Pierogi ruskie
Gotujmy.pl/mysiunia
Newsy

Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci

Każdy ma swój sposób na pierogi ruskie. Z naszą recepturą wyjdą one nawet początkującym!

Miękkie i delikatne ciasto oraz wyrazisty ziemniaczano-serowy farsz z podsmażoną, aromatyczną cebulką, to przepis na idealne pierogi ruskie.

Mimo iż proces przyrządzenia ich wydaje się skomplikowany, niektóre gospodynie domowe twierdzą, że jest świetnym sposobem na odstresowanie.

Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Najważniejsze składniki to mąka, woda, szczypta soli oraz łyżeczka oleju.

Nasze babcie miały swoje tajemnice, aby ich dania smakowały najlepiej na świecie. Ten przepis zdecydowanie wam ten doskonały smak przybliży. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pierogi ruskie 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 200 ml letniej wody
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka oleju

Składniki na farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250-300 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 cebule
  • Łyżka masła roślinnego
  • Olej do smażenia
  • Sól 
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto

  1. Na stolnicy do przesianej mąki z solą dodajcie stopniowo wodę i wyrabiajcie ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być elastyczne i plastyczne. 
  2. Na końcu dolejcie olej.
  3. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóżcie je do miski, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotujcie farsz.  

Farsz

  1. Ser i lekko ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do miski. 
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Połowę cebuli usmażcie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajcie ją do miski z przeciśniętym serem i ziemniakami, dokładnie wszystko wymieszajcie.
  3. Drugą połowę cebuli podsmażcie z dodatkiem soli na oleju - polejecie nią ugotowane pierogi.

Pierogi

  1. Po 15 minutach rozwałkujcie na stolnicy ciasto podsypanej mąką. 
  2. Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za pomocą szklanki krążki. 
  3. Na każdy krążek ciasta nakładajcie po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlepcie brzegi.
  4. W większym garnku zagotujcie wodę. Wsypcie do niej trochę soli. 
  5. Ulepione pierogi wrzucajcie na wrzącą, gotującą się wodę.
  6. Pierogi wyławiajcie po około 3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane pierogi podawajcie na talerzu polane wcześniej przygotowaną zasmażką z cebulki. Tłuszcz bardzo podkręci ich smak. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

pierogi ruskie
Adobe Stock
Newsy
Pierogi ruskie wyjdą lepsze w smaku, jeśli dodacie ten sekretny składnik. Wspaniale podkręci ich smak
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu na dłużej zagoszczą w waszym domu.

Pierogi ruskie mimo, iż brzmią obco to chyba nie ma osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Są proste w przygotowaniu, a smak wręcz zniewala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną bądź zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i przypraw. Jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nadaje całości świeżości i lekkości. Pierogi mają ciekawy, podkręcony aromat. To połączenie smaków jest wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 4 ugotowane ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 4 łyżki masła 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól, rozbite jajko oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub blendera, po czym dodajcie go do ziemniaków. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę oraz przełóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie do zeszklenia się.  Listki mięty umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem...

farsz do pierogów ruskich przepis
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, Flickr
Newsy
Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów
Jak sprawić, by farsz do pierogów ruskich był jeszcze lepszy? Wystarczy ten wyjątkowy dodatek, który zupełnie zmieni smak pierogów!

Uwielbiacie ruskie pierogi? Jedni miłośnicy tego dania doceniają jego łagodny smak, a inni wręcz przeciwnie – lubią pierogi ruskie za ich lekko ostry farsz. Różnice wynikają z tego, że każdy ma inny sposób przygotowania. Jedni dodają więcej twarogu, przez co pierogi są łagodniejsze, a inni więcej ziemniaków i pieprzu, który nadaje im ostrości. Jeżeli preferujecie ostrzejszą wersję farszu, to na pewno spodoba się wam ten przepis rodziny Kuroniów na pierogi! Przepis Kuroniów na pierogi ruskie Czym wyróżniają się te pierogi? Zdecydowanie smakiem! Do klasycznego farszu na ruskie pierogi należy dodać solidną porcję… sera pleśniowego! To on nadaje pierogom charakteru i bardzo oryginalnego smaku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – brzmi on po prostu przepysznie. Do przygotowania pierogów według Kuronia, będziecie potrzebowali poniższych składników: Ciasto: 350 g mąki pszennej ¾ szklanki wody 1 jajko Sól Farsz: 250 g ziemniaków gotowanych 250 g białego sera 100 g sera typu lazur 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju 100 g masła Przygotowanie Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę roztopionego masła oraz około ¾ szklanki ciepłej wody (gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dosypcie więcej mąki). Wyróbcie dokładnie ciasto, a następnie odstawcie je na 15-20 minut. W tym czasie obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie drobno i wrzućcie na rozgrzany olej. Podsmażcie. Zmielcie twaróg, ugotowane ziemniaki i przełóżcie do dużej miski. Do sera z ziemniakami dodajcie podsmażony czosnek i cebulę zmielone w maszynce oraz ser lazur – możecie go zmielić w tej samej maszynce albo po prostu widelcem....

