujcie pod przykrywką przez ok. 10 minut.
  7. Po tym czasie do mięsa dolejcie passatę pomidorową i gotujcie przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki.
  8. W międzyczasie sprawdźcie czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyjcie soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii.

Gotowe!

Tak przyrządzone pulpeciki możecie podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza was tylko własna wyobraźnia.

Źródło: przepisy.pl

Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy
Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis
Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce? Zdrowszy niż boczek Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego. Turkey Roll W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym. Pulpety z indyka w sosie koperkowym Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko 400 ml wody lub bulionu 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku 1 łyżeczka masła mąka pszenna mąka ziemniaczana olej roślinny mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę.  Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając...

bigos z kapusty pekińskiej przepis
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Bigos z kapusty pekińskiej? Żałujemy, że nie znaliśmy tego przepisu wcześniej
Bigos z kapusty pekińskiej stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnego bigosu tworzonego na bazie świeżej i kiszonej kapusty. Jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a przepis jest banalnie prosty.

To danie z powodzeniem możesz serwować swojej rodzinie nie tylko od wielkiego dzwonu, na przykład na święta Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzi się również na co dzień. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 60 minut, a smak z pewnością powali na kolana wszystkich twoich najbliższych. Przepis na bigos z kapusty pekińskiej Będziesz potrzebować 1 główka kapusty pekińskiej 400 gramów swojskiej kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 ml bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, a następnie umieść na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż do zarumienienia. Gotową kiełbasę przełóż do większego garnka i odstaw. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłaś kiełbasę i zeszklij (wytopiony z mięsa tłuszcz doda smaku cebuli). Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnie, na której smaży się cebula i marchew. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, a następnie dokładnie wymieszaj. Smaż przez ok. 8 minut aż do całkowitej miękkości marchwi. Tak przygotowane warzywa umieść w garnku z kiełbasą i zacznij podgrzewać. W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską i dodaj ją do pozostałych składników bigosu. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec do powstałego bigosu dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Gotowe! Tak przygotowany bigos z kapusty pekińskiej nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Z powodzeniem...

Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy
Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy
Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...