Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku.
Pikantne żeberka w marynacie
Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu!
Przepis na pikantne żeberka w marynacie
Składniki:
- 600 g żeberek w paskach
- 2 cebule
- ½ dużej czerwonej papryki
- 6 plastrów ananasa w syropie
- ½ szklanki syropu z puszki z ananasa
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 kawałki skórki z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 6 łyżek oleju
- 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżeczka płatków paprykowych
- ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
- 1 goździk
- 2 torebki herbaty tropikalnej
Przygotowanie:
- Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części.
- Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia, przykryjcie i odstawcie na przynajmniej dwie godziny.
- Po upływie danego czasu na patelni rozgrzejcie cztery łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to podsmażcie na nim żeberka z obu stron.
- W międzyczasie obierzcie z łupinek cebulę, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do zarumienionych żeberek. Całość smażcie pod przykryciem do zeszklenia się cebuli.
- Następnie na patelnię wlejcie ostrożnie dwie szklanki bulionu warzywnego oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszajcie.
- Trzy plastry ananasa z puszki oraz połówkę czerwonej papryki drobno pokrójcie i dodajcie do garnka z mięsem.
- Do naczynia wlejcie również syrop z ananasa. Wszystko dokładnie wymieszajcie, przykryjcie pokrywką oraz duście na niewielkim ogniu przez 1 ½ godziny.
- Po upływie danego czasu do sosu dodajcie dwie torebki herbaty tropikalnej. Parzcie je przez około pięć minut, a później je wyjmijcie. Cały sos na koniec doprawcie do smaku według uznania.
- Pikantne żeberka w marynacie podawajcie razem z ryżem i plastrami ananasa. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: