Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny

Soczyste, idealnie przyprawione żeberka to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzone w wersji pikantnej wręcz rozpływają się w ustach. Przygotujcie je według tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pikantne żeberka w marynacie

Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu!

Zobacz także
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Przepis na pikantne żeberka w marynacie

Składniki:

  • 600 g żeberek w paskach
  • 2 cebule
  • ½ dużej czerwonej papryki
  • 6 plastrów ananasa w syropie
  • ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 kawałki skórki z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego 
  • 1 łyżeczka płatków paprykowych
  • ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 goździk
  • 2 torebki herbaty tropikalnej

Przygotowanie:

  1. Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części.
  2. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia, przykryjcie i odstawcie na przynajmniej dwie godziny.
  4. Po upływie danego czasu na patelni rozgrzejcie cztery łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to podsmażcie na nim żeberka z obu stron.
  5. W międzyczasie obierzcie z łupinek cebulę, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do zarumienionych żeberek. Całość smażcie pod przykryciem do zeszklenia się cebuli.
  6. Następnie na patelnię wlejcie ostrożnie dwie szklanki bulionu warzywnego oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszajcie.
  7. Trzy plastry ananasa z puszki oraz połówkę czerwonej papryki drobno pokrójcie i dodajcie do garnka z mięsem.
  8. Do naczynia wlejcie również syrop z ananasa. Wszystko dokładnie wymieszajcie, przykryjcie pokrywką oraz duście na niewielkim ogniu przez 1 ½ godziny.
  9. Po upływie danego czasu do sosu dodajcie dwie torebki herbaty tropikalnej. Parzcie je przez około pięć minut, a później je wyjmijcie. Cały sos na koniec doprawcie do smaku według uznania.
  10. Pikantne żeberka w marynacie podawajcie razem z ryżem i plastrami ananasa. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Jak zrobić pyszne żeberka z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Żeberka z grilla w stylu tajskim to coś, co pokochacie już od pierwszego kęsa!

Jeżeli lubicie urządzać w ogrodzie grilla i nieustannie poszukujecie nowych, ciekawych pomysłów na potrawy, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim. Jak zrobić żeberka z grilla? Żeberka z grilla w egzotycznym, tajskim wydaniu, to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Tak przygotowane mięso ma iście ognisty temperament – jest soczyste, pikantne i pięknie pachnie, a wszystko to za sprawą prostej i naprawdę smacznej słodko-ostrej marynaty z dodatkiem miodu, chili oraz sosu sojowego. Przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim Składniki: 1 kg żeberek sól kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki ostrego ketchupu, 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju, 2 łyżki musztardy rosyjskiej, 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sok z 1/2 pomarańczy szczypta chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Żeberka dzielimy na porcję. Wkładamy je do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotujemy je do miękkości (około 1,5 h). Po ugotowaniu studzimy je. W tym czasie przygotowujemy marynatę. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Marynatę doprawiamy do smaku. Ugotowane żeberka przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy kilka minut, aż się zarumienią. Podajemy z pieczywem.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku Mięciutkie żeberka na kapuście po góralsku....

Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
Doskonałe w smaku i miękkie żeberka pieczone w marynacie z dodatkiem coli. Są hitem na każdym grillu.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste. Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować! Z czym podawać żeberka z grilla? Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki , czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów . Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz Składniki 2 kg wieprzowych żeberek 2 szklanki Coca-Coli 8 ząbków czosnki 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki. Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę. Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie. Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości. W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą. Smacznego! Jak...

Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości
Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy. Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku. To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników. Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników? Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy? Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny. Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”. Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Szklanka zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 goździki 3 łyżki sosu worcestershire 5 kulek ziela angielskiego Skórka starta z limonki 3 łyżki syropu klonowego Pieprz biały 150 g ketchupu 1 łyżka oleju z pestek winogron Sól Limonka Suszony tymianek Przygotowanie: Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki....

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Szukacie ciekawego przepisu na grilla? Przygotujcie pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch!

W końcu nastała pora upragnionego grillowania . Mimo iż temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt wysokie, wielu Polaków urządziło już w majówkę pierwszego grilla, a w planach ma kolejne. Małymi krokami zbliża się weekend. Jeśli planujecie urządzić grilla w ogrodzie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Ten smak powali was na łopatki! Grillowane udka w ostrej marynacie Grillowane udka w ostrej marynacie to doskonały pomysł na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Udka są z zewnątrz chrupiące a w środku obłędnie miękkie. Dzięki odpowiedniej marynacie z sosu sojowego, majonezu i ostrego keczupu, udka smakują genialnie, a mięso samo odchodzi od kości. Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek, a na pewno będziecie chcieli robić to danie częściej! Sprawdziliśmy – smakuje obłędnie! Składniki: 10 udek z kurczaka 2 łyżki przyprawy kurczak grill 1 łyżka przyprawy kurczak złocisty 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki sosu sojowego 8 łyżek oleju 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki keczupu ognistego Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego ostra papryka Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwie części, osobno pałki, osobno udka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować dokładnie udka. Włożyć udka do lodówki na całą noc. Piec na grillu około 40 minut, co jakiś czas obracać, żeby się przyrumieniły ze wszystkich stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie! Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem...