Lubicie zupy w stylu kremu z warzyw? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.
Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora
Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się:
- Zapobieganie rozwojowi nowotworów,
- Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów,
- Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów
- Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków.
Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.
Kremowa zupa krem z kalafiora
Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.
Zobacz także:
Przepis na zupę krem z kalafiora
Składniki:
- 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora
- 2 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 1 marchew
- ½ pora
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 2 łyżki mascarpone
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- natka koperku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie je wodą oraz zagotujcie.
- Por obierzcie ze zewnętrznych liści, oczyśćcie, a następnie pokrójcie go w krążki. Por dodajcie do garnka.
- Jeśli wykorzystujcie świeżego kalafiora, to główkę podzielcie na mniejsze różyczki.
- Do gotujących się warzyw dodajcie kalafiora. Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie do miękkości.
- Z przygotowanego wywaru wyjmijcie marchew.
- Później do garnka dodajcie dwie łyżki mascarpone oraz serek topiony śmietankowy. Całość zblendujcie za pomocą blendera na gładką konsystencję.
- Zupę doprawcie do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, suszonym imbirem i gałką muszkatołową.
- Ugotowaną marchew zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, zaś umyty koperek drobno posiekajcie.
- Zupę krem z pora podawajcie wraz z gotowaną marchewką i koperkiem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl