Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla

Na zewnątrz robi się coraz cieplej, a to oznacza rychłe rozpoczęcie sezonu grillowego. Na ruszt zazwyczaj trafia mięso w różnych postaciach. Żeberka, jak i inne mięso świetnie smakuje z sosem barbecue.

Mięsa pieczone, a zwłaszcza grillowane potrzebują dodatkowego sosu, który podkreśli smak danego dania. Większość osób kupuje gotowe produkty w sklepach, aczkolwiek są one z różnymi zbędnymi dodatkami i cukrem. Taki skład nie zachwyca. Warto wówczas samodzielnie przygotować taki dodatek w domu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy sos barbecue

Samodzielne przyrządzenie sosu barbecue jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy przygotować kilka kluczowych składników, a z ich udziałem powstanie aromatyczny sos. Taki dodatek idealnie sprawdza się do żeberek bądź mięsa z grilla. Świetnie podkreśli lekko dymny posmak. Domowy sos barbecue po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu za każdym razem będzie w gotowości do użycia.

Zobacz także
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami

Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami

Przepis na sos barbecue do żeberek i mięsa na grilla

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki ketchupu
  • 4 łyżki octu winnego
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • cukier trzcinowy
  • sól 
  • pieprz
  • sos worcester
  • sos tabasco

Przygotowanie:

  1. Cebulę oraz czosnek obierzcie z łupinek.
  2. Do większego garnka z grubszym dnem dodajcie olej. 
  3. Cebulę drobno posiekajcie i wrzućcie ją na rozgrzany olej. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli. Całość wymieszajcie, smażcie do zeszklenia się składników.
  4. Podsmażone warzywa zalejcie przecierem pomidorowym. Dodajcie również ketchup oraz ocet winny. Wszystko wymieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu.
  5. Po upływie kilku minut do sosu dodajcie wytrawne białe wino, suszony tymianek, musztardę oraz liść laurowy.
  6. Składniki przyprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem trzcinowym, sosem worecester, a także tabasco.
  7. Wszystko dokładnie wymieszajcie i duście bez przykrycia przez 20 minut, aby sos wystarczająco zgęstniał.
  8. Gotowy sos pozostawcie do ostygnięcia. 
  9. Z chłodniejszego sosu wyjmijcie liść laurowy, a całość zmiksujcie blenderem na jednolitą masę. 
  10. Tak przygotowany sos barbecue należy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Idealnie sprawdzi się do żeberek bądź innego mięsa na grilla. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Gotuujmy.pl/Justyna92
Newsy
Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Jeden dodatek, a tak wiele możliwości wykorzystania. Mowa oczywiście o pomidorowym sosie do spaghetti, który idealnie sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i ryżu czy kaszy. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu.

W ciągu tygodnia, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na eksperymentowanie w kuchni i szukanie nowych przepisów, często wybiera się sprawdzone smaki. Wówczas jest pewność, iż danie jest smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Jednym z takich dań jest uniwersalny sos pomidorowy, który idealnie sprawdzi się w każdym połączeniu.  Dobre mięso do sosu  Do przyrządzenia sosu, warto wybrać dobrej jakości mięso . Wieprzowe, wołowe czy drobiowe to kwestia indywidualna, aczkolwiek dobrze by pochodziło ze sprawdzonego źródła. W takie produkty najlepiej jest zaopatrywać się bezpośrednio u rzeźnika bądź w lokalnym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest bez zbędnych dodatków. Taki też składnik idealnie podkreśli smak całego dania. Uniwersalny sos pomidorowy do makaronu Przygotowany sos pomidorowy z mięsem mielonym idealnie sprawdzi się zarówno z makaronem, ryżem czy kaszą. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników oraz przypraw jest odpowiednio aromatyczne. Większa ilość sosu wystarczy na kilka dni, wówczas wystarczy ugotować wybrany dodatek. Poprzez uniwersalność za każdym razem może to być coś innego. Bliscy z pewnością będą zachwyceni takim rozwiązaniem, a wy zaoszczędzicie czas w kuchni. Przepis na uniwersalny sos pomidorowy Składniki: 500 g mięsa mielonego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu pikantnego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki wody papryka słodka mielona papryka ostra mielona olej do smażenia bazylia sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupinek i drobno ją posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Kiedy cebula będzie miękka, na patelnię dodajcie mięso. Dobrze je...

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...

Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście
Gołąbki nie mogą się obyć bez sosu pomidorowego. Przygotowany na bazie pieczonych pomidorów jest przepyszny w smaku. Bliscy z pewnością nie odmówią dokładki.

Większość dań jest przyrządzanych z różnymi sosami. Jest to wręcz konieczność, gdyż nikt nie wyobraża sobie klopsików, placków ziemniaczanych czy gołąbków bez tradycyjnie przygotowanego dodatku. Zazwyczaj taki sos nadaje całości odpowiedniego aromatu. Tradycyjne gołąbki Gołąbki to jedno z polskich, tradycyjnych potraw. Są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu bądź kaszy z przyprawami. Taki farsz jest zawijany w ugotowane liście kapusty. Całość zapieka się w naczyniu żaroodpornym bądź dusi na niewielkim ogniu. To jedno z ulubionych dań Polaków. Jest dosyć pracochłonne, toteż gości na stole podczas wyjątkowych uroczystości. Sos z pieczonych pomidorów Nikt nie wyobraża sobie gołąbków solo, bez żadnego sosu. Można by rzec, iż byłby to karygodny błąd. To danie najczęściej podaje się z sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wiele gospodyń domowych przyrządza taki dodatek z koncentratu bądź passaty pomidorowej. Jednak sos będzie zdecydowanie lepszy z pieczonych pomidorów. Dzięki temu trikowi będzie on znacznie bardziej aromatyczny i lepiej podkreśli smak całego dania. Przepis na sos do gołąbków z pieczonych pomidorów Składniki: 1 kg pomidorów 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 cebula 150 ml śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym. Pokrójcie je w ćwiartki. Cebulę obierzcie z łupinek oraz posiekajcie ją w plastry. Czerwoną paprykę umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem, a później wydrążcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obierzcie. Wszystkie obrane i pokrojone warzywa ułóżcie na blaszce do pieczenia....

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie. Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki.  Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy ! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka. Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie! Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 borowiki (świeże lub suszone) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g morskiej soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano Pół łyżeczki płatków chili Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki,...