Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku

W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu kremu z warzyw? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora

Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się:

  • Zapobieganie rozwojowi nowotworów,
  • Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów,
  • Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów 
  • Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków.

Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.

Zobacz także
Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Kremowa zupa krem z kalafiora

Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy. 

Przepis na zupę krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchew
  • ½ pora
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • natka koperku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie je wodą oraz zagotujcie.
  2. Por obierzcie ze zewnętrznych liści, oczyśćcie, a następnie pokrójcie go w krążki. Por dodajcie do garnka.
  3. Jeśli wykorzystujcie świeżego kalafiora, to główkę podzielcie na mniejsze różyczki.
  4. Do gotujących się warzyw dodajcie kalafiora. Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie do miękkości.
  5. Z przygotowanego wywaru wyjmijcie marchew.
  6. Później do garnka dodajcie dwie łyżki mascarpone oraz serek topiony śmietankowy. Całość zblendujcie za pomocą blendera na gładką konsystencję.
  7. Zupę doprawcie do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, suszonym imbirem i gałką muszkatołową.
  8. Ugotowaną marchew zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, zaś umyty koperek drobno posiekajcie.
  9. Zupę krem z pora podawajcie wraz z gotowaną marchewką i koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku
Flickr
Newsy
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 
Sezon na kalafiora w pełni. Kalafior z przysmażoną na złoto bułką tartą i zupa kalafiorowa to klasyki tego czasu. Ewa Wachowicz postawiła na ten drugi. Jej zupa jest niesamowicie kremowa i aksamitna. Zobaczcie, jak to zrobiła.

Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej? Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda  Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.   Jak zagęścić zupę kalafiorową? Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa.  Przepis na kremową zupę kalafiorową  Składniki: Pół kalafiora  4 ziemniaki  1  marchewka  1 dymka ze szczypiorem  1 łyżka - masła klarowanego  1,5 litra - wywaru jarzynowego  serek mascarpone (jedno opakowanie)  garść świeżego koperku do dekoracji  sól  pieprz  Sposób przygotowania:  Rozgrzejcie masło w garnku. Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę. Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości.  Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i...

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bitwa Blogerów/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bób to ulubione letnie warzywo wielu Polaków. Jest wyjątkowo wielofunkcyjne: można je jeść samodzielnie, w formie past, zup, a nawet kotlecików.

Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej. Przepis na zieloną zupę z bobu To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa.  Składniki: 1/2 kg bobu świeżego garść zielonej fasolki szparagowej 1 mała główka sałaty lodowej 1 cebula 1 litr rosołu 3 łyżki masła 10 dag topionego śmietankowego serka 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22% sól hawajska - zielona (do smaku) kilka kropel zielonego tabasco pieprz czarny świeżo mielony szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny...

Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik a podkręcicie jej smak
Flickr
Newsy
Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik, a podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu na zupę serową z grzankami, która rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  O co chodzi? Tym tajemnym składnikiem są kiełbaski. Frankfurterki pokrojone w plasterki świetnie zagrają smakowo wraz zarówno z serkiem topionym, jak i z twardymi serami, które odpowiadają za głęboki aromat całej zupy. Z czym podać zupę serową? Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący. Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka. Groszkiem ptysiowym Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku. Przepis na zupę serową z grzankami Składniki: 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2-3 kiełbaski-frankfurterki – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Opcjonalnie - tarty cheddar lub inny twardy żółty ser -...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...