W końcu nastała pora upragnionego grillowania. Mimo iż temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt wysokie, wielu Polaków urządziło już w majówkę pierwszego grilla, a w planach ma kolejne.

Małymi krokami zbliża się weekend. Jeśli planujecie urządzić grilla w ogrodzie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Ten smak powali was na łopatki!

Grillowane udka w ostrej marynacie

Grillowane udka w ostrej marynacie to doskonały pomysł na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Udka są z zewnątrz chrupiące a w środku obłędnie miękkie. Dzięki odpowiedniej marynacie z sosu sojowego, majonezu i ostrego keczupu, udka smakują genialnie, a mięso samo odchodzi od kości.

Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek, a na pewno będziecie chcieli robić to danie częściej! Sprawdziliśmy – smakuje obłędnie!

Zobacz także:

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy kurczak grill
  • 1 łyżka przyprawy kurczak złocisty
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 3 łyżki keczupu ognistego Kamis
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwie części, osobno pałki, osobno udka.
  2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować dokładnie udka.
  3. Włożyć udka do lodówki na całą noc.
  4. Piec na grillu około 40 minut, co jakiś czas obracać, żeby się przyrumieniły ze wszystkich stron.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: