Pierogi ruskie
Gotujmy.pl/mysiunia
Newsy

Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci

Każdy ma swój sposób na pierogi ruskie. Z naszą recepturą wyjdą one nawet początkującym!
Magdalena Kieblesz
marzec 08, 2021

Miękkie i delikatne ciasto oraz wyrazisty ziemniaczano-serowy farsz z podsmażoną, aromatyczną cebulką, to przepis na idealne pierogi ruskie.

Mimo iż proces przyrządzenia ich wydaje się skomplikowany, niektóre gospodynie domowe twierdzą, że jest świetnym sposobem na odstresowanie.

Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Najważniejsze składniki to mąka, woda, szczypta soli oraz łyżeczka oleju.

Nasze babcie miały swoje tajemnice, aby ich dania smakowały najlepiej na świecie. Ten przepis zdecydowanie wam ten doskonały smak przybliży. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pierogi ruskie 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 200 ml letniej wody
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka oleju

Składniki na farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250-300 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 cebule
  • Łyżka masła roślinnego
  • Olej do smażenia
  • Sól 
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto

  1. Na stolnicy do przesianej mąki z solą dodajcie stopniowo wodę i wyrabiajcie ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być elastyczne i plastyczne. 
  2. Na końcu dolejcie olej.
  3. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóżcie je do miski, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotujcie farsz.  

Farsz

  1. Ser i lekko ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do miski. 
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Połowę cebuli usmażcie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajcie ją do miski z przeciśniętym serem i ziemniakami, dokładnie wszystko wymieszajcie.
  3. Drugą połowę cebuli podsmażcie z dodatkiem soli na oleju - polejecie nią ugotowane pierogi.

Pierogi

  1. Po 15 minutach rozwałkujcie na stolnicy ciasto podsypanej mąką. 
  2. Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za pomocą szklanki krążki. 
  3. Na każdy krążek ciasta nakładajcie po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlepcie brzegi.
  4. W większym garnku zagotujcie wodę. Wsypcie do niej trochę soli. 
  5. Ulepione pierogi wrzucajcie na wrzącą, gotującą się wodę.
  6. Pierogi wyławiajcie po około 3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane pierogi podawajcie na talerzu polane wcześniej przygotowaną zasmażką z cebulki. Tłuszcz bardzo podkręci ich smak. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze