W ciepłe, letnie wieczory nie ma nic lepszego, niż spotkanie przy grillu w gronie najbliższych i przyjaciół. Dobrze jest pamiętać wtedy o zasadach bezpiecznego grillowania, by jedzenie smakołyków z grilla nie skończyło się zatruciem!
W Polsce najchętniej na grillu piecze się oczywiście kiełbasę i karkówkę, a czasami warzywa. Warto poznać ciekawe przepisy na dania z grilla, ponieważ można wyczarować na nim przepyszne potrawy! Jedną z nich są kotlety schabowe inaczej – bo smażone na grillu. I to bez panierki! Zanurzcie je na noc w marynacie, a będą smakowały po prostu fantastycznie. Do tego krążki z cukinii i papryki i macie gotowe danie z grilla, które posmakuje każdemu. Wykorzystajcie przepis Gosi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na schabowe z grilla
Do przygotowania schabowych na grillu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 2 kotlety schabowe
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- Pół łyżeczki octu jabłkowego
- Pół łyżeczki maggi
- Pół łyżeczki pieprzu czarnego
- Szczypta ostrej papryki
- Cukinia
- Papryka czerwona
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie olej, ocet jabłkowy i maggi. Dodajcie przyprawy: po łyżeczce czosnku niedźwiedziego, przyprawy do karkówki oraz pół łyżeczki pieprzu czarnego i szczyptę ostrej papryki. Dokładnie wymieszajcie.
- Kotlety schabowe przykryjcie folią i rozbijcie delikatnie tłuczkiem. Włóżcie je do pojemnika z marynatą i dokładnie natrzyjcie mięso. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Paprykę i cukinię umyjcie i pokrójcie w krążki.
- Wyjmijcie kotlety z marynaty i połóżcie je na rozgrzanym grillu. Pieczcie je przez około 5 minut z każdej strony.
- Warzywa polejcie marynatą z mięsa. Ułóżcie na grillu krążki z cukinii i papryki i podpieczcie chwilę. Nie trzeba ich doprawiać – wystarczy marynata z mięsa.
- Po upieczeniu podawajcie kotlety z warzywami. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: