gotowana kapusta przepis
Adobe Stock
Newsy

Przepis na zdrową, złotą kapustę. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, powinny ją jeść regularnie

Nie od dziś wiadomo, że kiszona kapusta to źródło wielu cennych wartości i składników odżywczych. Produkt ten powinien na stałe zagościć w diecie każdego Polaka. Duszona jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.
Weronika Kępa
styczeń 27, 2021

Kiedyś kapusta kiszona była jak rosół – pojawiała się w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj większość gospodyń odeszła od tak częstego jej przyrządzania. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W końcu kiszona kapusta jest nie tylko niesamowicie pyszna i sycąca, ale również zdrowa.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Cenne wartości odżywcze kapusty

Eksperci doceniają przede wszystkim jej właściwości odkwaszające i oczyszczające, dzięki którym w organizmie nie mają prawa zalęgnąć się żadne pasożyty. Okazuje się również, że kapusta kiszona zawiera mnóstwo błonnika oraz witamin A, K, C oraz z grupy B. Nie brakuje w niej także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, fosforu oraz potasu. 

Specjaliści twierdzą, że produkt doskonale reguluje pracę jelit, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego oraz krwionośnego, a także obniża poziom „złego” cholesterolu. Prowadzone przez lata badania wykazały również, że regularne spożywanie kapusty kiszonej może zahamować rozwój raka. 

Osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy zaleca się spożywanie kapusty w formie gotowanej.

Zobacz także

Przepis na duszoną kapustę

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 500 gramów świeżej kapusty
  • 1 litra bulionu
  • 1 cebuli
  • 1 główki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Kawałka świeżego imbiru
  • Kilku suszonych śliwek
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kolendry, kurkumy, kminku, curry i ziół prowansalskich

    Zobacz także

    Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozpuśćcie masło, a następnie dodajcie do niego suszoną kolendrę i kminek. Całość podgrzewajcie aż do momentu, w którym w waszej kuchni zacznie się unosić przyjemny aromat. Wówczas dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, curry, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie i podgrzewajcie jeszcze chwilę.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do garnka z przyprawami. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do naczynia. Z kolei imbir podzielcie na mniejsze części i również połączcie z pozostałymi składnikami. Całość smażcie przez ok. 3 minuty.
  3. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie kiszoną kapustę. Kiedy połączy się z przyprawami i nieco podsmaży, dodajcie również poszatkowaną świeżą kapustę, pokrojone w paski suszone śliwki oraz zioła prowansalskie.
  4. Cały czas mieszając, podlewajcie danie gorącym bulionem, aż do momentu, w którym kapusta całkiem zmięknie. Niestety, w tym procesie musicie wykazać się cierpliwością. Bowiem może to trwać nawet kilka godzin.

Gotowe!

Komentarze