Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście

Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 13, 2021

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić dobre naleśniki?

Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia, jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe. Wypróbujcie koniecznie!

Zobacz także

Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu

Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki wody gazowanej
  • Pół szklanki oleju
  • 4 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę.
  2. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę.
  3. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie.
  4. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju, ponieważ znajduje się już w cieście. Chochlą nałóżcie porcję ciasta na gorącą patelnię i smażcie, aż naleśnik się zrumieni i obróćcie na drugą stronę. Usmażcie tak wszystkie naleśniki na średnim ogniu.

I gotowe! Usmażone naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład domowymi powidłami, serem albo owocami. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze