Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku.

Pikantne żeberka w marynacie

Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu!

Przepis na pikantne żeberka w marynacie

Składniki:

  • 600 g żeberek w paskach
  • 2 cebule
  • ½ dużej czerwonej papryki
  • 6 plastrów ananasa w syropie
  • ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 kawałki skórki z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego 
  • 1 łyżeczka płatków paprykowych
  • ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 goździk
  • 2 torebki herbaty tropikalnej

Przygotowanie:

  1. Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części.
  2. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia, przykryjcie i odstawcie na przynajmniej dwie godziny.
  4. Po upływie danego czasu na patelni rozgrzejcie cztery łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to podsmażcie na nim żeberka z obu stron.
  5. W międzyczasie obierzcie z łupinek cebulę, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do zarumienionych żeberek. Całość smażcie pod przykryciem do zeszklenia się cebuli.
  6. Następnie na patelnię wlejcie ostrożnie dwie szklanki bulionu warzywnego oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszajcie.
  7. Trzy plastry ananasa z puszki oraz połówkę czerwonej papryki drobno pokrójcie i dodajcie do garnka z mięsem.
  8. Do naczynia wlejcie również syrop z ananasa. Wszystko dokładnie wymieszajcie, przykryjcie pokrywką oraz duście na niewielkim ogniu przez 1 ½ godziny.
  9. Po upływie danego czasu do sosu dodajcie dwie torebki herbaty tropikalnej. Parzcie je przez około pięć minut, a później je wyjmijcie. Cały sos na koniec doprawcie do smaku według uznania.
  10. Pikantne żeberka w marynacie podawajcie razem z ryżem i plastrami ananasa. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Zobacz także: