Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
WanilioweInspiracje/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla

Ten popularny sos doskonale pasuje do dań z grilla, ziemniaków oraz zapiekanek.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuchnia grecka po polsku

Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia.

Zobacz także
Butelkę wina powinno przechowywać się w pionie czy poziomie? Prawie każdy robi to źle

Butelkę wina powinno przechowywać się w pionie czy poziomie? Prawie każdy robi to źle

Przerażona kobieta plama z czerwonego wina

Jak usunąć plamy z czerwonego wina? Oto kilka przydatnych sztuczek. Ale pamiętajcie – musicie się pospieszyć!

W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków.

Przepis na grecki sos tzatziki

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 mniejsze ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3-4 listki mięty
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jogurt grecki przełóżcie do miseczki.
  2. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Odciśnijcie z nadmiaru soku i dodajcie do jogurtu. Wymieszajcie.
  3. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsypcie posiekany koperek i miętę. Wymieszajcie.
  4. Dodajcie sok z cytryny i oliwę z oliwek. Na koniec przyprawcie solą i pieprzem.
  5. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj też:

Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?
Pixabay
Newsy
Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?
Przygotujcie tę sałatkę, a nikogo nie trzeba będzie namawiać do sięgania po warzywa!

Oprócz pysznych karkówek, kurczaka w przyprawach, szaszłyków , kaszanki i kiełbasek, robiąc grilla, warto przygotować też inne potrawy. Na pewno macie swoją pulę popisowych dań, które zawsze przygotowujecie. Pora na coś nowego! Ta grillowa sałatka dosłownie w mgnieniu oka znika ze stołu. Świetnie podkreśla smak mięsa, jest świeża i niskokaloryczna. Zróbcie ją następnym razem! Sekret udanej grillowej sałatki Sekret tej sałatki tkwi w dodatku świeżej mięty. Mięta wprowadza nowy smak. Wasi goście będą się zastanawiać, dlaczego sałatka jest taka smaczna. Pozostałe składniki tez dobrze się razem komponują. Nie pomijajcie dodatku mięty jeśli chcecie uzyskać oszałamiający efekt i odnieść kulinarny sukces. Składniki na niesamowitą sałatkę grillową Do przygotowania grillowej sałatki potrzebujecie: Kilka młodych ziemniaków Mały jogurt naturalny Pęczek świeżej mięty Ogórka Ok. 10 rzodkiewek Świeży pieprz i sól Oliwę z oliwek Cytrynę Przygotowanie sałatki grillowej Ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie. Odłóżcie je do wystygnięcia na pewien czas. Przygotujcie sos: wymieszajcie jogurt naturalny z oliwą z oliwek, sokiem z ćwiartki cytryny. Dodajcie do sosu skórkę otartą z cytryny. Doprawcie sos solą i pieprzem. Ostudzone ziemniaki pokrójcie na kawałki. Umyjcie rzodkiewki i pokrójcie je na plastry. To samo zróbcie z ogórkiem. Wymieszajcie ziemniaki z ogórkiem i rzodkiewką. Polejcie warzywa sosem jogurtowym. Posiekajcie świeżą miętę. Obficie posypcie sałatkę świeżą miętą. Oprószcie sałatkę świeżym pieprzem i solą morską. Spróbujcie sałatki i w razie potrzeby dodajcie do niej jeszcze skórki otartej z cytryny, soli, pieprzu i mięty. Smacznego!...

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Doskonałe soczyste skrzydełka z przepyszną marynatą miodowo-musztardową, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zróbcie na grilla, a znikną w mgnieniu oka!

Sezon grillowy tuż-tuż, dlatego warto zaopatrzyć się w nowe przepisy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście skrzydełek w miodowo-musztardowej marynacie, koniecznie zróbcie je w tym roku. Są absolutnym hitem każdej grillowej imprezy.  Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie i musztardzie Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki musztardy 5 łyżek oliwy lub oleju Płaska łyżka mielonej słodkiej papryki Pół łyżki mielonej ostrej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Skrzydełka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Odetnijcie końcówkę. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę, a czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie za pomocą praski. W miseczce wymieszajcie dokładnie miód z musztardą i sosem sojowym. Dodajcie olej lub oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie skrzydełka z kurczaka, cebulę i czosnek i wszystko zalejecie powstałą marynatą. Dokładnie obtoczcie lub natrzyjcie kurczaka, tak żeby równomiernie pokrył się płynem. Odstawcie do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony lub upieczcie w piekarniku (przez 40-45 minut w około 170-180 stopniach). Smacznego! Co podać na grilla? Skrzydełka uwielbiają wszyscy – miękkie, soczyste mięso w pysznej marynacie i chrupiąca skórka! Oprócz miodowo-musztardowych, dużym powodzeniem cieszą się zawsze skrzydełka w pikantnej marynacie . Jeśli jesteście fanami drobiu możecie przyrządzić również filety z kurczaka lub szaszłyki z warzywami. Mięsożercom polecamy także karkówkę, żeberka w czosnkowej glazurze lub pikantnej...

Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Gotujmy.pl/karita
Newsy
Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Delikatny i lekki łosoś z grilla w cudownej i aromatycznej cytrynowej marynacie. Doskonały przepis na grillowaną rybę, gdy dbacie o linię.

Przygotujcie lekkiego łososia z grilla zamiast kiełbasy, karkówki albo żeberek. Odpowiednia marynata z cytryny i przypraw sprawi, że mięso ryby będzie soczyste i delikatne oraz pełne smaku. Podajcie grillowanego łososia z czosnkowym sosem tzatziki , szybką 10-minutową sałatką z pomidora i koperku albo prostą wiosenną sałatką . Możecie również ugotować  zielone szparagi  (podawajcie solo, z podsmażoną bułką tartą albo sosem holenderskim), bo właśnie zaczynamy sezon szparagowy. Doskonałym dodatkiem będą również pieczone ziemniaki  à la z ogniska albo nacięte, mocno chrupiące ziemniaczki z piekarnika . Takie danie jest lekkostrawne, a przy tym nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się, jeśli jesteście na diecie. Doskonałe na obiad, ale również na lekką kolację. Przepis na łososia z grilla Składniki 2 dzwonka z łososia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego lubczyku Pół łyżeczki mielonej papryki łagodnej 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Dzwonka łososia umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę. W miseczce dobrze wymieszajcie sok z cytryny, oliwę z oliwek wraz z wyciśniętym czosnkiem i dodajcie bazylię, lubczyk oraz mieloną paprykę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Łososia dokładnie natrzyjcie powstałą marynatą, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Łososia nie musicie długo grillować – zazwyczaj wystarczy mu 10-15 minut. Smacznego! Łosoś z piekarnika, gdy nie ma grilla Jeśli nie macie grilla, nie musicie rezygnować z pysznej ryby. Z łatwością...