Przepis na lody kakaowe z kokosem z pewnością sprawi, że zachwycicie gości i domowników – zwłaszcza tych najmłodszych! Lody wykonane w domu będą pozbawione wszelkich sztucznych dodatków czy konserwantów, które znajdują się w tych sklepowych: kupujecie takie lody? To chemiczna bomba!
Do ich wykonania przyda wam się jednak maszynka do lodów, chociaż nie jest ona niezbędna: co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów.

Przepis na kokosowo-kakaowe lody z ciasteczkami

Ten wyjątkowy deser będzie hitem na wszelkich letnich przyjęciach i kinderbalach. Jeśli jednak chcecie serwować lody dzieciom – zrezygnujcie z dodawania likieru kokosowego. 

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao - kakao ma wyjątkowe właściwości
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 1 opakowanie ciastek typu Oreo/Neo

Przygotowanie: 

  1. Mleczko kokosowe przełóżcie do garnuszka, wsypcie cukier i gorzkie kakao, dodajcie śmietanę kremówkę i likier kokosowy.
  2. Wstawcie do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień mieszankę przelejcie do maszynki do lodów i włączcie na około 30 minut. W tym czasie ciastka pokrójcie/połamcie.
  3. Ukręcone lody przełóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika, wsypcie ciastka, wymieszajcie i wstawcie jeszcze na 2 godziny do zamrażarki.
  4. Łyżką do lodów nakładajcie porcje lodów do pucharków i udekorujcie pokruszonymi ciasteczkami.

Domowe lody zamiast sklepowych

Lody przygotowywane w domu mają tę przewagę, że często wychodzą taniej (w przeliczeniu ilościowym) niż te kupowane. Lista składników jest dla was w pełni przejrzysta i możliwa do zmodyfikowania: możecie stworzyć je w wersji bez laktozy, bez glutenu, bez cukru (z miodem, słodzikiem lub ksylitolem), a także z dodatkiem prawdziwej czekolady, owoców czy wanilii wysokiej jakości. Obiecujemy, że kiedy raz ich spróbujecie – już więcej nie sięgniecie po lody ze sklepowej półki!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: