Kwiaty akacji nie tylko pięknie pachną, ale i wspaniale smakują! Wiedzieliście, że można je jeść? Zanurzcie kwiaty akacji w cieście naleśnikowym i usmażcie na patelni – są niesamowicie słodkie i mają lekko miodowy posmak. Poznajcie prosty przepis na placki z kwiatów akacji autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. To świetny pomysł na łatwy i smaczny deser – zwłaszcza teraz, gdy kwitną akacje!

Właściwości kwiatów akacji

Po kwiaty akacji do placków najlepiej jest wybrać się z dala od ruchliwej drogi, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Pamiętajcie też, że można jeść tylko kwiaty – korzenie i kora akacji są trujące! W kwiatach natomiast znajdziecie same dobrodziejstwa natury. Zawierają olejek eteryczny, któremu zawdzięczają wyjątkowy i intensywny zapach i smak, a także flawonoidy i sole mineralne.

W Polsce niestety kwiaty akacji wykorzystywane są w kuchni bardzo rzadko i właściwie niewiele osób wie, że w ogóle można te kwiaty spożywać. A nadają się nie tylko do robienia placków! Smaczne są także racuchy z kwiatami akacji, ciasta, sałatki, a nawet konfitury i lody! Z kolei miód akacjowy wykazuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Wspaniale wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga oczyszczanie nerek.

Przepis na placki akacjowe

Do przygotowania pysznych kwiatów akacji w cieście naleśnikowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • Kwiaty akacji
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • Pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajka, wodę, mleko, szczyptę soli i wymieszajcie rózgą lub mikserem tak, by masa była jednolita.
  2. Zebrane kwiaty akacji delikatnie opłuczcie w wodzie i osuszcie.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Kwiaty akacji zanurzajcie w cieście i kładźcie na patelni. Smażcie na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.

I gotowe! Usmażone placki podawajcie posypane cukrem pudrem. Możecie też posmarować je ulubionymi powidłami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: