Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku

W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 07, 2021

W chłodniejsze dni idealnie sprawdzają się rozgrzewające potrawy, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Świetną opcją są zupy, a szczególnie kremy z warzyw. Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kalafior na zdrowie

Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennych składnikiem, a nie zawsze docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: zapobieganie rozwojowi nowotworów, chroni organizm przed powstawaniem wrzodów, zmniejsza ryzyko zapalenia stawów czy posiada niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków. Warto go włączyć do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.

Zobacz także

Kremowa zupa krem z kalafiora

Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy. 

Przepis na zupę krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka lub opakowanie mrożonego kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchew
  • ½ pora
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • natka koperku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie je wodą oraz zagotujcie.
  2. Por obierzcie ze zewnętrznych liści, oczyśście, a następnie pokrójcie go w krążki. Por dodajcie do garnka.
  3. Jeśli wykorzystujcie świeżego kalafiora, to główkę podzielcie na mniejsze różyczki.
  4. Do gotujących się warzyw dodajcie kalafiora. Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie do miękkości.
  5. Z przygotowanego wywaru wyjmijcie marchew.
  6. Później do garnka dodajcie dwie łyżki mascarpone oraz serek topiony śmietankowy. Całość zblendujcie za pomocą blendera na gładką konsystencję.
  7. Zupę doprawcie do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, suszonym imbirem i gałką muszkatołową.
  8. Ugotowaną marchew zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, zaś umyty koperek drobno posiekajcie.
  9. Zupę krem z pora podawajcie wraz z gotowaną marchewką i koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Komentarze