Bliny to rosyjski specjał. Nasi sąsiedzi to bardzo proste do przygotowania danie jedzą z oryginalnymi dodatkami, między innymi z łososiem lub kawiorem oraz z dodatkiem śmietany.

Można je podawać także ze śledziami, grzybami, serem, jajkiem czy z rybnymi pastami. Na słodko z owocowymi konfiturami a nawet samym cukrem pudrem, również smakują wyśmienicie. 

Bliny gryczane mają wyrazisty smak

Placuszki te mają bardzo wyrazisty, jedyny w swoim rodzaju smak, przez udział mąki gryczanej. Jeśli nie przepadacie za jej smakiem, możecie zastąpić jej część lub całość mąką pszenną. 

Bliny bardzo przypominają naleśniki. Smażąc je na patelni, powinniście nalewać ciasto cienką warstwą tak, by pęcherzyki powietrza uwolniły się w idealnym momencie. Szybko stają się kruche, dlatego należy podawać je jeszcze ciepłe. 

Zobacz także:

Przepis na rosyjskie bliny gryczane

Składniki:

  • 150 g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
  • 150 g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml mleka
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Dodatki według uznania:

  • Gęsta kwaśna śmietana
  • Śledzie
  • Wędzony łosoś
  • Cytryna
  • Koperek 
  • Kawior
  • Szynka parmeńska
  • Ogórek
  • Groszek
  • Papryka 


Sposób przygotowania:

  1. Obie maki przesiejcie przez sitko.
  2. Dodajcie cukier, drożdże a następnie wlejcie ciepłe ale nie gorące mleko. 
  3. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  4. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka utrzyjcie z miękkim masłem. Białka ubijcie na sztywną pianę. 
  5. Do masy gryczanej dodajcie najpierw żółtka z masłem, a następnie białka i delikatnie połączcie. Ponownie przykryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce na 20 minut. 
  6. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Łyżką nakładajcie małe porcje ciasta i smażcie na złoty kolor z obu stron. 
  7. Usmażone placuszki kładźcie na talerz z papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
  8. Bliny podawajcie z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl