Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku

W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu kremu z warzyw? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora

Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się:

  • Zapobieganie rozwojowi nowotworów,
  • Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów,
  • Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów 
  • Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków.

Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.

Zobacz także
Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Kremowa zupa krem z kalafiora

Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy. 

Przepis na zupę krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchew
  • ½ pora
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • natka koperku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie je wodą oraz zagotujcie.
  2. Por obierzcie ze zewnętrznych liści, oczyśćcie, a następnie pokrójcie go w krążki. Por dodajcie do garnka.
  3. Jeśli wykorzystujcie świeżego kalafiora, to główkę podzielcie na mniejsze różyczki.
  4. Do gotujących się warzyw dodajcie kalafiora. Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie do miękkości.
  5. Z przygotowanego wywaru wyjmijcie marchew.
  6. Później do garnka dodajcie dwie łyżki mascarpone oraz serek topiony śmietankowy. Całość zblendujcie za pomocą blendera na gładką konsystencję.
  7. Zupę doprawcie do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, suszonym imbirem i gałką muszkatołową.
  8. Ugotowaną marchew zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, zaś umyty koperek drobno posiekajcie.
  9. Zupę krem z pora podawajcie wraz z gotowaną marchewką i koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bitwa Blogerów/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bób to ulubione letnie warzywo wielu Polaków. Jest wyjątkowo wielofunkcyjne: można je jeść samodzielnie, w formie past, zup, a nawet kotlecików.

Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej. Przepis na zieloną zupę z bobu To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa.  Składniki: 1/2 kg bobu świeżego garść zielonej fasolki szparagowej 1 mała główka sałaty lodowej 1 cebula 1 litr rosołu 3 łyżki masła 10 dag topionego śmietankowego serka 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22% sól hawajska - zielona (do smaku) kilka kropel zielonego tabasco pieprz czarny świeżo mielony szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

Przepis na zupę serową
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Jak zrobić przepyszną i rozgrzewającą zupę serową? Dodajcie 1 składnik a jeszcze bardziej podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu, który rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  Aromatyczna zupa serowa Składniki 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2 kiełbaski francuskie – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Kostka rosołowa lub bulion drobiowy Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową. Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu. Kiełbaski francuskie pokrójcie w plasterki. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę. Wyłóżcie składniki do zupy. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy. Podawanie zupy serowej Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami...

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...