Przepyszne bliny
Gotujmy.pl/Kloruś
Newsy

Przepyszne bliny rosyjskie. Ich smak w połączeniu ze śmietaną jest jedyny w swoim rodzaju 

Klasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo zdrowe i smaczne. Doskonale pasuje do nich gęsta, kwaśna śmietana. Czy już na samą myśl cieknie wam ślinka?

Bliny to rosyjski specjał. Nasi sąsiedzi to bardzo proste do przygotowania danie jedzą z oryginalnymi dodatkami, między innymi z łososiem lub kawiorem oraz z dodatkiem śmietany.

Można je podawać także ze śledziami, grzybami, serem, jajkiem czy z rybnymi pastami. Na słodko z owocowymi konfiturami a nawet samym cukrem pudrem, również smakują wyśmienicie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bliny gryczane mają wyrazisty smak

Placuszki te mają bardzo wyrazisty, jedyny w swoim rodzaju smak, przez udział mąki gryczanej. Jeśli nie przepadacie za jej smakiem, możecie zastąpić jej część lub całość mąką pszenną. 

Bliny bardzo przypominają naleśniki. Smażąc je na patelni, powinniście nalewać ciasto cienką warstwą tak, by pęcherzyki powietrza uwolniły się w idealnym momencie. Szybko stają się kruche, dlatego należy podawać je jeszcze ciepłe. 

Zobacz także
ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty

Przepis na rosyjskie bliny gryczane

Składniki:

  • 150 g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
  • 150 g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml mleka
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Dodatki według uznania:

  • Gęsta kwaśna śmietana
  • Śledzie
  • Wędzony łosoś
  • Cytryna
  • Koperek 
  • Kawior
  • Szynka parmeńska
  • Ogórek
  • Groszek
  • Papryka 


Sposób przygotowania:

  1. Obie maki przesiejcie przez sitko.
  2. Dodajcie cukier, drożdże a następnie wlejcie ciepłe ale nie gorące mleko. 
  3. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  4. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka utrzyjcie z miękkim masłem. Białka ubijcie na sztywną pianę. 
  5. Do masy gryczanej dodajcie najpierw żółtka z masłem, a następnie białka i delikatnie połączcie. Ponownie przykryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce na 20 minut. 
  6. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Łyżką nakładajcie małe porcje ciasta i smażcie na złoty kolor z obu stron. 
  7. Usmażone placuszki kładźcie na talerz z papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
  8. Bliny podawajcie z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 
 

babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu. Drożdżowa babka zaparzana To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas. Przepis na drożdżową babkę zaparzaną Składniki: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 ½ szklanki mleka 80 g masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 jajka 150 g cukru aromatyzowanego wanilią 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiejcie do miski. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Masło roztopcie i ostudźcie. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie...

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne? Nie pomińcie 1 kroku
Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z wypiekami, koniecznie zajrzyjcie do naszego przepisu – uwzględnia bardzo ważny krok.

Drożdżówki, rogaliki, pączki , placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem, z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha. Jednak w jego przyrządzenie musicie włożyć mnóstwo serca, trochę czasu, nieco cierpliwości i szczyptę wiedzy. Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Jeśli chcecie, by wasze ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne, czyli w skrócie idealne, koniecznie pamiętajcie, by pod koniec wyrabiania dodać do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Ten składnik nada ciastu drożdżowemu głębszego wymiaru w przeciwieństwie do margaryny czy oleju. Ciasto musicie mieszać naprawdę bardzo powoli i delikatnie, aż do momentu, w którym wchłonie cały tłuszcz, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Wówczas powinniście przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia . Dopiero po upływie tego czasu wstawcie je do pieca. Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe Składniki: 30 gramów świeżych drożdży (lub 14 gramów suchych) 1 kilograma mąki pszennej 150 gramów cukru 90 gramów masła 200 ml mleka 3 jajek Szczypty soli Przygotowanie: W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z 200 gramami przesianej mąki pszennej. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je 30 gramami (dwoma łyżkami) cukru i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka.  Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. 20 minut do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość). Przygotujcie sobie dwie duże miski – w jednej umieśćcie żółtka i utrzyjcie je z pozostałym...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...

Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
edyta337/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
Te bułeczki smakują najlepiej wyciągnięte prosto z pieca. Jedzcie je szybko, bo znikają ze stołu w mgnieniu oka!

Już niedługo w lasach pojawią się jagody , a to oznacza tylko jedno – jagodzianki! Te przepyszne bułeczki zrobicie z przepisu autorstwa Edyty, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na jagodzianki z kruszonką Do przygotowania jagodzianek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1 kg mąki 250 g masła 1 opakowanie drożdży (100g) 6 jajek 1 szklanka cukru oraz 1 łyżka cukru na rozczyn 1 cukier waniliowy Mleko do rozczynu Oliwa Sól do smaku Dodatki: Kilogram jagód Jajko Kruszonka: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru pudru 120 g masła Przygotowanie: Najpierw przygotujcie rozczyn. Do naczynia rozkruszcie świeże drożdże, dodajcie 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijcie żółtka z cukrem, a białka na sztywną pianę. Po wyrośnięciu, przesiejcie mąkę do miski i wlejcie rozczyn. Dodajcie łyżkę oliwy, cukier waniliowy i sól oraz ubite żółtka i białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Powoli, w trakcie wyrabiania dodawajcie rozpuszczone i ostygnięte masło. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od dłoni, przykryjcie je ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta przygotujcie sobie kruszonkę. Należy wsypać do miski mąkę, dodać zimne i posiekane masło, cukier i połączyć wszystkie składniki, rozcierając je między palcami. Jagody umyjcie delikatnie pod bieżącą wodą i odstawcie, by mogły swobodnie wyschnąć. Możecie też wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Po rozwałkowaniu podzielcie ciasto na części w równe prostokąty. Na...