pierogi na ostro
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Przepyszne pierożki dla miłośników ostrych smaków. Ich farsz jest wprost spektakularny. Palce lizać
Można by rzec, że pierogi to narodowe danie Polaków. Występują w przeróżnych wersjach, ale w takiej pikantnej jeszcze ich nie jedliście. Są niezwykle aromatyczne i sycące!

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, ale nie tylko. Swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie swojej uniwersalności, gdyż można je przygotować praktycznie ze wszystkim. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, serem, mięsem czy owocami. Wybór jest ogromny i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Pierogi w pikantnej wersji To danie można przygotować na wiele sposobów, jednak pierogi w pikantnej wersji z mięsem i ostrą papryczką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Farsz jest bardzo prosty do przygotowania, a ulepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka chwil. W takiej wersji idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad. Przypadną do gustu nie tylko osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Dzięki połączeniu kilku składników, można otrzymać smakowitą i sycącą potrawę. Przepis na pierogi na ostro Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypywania ½ łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: 150 g kiełbasy podlaskiej 150 g wędzonego boczku 1 cebula 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem 2 łyżki kiełków rzodkiewki 250 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki obierzcie, ugotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Kiełbasę podlaską wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Tłuszcz wytopi się z boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie i dodajcie do smażonego mięsa. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Część tych składników przełóżcie do większej miski, a drugą połowę zostawcie do okraszenia gotowych pierogów. Ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę, a później dodajcie do podsmażonych...

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Flickr
Newsy
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Elastyczne, nieprzywierające do stolnicy ciasto na pierogi zrobicie z niewielkim dodatkiem masła. Tak samo jak robiły kiedyś nasze babcie, dzisiaj postępują szefowie kuchni na czele z Magdą Gessler i Robertem Makłowiczem.

Czy to pierogi ruskie, czy to pierogi z serem , czy pierogi na słodko – niezależnie od ich rodzaju, ciasto na pierogi powinno być elastyczne i sprężyste. Tylko te cechy zapewnią później idealny końcowy efekt, czyli smak i perfekcyjny wygląd na talerzu. Takie właściwości ciasta na pierogi są zasługą zaparzania maki pszennej za pomocą niemalże wrzątku. Stąd nasza uwaga do początkujących – uważajcie, by przy wyrabiania ciasta się nie poparzyć! Dodawajcie gorącą wodę do mąki powoli, nie przedłużając jednak ugniatania w nieskończoność. Jednak nasze babcie nie ograniczały się jedynie do samej wody i mąki z dodatkiem szczypty soli. By ciasto idealnie odklejało się od stolnicy i nie rozgotowywało podczas gotowania, warto rozpuścić w gorącej wodzie nieco masła lub np. oleju. Ten dodatek poprawi także elastyczność wyrabianego ciasta. Nic, tylko nadziewać je przepysznymi farszami! Przepis na ciasto do pierogów Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Do szklanki nalejcie gorącej wody i rozpuśćcie w niej łyżkę masła. Mąkę można przesiać przez sitko na stolnicę. Dodajcie do mąki sól. Pośrodku kopczyka mąki zróbcie dziurkę i wlewajcie do niej po odrobinie wody z masłem, energicznie wyrabiając ciasto. Uważajcie, by się nie poparzyć! Ciasto parzone nie powinno być długo ugniatane, jak to jest w przypadku choćby ciasta drożdżowego. Wyrobione elastyczne i sprężyste ciasto na pierogi przykrywajcie ściereczką – mimo dodatku masła dalej dość szybko wysycha. Gotowe ciasto dzielcie na kawałki, wałkujcie na cienkie placki i nadziewajcie dowolnym farszem. Smacznego! Jeśli chcecie przygotować pierogi bez użycia mąki pszennej, sprawdźcie  przepis na pierogi bezglutenowe ze...