Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie!
Przepis na pleśniak z rabarbarem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Ok. 1 szklanka cukru
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 długie łodygi rabarbaru
- 1 łyżka cukru do rabarbaru
- 1 kisiel truskawkowy
- 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto.
- Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części.
- Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze.
- Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny.
- Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze.
- Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm.
- Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem.
- Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru.
- Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta.
- Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego.
- Pieczcie ok. 40 min w temp. 180 st. C.
- Smacznego!
Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych przepisów na rabarbar pod kruszonką, lekki biszkopt z rabarbarem, a także choćby na kruche ciasto z rabarbarem i z marcepanem.
Czytaj także: