Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty. 

Kuchnia grecka po polsku

Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia.

W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków.

Przepis na grecki sos tzatziki

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 mniejsze ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3-4 listki mięty
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jogurt grecki przełóżcie do miseczki.
  2. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Odciśnijcie z nadmiaru soku i dodajcie do jogurtu. Wymieszajcie.
  3. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsypcie posiekany koperek i miętę. Wymieszajcie.
  4. Dodajcie sok z cytryny i oliwę z oliwek. Na koniec przyprawcie solą i pieprzem.
  5. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: