Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Te pulpety z sosem pomidorowym smakowałyby nawet Magdzie Gessler. Zapewniamy - lepszych nie jedliście

Rozpływające się w ustach pulpety w sosie pomidorowym to niezawodny sposób na niejadka. Na wszelki wypadek zrób ich więcej, bo twoje dziecko na pewno poprosi o dokładkę!

Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać. Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobicie je w zaledwie 30 minut.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pulpety z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml rosołu
  • passata pomidorowa
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrójcie w drobną kostkę. Następnie przełóżcie na rozgrzaną patelnie, dodajcie soli oraz pieprz i zeszklijcie wszystko.
  2. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszajcie z mięsem, jajkiem i bułką tartą.
  3. Całość doprawcie słodką papryką, solą i pieprzem.
  4. Zwilżonymi dłońmi uformujcie niewielkie pulpeciki.
  5. Na rozgrzaną patelnie przełóżcie przygotowane mięso. Smażcie z obu stron aż do zarumienienia.
  6. Do pulpecików dolejcie gorący bulion. Całość gotujcie pod przykrywką przez ok. 10 minut.
  7. Po tym czasie do mięsa dolejcie passatę pomidorową i gotujcie przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki.
  8. W międzyczasie sprawdźcie czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyjcie soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii.

Gotowe!

Tak przyrządzone pulpeciki możecie podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza was tylko własna wyobraźnia.

Źródło: przepisy.pl

pulpety w kapuscie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Mięciutkie, rozpływające się pulpety z duszoną kapustką. Tak dobre, że zapamiętacie ich smak na długo
Delikatne mięso mielone, wolno duszone z pomidorową kapustą to doskonałe danie na rodzinny obiad. Robi się szybki i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję. Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis Składniki na kapustę 1 kapusta 2 cebule Garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe Sól i pieprz do smaku Koncentrat pomidorowy Składniki na mięsne pulpety 0,5kg mielonego mięsa 1 cebula 2-3 łyżki tartej bułki Mąka 1 łyżka kaszy  manny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia. W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty. Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe. Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące. Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy.  Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i...

Jak sprawić żeby pulpety były delikatniejsze?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby pulpety były pyszne i delikatne w smaku? Magda Gessler dodaje do nich pewien nietypowy składnik
Magda Gessler zdradziła sekret idealnych pulpetów. Okazuje się, że znana restauratorka dodaje do masy mięsnej szklankę tradycyjnej, polskiej zupy.

Magda Gessler uważana jest za niekwestionowany autorytet kulinarny. Bowiem przygotowywane przez nią dania oszałamiają smakiem, zapachem i wyglądem. Restauratorka zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Przepisy, triki i porady dotyczące tradycyjnych dań ma w małym paluszku. Niektóre z nich zachowuje tylko dla siebie, innymi chętnie się dzieli – tak właśnie stało się w przypadku sekretnego składnika na pulpety. Według Magdy Gessler, sekret przepysznych i niebiańsko delikatnych pulpetów stanowi połączenie masy mięsnej z 1 szklanką warzywno-mięsnego bulionu. Dzięki niemu danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Przepis na idealne pulpety Będziecie potrzebować 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 czerstwej kajzerki 1 pęczku świeżego koperku 250 ml bulionu 250 ml mleka 2 łyżek mąki Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Mięso umieśćcie w dużej misce.  Czerstwą kajzerkę pokrójcie na kilka mniejszych części, włóżcie do niewielkiej miseczki, zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na maśle lub oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do cebuli. Podsmażone składniki dodajcie do mięsa. Koperek posiekajcie drobno i umieśćcie w misce z pozostałymi składnikami. Dodajcie także jajko, sól oraz pieprz. Całość zagniećcie na jednolitą masę przy użyciu dłoni. Na koniec połączcie masę mięsną z 1 szklanką bulionu i zacznijcie formować z niej pulpety. Najlepiej zwilżyć przedtem dłonie, dzięki temu mięso nie będzie się kleić do rąk. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej swoje pulpety....

boczek w łupinach cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy
Gotowany boczek w łupinach cebuli. Pyszna domowa wędlina na kanapki  
Takiego boczku z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Tajna receptura zakładająca gotowanie w łupinach cebuli i czosnku sprawia, że mięso staje się niesamowicie smaczne! Przetestujcie i sami się przekonajcie!

Nic na świecie nie może się równać ze smakiem domowej wędliny. Ta na bazie boczku gotowanego w łupinach, z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli Będziecie potrzebować: 1 kilogram surowego boczku 4 cebule 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe Woda Przyprawy: po 1 łyżeczce soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, suszonego czosnku i majeranku.  Przygotowanie: Cebulę i czosnek w łupinach umyjcie pod bieżącą, ciepłą wodą. Czyste ząbki czosnku rozgniećcie przy pomocy noża. Do średniej wielkości garnka wlejcie wodę do ¾ wysokości i umieśćcie w niej cebulę oraz czosnek wraz ze wszystkimi łupinami. Do wody dodajcie również 1 łyżeczkę pieprzu czarnego w kulkach, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe. Całość gotujcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu do wywaru włóżcie boczek. Jeśli woda nie zakrywa mięsa, koniecznie jej dolejcie. Boczek gotujcie aż do miękkości, obracając go co kilka minut. Kiedy stanie się już wystarczająco miękki wyjmijcie go z wody i odstawcie do wystudzenia. W małej miseczce umieśćcie majeranek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Całość wymieszajcie.  Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyjcie wystudzone mięso, a następnie zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na całą noc. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

gołąbki na kapuście przepis
Adobe Stock
Newsy
Najszybsze na obiad siekane gołąbki. Proste danie dla całej rodziny
Nie ma co ukrywać, że przepis na tradycyjne gołąbki jest dosyć pracochłonny. Jeśli jednak nie macie całego dnia na gotowanie, postawcie na siekane gołąbki. Ich przyrządzenie to dosłownie chwila.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma jednak kilka mankamentów – wszystkie dotyczą kapusty. Na szczęście istnieje przepis, który rozwiąże wasze dotychczasowe problemy.  Przepis na siekane gołąbki Siekane gołąbki to świetna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanego mięsa mielonego owiniętego w liście kapusty – dzięki niej zaoszczędzicie mnóstwo czasu i nerwów. Sami się przekonajcie. Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 500 gramów mięsa mielonego 100 gramów ryżu 3 łyżek kaszy manny 1 litra bulionu (lub 1 kostki rosołowej) 1 cebuli 1 słoika passaty pomidorowej Oleju do smażenia Mąki do panierowania Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Kapustę obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści i wytnijcie z niej głąb. Tak przygotowaną posiekajcie w drobne kawałki i przełóżcie do dużej miski. Do kapusty dodajcie sól i dokładnie ją wymieszajcie. Na koniec powinniście ją nawet pougniatać, tak aby puściła soki i nieco zmiękła. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet chwilę dłużej. Po wyjęciu z wody nie powinien strzelać w zębach (dzieje się tak, kiedy jest zbyt twardy), ale też nie powinien być rozgotowany. Do kolejnej dużej miski przełóżcie mięso. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę i połączcie z mięsem. W misce z mięsem umieśćcie również kaszę mannę, ugotowany wcześniej ryż, odciśniętą z soków kapustę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanej masy zacznijcie formować niewielkie gołąbki i układać je na stolnicy lub drewnianej desce do krojenia. Do głębszego talerza nasypcie trochę mąki, a...