Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut
Pixabay
Newsy

Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut

Czy da się zrobić pizzę w kilka minut, nie używając przy tym ani grama mąki i drożdży? Poznajcie świetny przepis na pizzę z twarogu, która robi furorę w internecie.

W ostatnim czasie na popularności zyskuje kolejny portal społecznościowy – TikTok. Początkowo jego użytkownicy dzielili się na nim głównie krótkimi filmikami, na których tańczą, jednak dziś znajduje się tam o wiele więcej treści. Forma została zachowana i nadal różne ciekawe porady lub triki publikowane są w formie bardzo krótkich, zaledwie kilkunastosekundowych filmików. Tyle jednak wystarczy nawet do tego, by… opublikować przepis. Zobaczcie, co teraz robi furorę na TikToku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyjątkowa pizza z twarogu

Użytkowniczka TikToka o nicku pigula_paulina podzieliła się filmikiem, na którym pokazuje, jak w prosty sposób można zrobić bardzo dietetyczną pizzę. Nie zawiera ani grama mąki ani nawet drożdży! Ciasto do tej pizzy składa się tak naprawdę głównie z twarogu, płatków owsianych oraz białek. Składniki wystarczy wymieszać widelcem, rozprowadzić na blasze, podpiec, ułożyć ulubione składniki, piec przez kilka minut i gotowe. Przepis jest banalny, a pizza wygląda bardzo smacznie!

Twarogowa pizza na pewno spodoba się wszystkim osobom, które dbają o linię, ponieważ ta wersja pizzy jest bardzo dietetyczna i zawiera mało kalorii. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia!

Zobacz także
Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi

Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi

Przepis na „potreningowego” kurczaka. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu

Co jeść po treningu? Przepis na kurczaka, który zrobicie w 10 minut

Przepis na pizzę twarogową z TikToka

Do przygotowania tej wyjątkowej pizzy będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 150 g chudego białego sera
  • 70 g białek
  • 50 g sera mozzarella
  • 30 g mąki pszennej
  • Sos pomidorowy
  • Papryka
  • Pieczarki
  • Zioła prowansalskie
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieśćcie w dużej misce i rozgniećcie widelcem. Wymieszajcie, aż się połączą.
  2. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i rozprowadźcie „ciasto” na kształt cienkiego placka. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
  3. Po upieczeniu wyjmijcie spód z piekarnika, posmarujcie sosem pomidorowym i ułóżcie pokrojone pieczarki, paprykę lub inne, ulubione dodatki. Wstawcie z powrotem do piekarnika na około 10 minut. I gotowe!
@pigula_paulina

jest i ona! 🍕👄 ##pizza ##fitpizza ##zdrowapizza ##zdrowejedzenie ##fit ##dieta ##zdroweodżywianie ##dc ##dlaciebie przepis inspirowany kuchnia WK 🐗

♬ Rasputin edit audio - Kaylah

Czytaj także:

pizza
Pixabay
Newsy
Chrupiąca domowa pizza, jak za dawnych lat. To danie to prawdziwa klasyka gatunku
Uwielbiają ją mali i duzi smakosze. Pizza – bo o niej mowa – to danie, które znają wszyscy, niemal w każdym zakątku świata. Jak ją przygotować, żeby była pyszna i miała chrupiące, lekko przypieczone brzegi? To proste!

Domowa pizza to prawdziwa poezja smaku. Niektórzy wolą ją w cienkiej wersji, inni lubią, gdy występuje na grubym cieście, z dużą ilością aromatycznego farszu z cebuli, pieczarek i kiełbaski. Nasza pizza nie zawiera mięsa, ale jest równie pyszna, jak ta z salami czy z kiełbasą. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom. Zachęciliśmy was do skosztowania tego dania? Sprawdźcie, jak możecie je zrobić. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju sól starta gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 25 dag pieczarek 2 pomidory  1 cebula 20 dag sera żółtego 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, jajko i mąkę, po czym całość starannie mieszamy. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i olej, po czym dobrze wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Grzyby smażymy na tłuszczu z posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Całość podsmażamy chwilę razem. Nadzienie przyprawiamy wedle uznania i rozkładamy na cieście. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Jak długo należy piec pizzę? Wszystko uzależnione jest od grubości ciasta oraz od ilości składników, jakie się na nim znajdują. Jeżeli nasza pizza ma cieniutkie ciasto, wystarczy ją piec przez ok. 12 minut. Pizza na średnim cieście potrzebuje ok. 15 min., a na grubym 20-30 min. W jakiej temperaturze należy...

pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy
W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
p.jola1/Gotujmy.pl
Newsy
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
Fit pizza z mąki pełnoziarnistej zagwarantuje sytość na dłużej niż ta tradycyjna, a jednocześnie pobudzi metabolizm i nie odłoży się w boczkach.

Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej. Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika , a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas. Przepis na pełnoziarnistą pizzę Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii.  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki mleka 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta kilka plasterków polędwicy sopockiej 1 ser mozzarella 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej Przygotowanie: W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut.  Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyciągnijcie...

Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy
Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji
Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku.  Placek z ciasta drożdżowego Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Okrągłe i wypiekane Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej. Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście: Ciasto: - 300 g mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy Na wierzch: - 2 kiełbasy - 1 duża papryka - 1 puszka kukurydzy - 3 jajka - 6 średnich pieczarek - 1 mała cebula - 40 dag sera żółtego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki keczupu - 1 łyżka oleju - przyprawa do pizzy Pizza jak w domu Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać...