Mięsa pieczone, a zwłaszcza grillowane potrzebują dodatkowego sosu, który podkreśli smak danego dania. Większość osób kupuje gotowe produkty w sklepach, aczkolwiek są one z różnymi zbędnymi dodatkami i cukrem. Taki skład nie zachwyca. Warto wówczas samodzielnie przygotować taki dodatek w domu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Domowy sos barbecue

Samodzielne przyrządzenie sosu barbecue jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy przygotować kilka kluczowych składników, a z ich udziałem powstanie aromatyczny sos. Taki dodatek idealnie sprawdza się do żeberek bądź mięsa z grilla. Świetnie podkreśli lekko dymny posmak. Domowy sos barbecue po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu za każdym razem będzie w gotowości do użycia.

Przepis na sos barbecue do żeberek i mięsa na grilla

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki ketchupu
  • 4 łyżki octu winnego
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • cukier trzcinowy
  • sól 
  • pieprz
  • sos worcester
  • sos tabasco

Przygotowanie:

  1. Cebulę oraz czosnek obierzcie z łupinek.
  2. Do większego garnka z grubszym dnem dodajcie olej. 
  3. Cebulę drobno posiekajcie i wrzućcie ją na rozgrzany olej. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli. Całość wymieszajcie, smażcie do zeszklenia się składników.
  4. Podsmażone warzywa zalejcie przecierem pomidorowym. Dodajcie również ketchup oraz ocet winny. Wszystko wymieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu.
  5. Po upływie kilku minut do sosu dodajcie wytrawne białe wino, suszony tymianek, musztardę oraz liść laurowy.
  6. Składniki przyprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem trzcinowym, sosem worecester, a także tabasco.
  7. Wszystko dokładnie wymieszajcie i duście bez przykrycia przez 20 minut, aby sos wystarczająco zgęstniał.
  8. Gotowy sos pozostawcie do ostygnięcia. 
  9. Z chłodniejszego sosu wyjmijcie liść laurowy, a całość zmiksujcie blenderem na jednolitą masę. 
  10. Tak przygotowany sos barbecue należy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Idealnie sprawdzi się do żeberek bądź innego mięsa na grilla. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: