Kotlety mielone nie tylko można zrobić z mięsa. Ryba pasuje do nich jak najbardziej. Można użyć filetów z każdej ryby. My proponujemy zrobić je z dorsza.

Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3. Ma wiele cennych witamin zwłaszcza z grupy B, cholinę oraz witaminę D.

Bogaty jest również w minerały, między innymi potas, jod, magnez i selen. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowania tarczycy, dlatego zalecany jest osobom, które zmagają się z jej problemami.

Soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem

Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Ma mało ości oraz delikatne mięso, o lekkim zapachu. W postaci usmażonych mielonych kotletów posmakują każdemu. Możecie zjeść je z ziemniakami czy frytkami.

Zobacz także:

Całość wspaniale dopełni surówka z kiszonej kapusty z naszego przepisu! Przyrządzając masę na rybne kotlety, koniecznie dodajcie do niej gęstej śmietany. Ten sekretny składnik doda rybie soczystości po usmażeniu. Gdy przełkniecie pierwszy kęs, gwarantujemy, że poczujecie się jak na wakacjach nad morzem.

Składniki na mielone kotlety z dorsza:

  • Filety dorsza 70 dag 
  • 1 cebula
  • 1 jajko „L”
  • 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek”
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 
  • Pęczek koperku
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 3 łyżki gęstej śmietany 
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na surówkę z kapusty kiszonej:

  • 50 dag kapusty kiszonej 
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cukru 
  • Natka pietruszki 
  • Szczypta pieprzu mielonego 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego  

Sposób przygotowania kotletów mielonych z dorsza:

  1. Filety z dorsza umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. 
  2. Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i pokrójcie w kawałki.
  3. Tak przygotowane składniki włóżcie do pojemnika rozdrabniacza, wbijcie jajko i wszystko dokładnie zmiksujcie. 
  4. Rybną masę wyłóżcie do miski. Wsypcie 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek”, szklankę bułki tartej, 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, posiekany koperek oraz 3 łyżki gęstej śmietany.
  5. Ręką dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, wyrabiając zwartą masę. 
  6. Z gotowej masy uformujcie kotlety.
  7. Na rozgrzanej patelni i oleju rzepakowym smażcie kotlety na rumiano z każdej strony.
  8. Następnie pod przykryciem duście na średnim ogniu około 7 minut.
  9. Na koniec smażenia zdejmijcie z patelni pokrywkę i zwiększcie ogień aż do odparowania wody.

Sposób przygotowania surówki z kapusty kiszonej: 

  1. Kapustę opłuczcie na sitku pod wodą a następnie drobno pokrójcie.
  2. Wymieszajcie z wcześniej obraną i pokrojoną cebulą, 2 łyżkami cukru, posiekaną natką pietruszki, pieprzem mielonym i łyżeczką oleju rzepakowego. Gotowe! 

Tak przygotowane mielone kotlety rybne podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z naszego przepisu. Smacznego! 


Źródło: gotujmy.pl