Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska

Lubicie eksperymenty w kuchni? Zbierzcie rosnące pod domem kwiaty akacji i… usmażcie je na patelni w cieście!

Kwiaty akacji nie tylko pięknie pachną, ale i wspaniale smakują! Wiedzieliście, że można je jeść? Zanurzcie kwiaty akacji w cieście naleśnikowym i usmażcie na patelni – są niesamowicie słodkie i mają lekko miodowy posmak. Poznajcie prosty przepis na placki z kwiatów akacji autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. To świetny pomysł na łatwy i smaczny deser – zwłaszcza teraz, gdy kwitną akacje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kwiatów akacji

Po kwiaty akacji do placków najlepiej jest wybrać się z dala od ruchliwej drogi, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Pamiętajcie też, że można jeść tylko kwiaty – korzenie i kora akacji są trujące! W kwiatach natomiast znajdziecie same dobrodziejstwa natury. Zawierają olejek eteryczny, któremu zawdzięczają wyjątkowy i intensywny zapach i smak, a także flawonoidy i sole mineralne.

W Polsce niestety kwiaty akacji wykorzystywane są w kuchni bardzo rzadko i właściwie niewiele osób wie, że w ogóle można te kwiaty spożywać. A nadają się nie tylko do robienia placków! Smaczne są także racuchy z kwiatami akacji, ciasta, sałatki, a nawet konfitury i lody! Z kolei miód akacjowy wykazuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Wspaniale wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga oczyszczanie nerek.

Zobacz także
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu

Przepis na placki akacjowe

Do przygotowania pysznych kwiatów akacji w cieście naleśnikowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Kwiaty akacji
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • Pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajka, wodę, mleko, szczyptę soli i wymieszajcie rózgą lub mikserem tak, by masa była jednolita.
  2. Zebrane kwiaty akacji delikatnie opłuczcie w wodzie i osuszcie.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Kwiaty akacji zanurzajcie w cieście i kładźcie na patelni. Smażcie na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.

I gotowe! Usmażone placki podawajcie posypane cukrem pudrem. Możecie też posmarować je ulubionymi powidłami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

placki
gotujmy.pl/mikidziuba
Newsy
Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne
Domowe racuchy na słodko z kawałkami jabłek. To danie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Placki są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące.

Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.   Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne. Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka , które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji. Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji Składniki: ½ l mleka 2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka cukru kryształu ½ płaskiej łyżeczki soli ok. 40 dag mąki pszennej tłuszcz do smażenia ½ kg jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe.  Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na...

Racuchy na maślance
Gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Pięknie wyrastają i przy smażeniu nie chłoną oleju. Wychodzą idealne
Puszyste i lekkie jak chmurka oraz fantastycznie wyrośnięte racuchy na maślance zaskoczą was niezwykłym smakiem. Przygotujecie je w kilka chwil!

Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona.  Puszyste racuchy z cukrem pudrem  Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną.  Racuchy na maślance bez drożdży Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci! Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła!  Będziecie potrzebować: 400 g mąki pszennej  500 ml maślanki naturalnej  1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Olej do smażenia  Sposób przygotowania: Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową.  Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie.  Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej!  Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.   Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie...

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko. Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar. Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania 15 dag rabarbaru Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski przez sitko. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru...

Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami
AdobeStock
Newsy
Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami
Jakie powinny być idealne placki ziemniaczane? Oczywiście z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste. Jak to zrobić? Sprawdźcie ten genialny trik.

Chcecie, żeby wasze placki ziemniaczane były jeszcze bardziej puszyste? Zamiast wbijać do masy ziemniaczanej całe jajka, zróbcie najpierw z nimi jedną rzecz. A konkretnie z białkami jajek. Trik na puszyste placki ziemniaczane Placki ziemniaczane to prawdziwa klasyka gatunku. Każdy z nas jadł je w swoim życiu ze smakiem setki razy. Sekretem idealnych placków ziemniaczanych są oczywiście dobrej jakości ziemniaki, starte drobno na tarce. Nie może w nich także zabraknąć cebuli, odrobiny mąki i przypraw, takich jak sól i pierz. Idealne placki ziemniaczane to w opinii większości osób placki, które z zewnątrz mają złocistą i chrupiącą skórkę a w środku są przyjemnie puszyste i delikatne. Jak osiągnąć taki efekt? Wykorzystajcie ten prosty trik z białkiem. Aby wasze placki ziemniaczane były puszyste, wystarczy, że po starciu ziemniaków, jeszcze przed rozpoczęciem robienia masy ziemniaczanej, ubijecie na sztywno białka jajek. Dodanie do masy ziemniaczanej białkowej piany sprawi, że po usmażeniu placki będą puszyste i będą miały konsystencję lekkiej chmurki. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki 1 cebula sól i pieprz olej do smażenia  Przygotowanie:  Ziemniaki obierzcie i umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce do warzyw, pół na pół na grubych i cienkich oczkach. Do dużej miski oddzielcie białka jajek, dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę. Ze startych ziemniaków odlejcie nadmiar wody, możecie je też umieścić na drobnym sitku, by usunąć jak najwięcej wody. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie startą na drobnych oczkach cebulę, żółtka jajek, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Następnie za pomocą drewnianej łyżki, dokładajcie...