Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni
gosia56/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni

Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni

W ciepłe, letnie wieczory nie ma nic lepszego, niż spotkanie przy grillu w gronie najbliższych i przyjaciół. Dobrze jest pamiętać wtedy o zasadach bezpiecznego grillowania, by jedzenie smakołyków z grilla nie skończyło się zatruciem!

W Polsce najchętniej na grillu piecze się oczywiście kiełbasę i karkówkę, a czasami warzywa. Warto poznać ciekawe przepisy na dania z grilla, ponieważ można wyczarować na nim przepyszne potrawy! Jedną z nich są kotlety schabowe inaczej – bo smażone na grillu. I to bez panierki! Zanurzcie je na noc w marynacie, a będą smakowały po prostu fantastycznie. Do tego krążki z cukinii i papryki i macie gotowe danie z grilla, które posmakuje każdemu. Wykorzystajcie przepis Gosi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schabowe z grilla

Do przygotowania schabowych na grillu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • Pół łyżeczki octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki maggi
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • Szczypta ostrej papryki
  • Cukinia
  • Papryka czerwona

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie olej, ocet jabłkowy i maggi. Dodajcie przyprawy: po łyżeczce czosnku niedźwiedziego, przyprawy do karkówki oraz pół łyżeczki pieprzu czarnego i szczyptę ostrej papryki. Dokładnie wymieszajcie.
  2. Kotlety schabowe przykryjcie folią i rozbijcie delikatnie tłuczkiem. Włóżcie je do pojemnika z marynatą i dokładnie natrzyjcie mięso. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Paprykę i cukinię umyjcie i pokrójcie w krążki.
  4. Wyjmijcie kotlety z marynaty i połóżcie je na rozgrzanym grillu. Pieczcie je przez około 5 minut z każdej strony.
  5. Warzywa polejcie marynatą z mięsa. Ułóżcie na grillu krążki z cukinii i papryki i podpieczcie chwilę. Nie trzeba ich doprawiać – wystarczy marynata z mięsa.
  6. Po upieczeniu podawajcie kotlety z warzywami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie
Lubicie karkówkę z grilla? Z pewnością pokochacie jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.

Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka z grilla – aż ślinka cieknie! Jeżeli nie macie możliwości rozpalić grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak ktoś to robi, że jego mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież, żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniecie szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznajcie się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret tkwi w… marynacie do mięsa ! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Pokrojone w plastry mięso natrzyj marynatą, włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin....

udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy
Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej...