gotowana kapusta przepis
Adobe Stock
Newsy

Przepis na zdrową, złotą kapustę. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, powinny ją jeść regularnie

Nie od dziś wiadomo, że kiszona kapusta to źródło wielu cennych wartości i składników odżywczych. Produkt ten powinien na stałe zagościć w diecie każdego Polaka. Duszona jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

Kiedyś kapusta kiszona była jak rosół – pojawiała się w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj większość gospodyń odeszła od tak częstego jej przyrządzania. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W końcu kiszona kapusta jest nie tylko niesamowicie pyszna i sycąca, ale również zdrowa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne wartości odżywcze kapusty

Eksperci doceniają przede wszystkim jej właściwości odkwaszające i oczyszczające, dzięki którym w organizmie nie mają prawa zalęgnąć się żadne pasożyty. Okazuje się również, że kapusta kiszona zawiera mnóstwo błonnika oraz witamin A, K, C oraz z grupy B. Nie brakuje w niej także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, fosforu oraz potasu. 

Specjaliści twierdzą, że produkt doskonale reguluje pracę jelit, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego oraz krwionośnego, a także obniża poziom „złego” cholesterolu. Prowadzone przez lata badania wykazały również, że regularne spożywanie kapusty kiszonej może zahamować rozwój raka. 

Osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy zaleca się spożywanie kapusty w formie gotowanej.

Zobacz także
pilne

Rząd zrezygnował z godzin dla seniorów - każdy będzie mógł zrobić zakupy między 10 a 12

Przepis na duszoną kapustę

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 500 gramów świeżej kapusty
  • 1 litra bulionu
  • 1 cebuli
  • 1 główki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Kawałka świeżego imbiru
  • Kilku suszonych śliwek
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kolendry, kurkumy, kminku, curry i ziół prowansalskich
    Zobacz także
    Dlaczego ogórki pakowane są szczelnie w folię? Powód was totalnie zaskoczy

    Dlaczego ogórki szklarniowe pakowane są szczelnie w folię? Powód zupełnie was zaskoczy

    Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozpuśćcie masło, a następnie dodajcie do niego suszoną kolendrę i kminek. Całość podgrzewajcie aż do momentu, w którym w waszej kuchni zacznie się unosić przyjemny aromat. Wówczas dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, curry, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie i podgrzewajcie jeszcze chwilę.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do garnka z przyprawami. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do naczynia. Z kolei imbir podzielcie na mniejsze części i również połączcie z pozostałymi składnikami. Całość smażcie przez ok. 3 minuty.
  3. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie kiszoną kapustę. Kiedy połączy się z przyprawami i nieco podsmaży, dodajcie również poszatkowaną świeżą kapustę, pokrojone w paski suszone śliwki oraz zioła prowansalskie.
  4. Cały czas mieszając, podlewajcie danie gorącym bulionem, aż do momentu, w którym kapusta całkiem zmięknie. Niestety, w tym procesie musicie wykazać się cierpliwością. Bowiem może to trwać nawet kilka godzin.

Gotowe!

góralska kwaśnica przepis
Pixabay
Newsy
Dodajcie to do kwaśnicy, a wyjdzie tak dobra jak u góralskiej gospodyni. Idealna zupa na rozgrzanie
Mówi się, że kwaśnica nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach. Okazuje się jednak, że jej smak z łatwością odwzorujecie w domowym zaciszu. Wystarczy, że dodacie do niej jeden, sekretny składnik.

Kiszona kapusta, żeberka i ziemniaki – jak tu nie kochać kwaśnicy! W Tatrach serwuje się ją w niemal na każdym rogu. To właśnie dla jej wyjątkowego smaku do Zakopanego każdego roku zjeżdżają się nie tylko Polacy, ale również zagraniczni sąsiedzi. Możecie nam wierzyć lub nie, ale ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że aby jej skosztować wcale nie musicie jechać na drugi koniec kraju. Z łatwością przyrządzicie ją w domowym zaciszu. Ten przepis wyszedł prosto z góralskiego, tradycyjnego domu. Zgodnie z recepturą, do zrobienia kwaśnicy musicie użyć nie tylko kiszonej kapusty, ale również pochodzącego z niej soku.  Przepis na góralską kwaśnicę Będziecie potrzebować 500 gramów żeberek wieprzowych 800 gramów kiszonej kapusty 250 ml soku z kiszonej kapusty 1 cebuli 6 ziemniaków Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i podsmażcie w dużym garnku „na sucho” (czyli bez żadnego tłuszczu). Uważajcie, żeby się nie spaliła. W garnku umieśćcie również umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, posiekaną kapustę kiszoną, sok z kapusty kiszonej (to bardzo ważne, dzięki niemu kwaśnica zyska pożądany smak) oraz zimną wodę, tak aby garnek został wypełniony do ¾ wysokości. Całość zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego liście laurowe i doprawcie solą oraz pieprzem. Zupę przemieszajcie i trzymajcie na ogniu pod uchyloną pokrywką jeszcze przez kolejną godzinę. W tym czasie zajmijcie się ziemniakami - obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i ugotujcie w niewielkiej ilości osolonej wody. Po ok. 15 minutach warzywo powinno stać się miękkie, wtedy...

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Adobe Stock
Newsy
Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Kapuśniak może być przygotowywany na wiele sposobów w zależności od odmiany kapusty. Jego smak zależy także w dużej mierze od przypraw, które do niego dodacie.

Kapuśniak to tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która przygotowywana jest na białej, czerwonej, włoskiej, świeżej, młodej, a nawet kiszonej kapuście. Wywar przygotowywany jest także na mięsie z kością, który nadaje całości intensywnego smaku.  Jakie przyprawy warto dodać do kapuśniaku?  Większość kucharzy gorąco poleca kapuśniak wzbogacony o podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i kminek. Często jednak dodaje się również ziele angielskie i liście laurowe, które wzbogacą zupę o głęboki, intensywny aromat. Jeśli chcecie podkreślić mięsny smak, warto dodać też do dania przypieczoną nad ogniem lub palnikiem cebulę. To stary trik naszych babć, który dodaje potrawom wielowymiarowego posmaku i aromatu. Metoda ta wywodzi się z czasów, kiedy dostępna była znacznie mniejsza ilość przypraw, ale do dziś nie traci na skuteczności i aktualności. Jak ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej? Kiszona wersja kapusty jest łatwo dostępna, ponieważ znajdziecie ją w każdym supermarkecie przez cały rok. To dlatego kapuśniak przygotowuje się najczęściej właśnie na tym rodzaju kapusty. Powstała w ten sposób zupa to tzw. kwaśnica. Składa się ona właściwie z zaledwie kilku składników: wody, kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Aby uzyskać znacznie bardziej nasycony, ciekawszy smak, warto dodać także wędzony boczek, marchewkę, pietruszkę oraz garść przypraw. Jak przygotować kwaśnicę krok po kroku? Przepis na kwaśnicę z boczkiem, kminkiem i zielem angielskim Składniki:  kapusta kiszona,  ziemniaki, mięso z kością (np. golonka), boczek wędzony, marchewka, pietruszka, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: Warzywa obierzcie i pokrójcie na mniejsze...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...