Lubicie zupy w stylu kremu z warzyw? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania. 

Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora

Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się:

  • Zapobieganie rozwojowi nowotworów,
  • Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów,
  • Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów 
  • Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków.

Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.

Kremowa zupa krem z kalafiora

Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy. 

Zobacz także:

Przepis na zupę krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchew
  • ½ pora
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • natka koperku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie je wodą oraz zagotujcie.
  2. Por obierzcie ze zewnętrznych liści, oczyśćcie, a następnie pokrójcie go w krążki. Por dodajcie do garnka.
  3. Jeśli wykorzystujcie świeżego kalafiora, to główkę podzielcie na mniejsze różyczki.
  4. Do gotujących się warzyw dodajcie kalafiora. Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie do miękkości.
  5. Z przygotowanego wywaru wyjmijcie marchew.
  6. Później do garnka dodajcie dwie łyżki mascarpone oraz serek topiony śmietankowy. Całość zblendujcie za pomocą blendera na gładką konsystencję.
  7. Zupę doprawcie do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, suszonym imbirem i gałką muszkatołową.
  8. Ugotowaną marchew zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, zaś umyty koperek drobno posiekajcie.
  9. Zupę krem z pora podawajcie wraz z gotowaną marchewką i koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl