Mięsa pieczone, a zwłaszcza grillowane potrzebują dodatkowego sosu, który podkreśli smak danego dania. Większość osób kupuje gotowe produkty w sklepach, aczkolwiek są one z różnymi zbędnymi dodatkami i cukrem. Taki skład nie zachwyca. Warto wówczas samodzielnie przygotować taki dodatek w domu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Domowy sos barbecue
Samodzielne przyrządzenie sosu barbecue jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy przygotować kilka kluczowych składników, a z ich udziałem powstanie aromatyczny sos. Taki dodatek idealnie sprawdza się do żeberek bądź mięsa z grilla. Świetnie podkreśli lekko dymny posmak. Domowy sos barbecue po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu za każdym razem będzie w gotowości do użycia.
Przepis na sos barbecue do żeberek i mięsa na grilla
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- ½ szklanki ketchupu
- 4 łyżki octu winnego
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- cukier trzcinowy
- sól
- pieprz
- sos worcester
- sos tabasco
Przygotowanie:
- Cebulę oraz czosnek obierzcie z łupinek.
- Do większego garnka z grubszym dnem dodajcie olej.
- Cebulę drobno posiekajcie i wrzućcie ją na rozgrzany olej. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli. Całość wymieszajcie, smażcie do zeszklenia się składników.
- Podsmażone warzywa zalejcie przecierem pomidorowym. Dodajcie również ketchup oraz ocet winny. Wszystko wymieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu.
- Po upływie kilku minut do sosu dodajcie wytrawne białe wino, suszony tymianek, musztardę oraz liść laurowy.
- Składniki przyprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem trzcinowym, sosem worecester, a także tabasco.
- Wszystko dokładnie wymieszajcie i duście bez przykrycia przez 20 minut, aby sos wystarczająco zgęstniał.
- Gotowy sos pozostawcie do ostygnięcia.
- Z chłodniejszego sosu wyjmijcie liść laurowy, a całość zmiksujcie blenderem na jednolitą masę.
- Tak przygotowany sos barbecue należy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Idealnie sprawdzi się do żeberek bądź innego mięsa na grilla. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: