
Zaczyna się śledziowy czas. Przed świętami ten gatunek ryby cieszy się ogromną popularnością w Polsce od wieków. Wiązało się to z przygotowaniami do katolickich świąt, adwentem, postem i niejako wskazanym w tym czasie jedzeniem ryb.
Nie bez znaczenia jest też to, że śledź jest delikatną rybą, którą większość osób po prostu uwielbia. A ilość sposobów przyrządzenia surowego, marynowanego, smażonego śledzia jest tak duża, że można o nim mówić bez końca.
Miłośnikiem śledzi jest także kucharz, Jakub Kuroń, który postanowił za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych rozbudzić wam apetyty na rybę:
- Uwielbiam śledzie! Dlatego do Świąt będę Was zasypywał moimi przepisami na tę rybę! Dziś śledzie w sosie musztardowym!
Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 5 łyżek musztardy wikinga
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 2 żółtka
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- 1 cebula
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jeżeli śledzie są słone namoczcie je w mleku, aż stracą nadmierną słoność. Powinno to trwać 3-4 godziny.
- Osuszcie rybę i pokrójcie na niewielkie kawałki.
- W osobnej misce wymieszajcie 2 rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodajcie pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wymieszajcie i odstawcie na kilka godzin, żeby składniki się „przegryzły”.
Inne przepisy na śledzie
Śledzie w sosie musztardowym to, jak zapowiada kucharz, pierwsze z serii dań ze śledzia, którymi planuje dzielić się do samych świąt. Będziemy śledzić także inne śledziowe pomysły Kuronia razem z fanami kucharza, którzy już zaczęli przygotowywać się na jego przepisy.
- Tego jeszcze nie grałam:-) BARDZO lubię wszystkie ryby. Śledż z rodzynkami był, w śmietanie wiadomo...Ale taki to dla mnie coś nowego.
- Fajne. Coraz bliżej święta ...mmm i będzie śledzik 🙂 mój przepis bardzo podobny.
Swoje śledziki zapisałam w moich wyróżnionych relacjach. Proszę zasypywać nas tymi
Źródło: Instagram/Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń