W ciepłe, letnie wieczory nie ma nic lepszego, niż spotkanie przy grillu w gronie najbliższych i przyjaciół. Dobrze jest pamiętać wtedy o zasadach bezpiecznego grillowania, by jedzenie smakołyków z grilla nie skończyło się zatruciem!

W Polsce najchętniej na grillu piecze się oczywiście kiełbasę i karkówkę, a czasami warzywa. Warto poznać ciekawe przepisy na dania z grilla, ponieważ można wyczarować na nim przepyszne potrawy! Jedną z nich są kotlety schabowe inaczej – bo smażone na grillu. I to bez panierki! Zanurzcie je na noc w marynacie, a będą smakowały po prostu fantastycznie. Do tego krążki z cukinii i papryki i macie gotowe danie z grilla, które posmakuje każdemu. Wykorzystajcie przepis Gosi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na schabowe z grilla

Do przygotowania schabowych na grillu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • Pół łyżeczki octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki maggi
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • Szczypta ostrej papryki
  • Cukinia
  • Papryka czerwona

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie olej, ocet jabłkowy i maggi. Dodajcie przyprawy: po łyżeczce czosnku niedźwiedziego, przyprawy do karkówki oraz pół łyżeczki pieprzu czarnego i szczyptę ostrej papryki. Dokładnie wymieszajcie.
  2. Kotlety schabowe przykryjcie folią i rozbijcie delikatnie tłuczkiem. Włóżcie je do pojemnika z marynatą i dokładnie natrzyjcie mięso. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Paprykę i cukinię umyjcie i pokrójcie w krążki.
  4. Wyjmijcie kotlety z marynaty i połóżcie je na rozgrzanym grillu. Pieczcie je przez około 5 minut z każdej strony.
  5. Warzywa polejcie marynatą z mięsa. Ułóżcie na grillu krążki z cukinii i papryki i podpieczcie chwilę. Nie trzeba ich doprawiać – wystarczy marynata z mięsa.
  6. Po upieczeniu podawajcie kotlety z warzywami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: