Zaczyna się śledziowy czas. Przed świętami ten gatunek ryby cieszy się ogromną popularnością w Polsce od wieków. Wiązało się to z przygotowaniami do katolickich świąt, adwentem, postem i niejako wskazanym w tym czasie jedzeniem ryb.

Nie bez znaczenia jest też to, że śledź jest delikatną rybą, którą większość osób po prostu uwielbia. A ilość sposobów przyrządzenia surowego, marynowanego, smażonego śledzia jest tak duża, że można o nim mówić bez końca.

Miłośnikiem śledzi jest także kucharz, Jakub Kuroń, który postanowił za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych rozbudzić wam apetyty na rybę:

- Uwielbiam śledzie! Dlatego do Świąt będę Was zasypywał moimi przepisami na tę rybę! Dziś śledzie w sosie musztardowym!

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 5 łyżek musztardy wikinga
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 2 żółtka
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jeżeli śledzie są słone namoczcie je w mleku, aż stracą nadmierną słoność. Powinno to trwać 3-4 godziny.
  2. Osuszcie rybę i pokrójcie na niewielkie kawałki.
  3. W osobnej misce wymieszajcie 2 rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  4. Na koniec dodajcie pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wymieszajcie i odstawcie na kilka godzin, żeby składniki się „przegryzły”.

Inne przepisy na śledzie 

Śledzie w sosie musztardowym to, jak zapowiada kucharz, pierwsze z serii dań ze śledzia, którymi planuje dzielić się do samych świąt. Będziemy śledzić także inne śledziowe pomysły Kuronia razem z fanami kucharza, którzy już zaczęli przygotowywać się na jego przepisy.

Zobacz także:

- Tego jeszcze nie grałam:-) BARDZO lubię wszystkie ryby. Śledż z rodzynkami był, w śmietanie wiadomo...Ale taki to dla mnie coś nowego.

- Fajne. Coraz bliżej święta ...mmm i będzie śledzik 🙂 mój przepis bardzo podobny.

Swoje śledziki zapisałam w moich wyróżnionych relacjach. Proszę zasypywać nas tymi

Źródło: Instagram/Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń