W końcu nastała pora upragnionego grillowania. Mimo iż temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt wysokie, wielu Polaków urządziło już w majówkę pierwszego grilla, a w planach ma kolejne.
Małymi krokami zbliża się weekend. Jeśli planujecie urządzić grilla w ogrodzie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Ten smak powali was na łopatki!
Grillowane udka w ostrej marynacie
Grillowane udka w ostrej marynacie to doskonały pomysł na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Udka są z zewnątrz chrupiące a w środku obłędnie miękkie. Dzięki odpowiedniej marynacie z sosu sojowego, majonezu i ostrego keczupu, udka smakują genialnie, a mięso samo odchodzi od kości.
Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek, a na pewno będziecie chcieli robić to danie częściej! Sprawdziliśmy – smakuje obłędnie!
Zobacz także:
Składniki:
- 10 udek z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy kurczak grill
- 1 łyżka przyprawy kurczak złocisty
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- 3 łyżki keczupu ognistego Kamis
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ostra papryka
Przygotowanie:
- Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwie części, osobno pałki, osobno udka.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować dokładnie udka.
- Włożyć udka do lodówki na całą noc.
- Piec na grillu około 40 minut, co jakiś czas obracać, żeby się przyrumieniły ze wszystkich stron.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: