Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie!

Przepis na pleśniak z rabarbarem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Ok. 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 długie łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka cukru do rabarbaru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto.
  3. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części.
  4. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze.
  5. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny.
  6. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze.
  7. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm.
  8. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem.
  9. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru.
  10. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta.
  11. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego.
  12. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C.
  13. Smacznego!

Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych przepisów na rabarbar pod kruszonką, lekki biszkopt z rabarbarem, a także choćby na kruche ciasto z rabarbarem i z marcepanem.

Czytaj także: