Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać

Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety jaglane z kapustą

Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie.

Składniki na kotlety jaglane z kapustą

  • 100 g kaszy jaglanej
  • Pół młodej białej kapusty
  • 2 cebule białe
  • Ok. 5 pieczarek
  • Jajko
  • Przyprawa: wędzona papryka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa uniwersalna
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Łyżka masła klarowanego
Zobacz także
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą

  1. Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie. 
  2. Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby.
  3. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę.
  4. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera.
  5. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki. 
  6. Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę.
  7. Wystudźcie zawartość patelni.
  8. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie. 
  9. Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie masę.
  10. Jeśli masa wyjdzie wam zbyt luźna, możecie dodać więcej bułki tartej albo kaszy.
  11. Z masy uformujcie kotlety, obtoczcie je w bułce tartej.
  12. Kotlety smażcie na rozgrzanym oleju.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

kotleciki rybne z kaszą jaglaną
Gotujmy.pl
Newsy
Delikatne kotleciki rybne polecają się na piątkowy obiad. Podawajcie z kiszoną kapustą
Będą bardziej zwarte, treściwsze i na pewno ciekawsze w smaku niż tradycyjna ryba w panierce – takie kotlety rybne zrobicie raz-dwa!

Tilapia, panga, mintaj – niektóre gatunki białej ryby mogą szybko się znudzić. W takich wypadkach na piątkowy obiad należy poszukać zastępczych opcji. Eksperymentowaliście już z kotletami mielonymi z ryby? To naprawdę może się udać, jeżeli tylko dodacie do mięsa kaszę jaglaną. Połączenie kaszy i ryby zapewni oczywiście sklejające wszystko jajko. Oprócz tego kotleciki warto dobrze przyprawić. Czym można doprawić mielone kotlety rybne? Świetnie będzie pasowała do nich czubrica, czyli popularna bułgarska przyprawa na bazie cząbru górskiego. Bułgarzy dodają czubricę niemal do wszystkiego. Sery, kanapki, różnego rodzaju mięsa - listę można by ciągnąć w nieskończoność. Bez obaw dodajcie ją także do mielonej ryby. W Bułgarii sprzedaje się czubricę wzbogaconą o paprykę w proszku, dlatego też możecie dodać do swojej masy na kotlety także i tę przyprawę. Tak wysmażone kotleciki z ryby i kaszy doskonale współgrać będą na talerzu z kwaśną, konkretną w smaku kapustą kiszoną. Do tego proponujemy frytki, tradycyjne puree ziemniaczane lub np. wypieczony lub ugotowany z dodatkiem curry ryż. Mniam! Przepis na mielone kotleciki rybne z kaszą jaglaną Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 30 dag filetów rybnych 1 jajko 1 łyżeczka zielonej czubricy (przyprawa na bazie cząbru) Odrobina papryki słodkiej w proszku – opcjonalnie Sól Pieprz czarny Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z odrobiną soli. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę. Ostudzoną kaszę i surową rybę zmielcie w maszynce do mięsa. Wbijcie do zmielonej masy jajko i wymieszajcie. Dodajcie przyprawy do smaku – sól, pieprz, czubricę....

Kotlety z ziemniaków i kaszy
Gotujmy.pl/Kuchenny świat
Newsy
Wyglądają, jak mielone, ale są o wiele zdrowsze. Gdy je podacie w mig znikną ze stołu
Schabowe, mielone. Mielone, schabowe i tak dalej, i tak dalej. Nuda? Pora na przełamanie schematu. Pora na kotlety jaglano-ziemniaczane.

Kasza jaglana i ziemniaki tylko na pozór wyglądają jak dodatek do mięsa i surówki. W połączeniu mogą stanowić główną treść waszego obiadu. Aromat i smak temu nietypowemu połączeniu nada dodatek w postaci cebulki podsmażanej z boczkiem. Jeżeli jednak chcielibyście zjeść kotlety jaglano-ziemniaczane w wersji wegetariańskiej, to użyjcie zamiast boczku pieczarek lub innych grzybów. Wygląd mielonych nadaje tym kotletom charakterystyczna panierka z bułki tartej. Dzięki niej kotlety będą także bardziej zwarte. Przepis na kotlety jaglano-ziemniaczane Składniki: 10 dag kaszy jaglanej 20-25 dag ugotowanych ziemniaków 1 cebula 10 dag boczku 1 jajko Ok. 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. Powinna być ugotowana na dość miękko – w tym celu zalejcie ją dwiema częściami wody i doprawcie solą. Po zagotowaniu wody, zmniejszcie ogień na minimalny i gotujcie kaszę pod przykryciem do wyparowania całości wody. Cebulkę pokrójcie drobno, podobnie boczek. Podsmażcie jedno i drugie razem na patelni. Ziemniaki przepuście przez praskę lub uduście je widelcem. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszajcie, tworząc farsz na kotlety. Formujcie kotlety w formie tradycyjnych kotletów mielonych i obtaczajcie je w bułce tartej. Smażcie kotlety na gorącym oleju na złoty kolor. Podawajcie z surówką.

hreczniaki Ewa Wachowicz
Adobe Stock/ONS
Newsy
Kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz zwalają z nóg. Koniecznie podajcie je z sosem pieczarkowym
Pyszne i zdrowe hreczniaki z kaszy gryczanej i białego sera podbiją wasze serca. Wyjdą doskonałe z przepisu samej Ewy Wachowicz.

Hreczniaki to placuszki z kaszy gryczanej i białego sera pochodzące z Kresów Wschodnich. Hreczka to regionalna nazwa gryki i stąd wzięła się nazwa tego dania. Są niezwykle sycące, ale i zdrowe, dzięki zawartości kaszy gryczanej. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Placki można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku, aby uzyskać nieco bardziej dietetyczną wersję potrawy. Zamiast bułki tartej możecie użyć np. otrębów owsianych. Koniecznie zróbcie do nich pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak hreczniaków. Ewa Wachowicz poleca hreczniaki z sosem pieczarkowym, tatarskim albo pomidorowym. Przepis na kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz Składniki 300g kaszy gryczanej 250g białego sera 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki mąki Pół pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Przygotowanie Kaszę gryczaną ugotujcie na sypko. Ser zmielcie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie macie, kupcie ser bez grudek. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju lub maśle. W dużej misce połączcie wystudzoną kaszę gryczaną, zmielony ser i cebulę. Dodajcie jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie. Możecie też wymieszać składniki mikserem. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się kleić do dłoni) i uformujcie kotleciki w podłużny kształt. Każdy obtoczcie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Smażcie z obu stron na rumiano. Kotlety warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Sos pieczarkowy do hreczniaków i placków ziemniaczanych – przepis Składniki 200-250g pieczarek 1 duża cebula 1 duża łyżka masła Pół litra śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Pieczarki oczyśćcie i...

kotlety mielone faszerowane
alien1985 / gotujmy.pl
Newsy
We wnętrzu tych mielonych kryje się pyszny farsz. Zróbcie raz, a pożałujecie, że nie znaliście przepisu wcześniej
Kotlety mielone są przepyszne - to wiedzą wszyscy. A co powiecie na mielone z farszem? Wypróbujcie ten przepis!

Kto chce zachwycić swoich domowników, ten koniecznie na niedzielny obiad powinien przygotować kotlety mielone z tego przepisu! Dzięki ich pysznej zawartości na pewno wszystkim posmakują i jeszcze będą prosić o dokładkę. Wypróbujcie ten genialny przepis! Przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami Mielone same w sobie są już bardzo smaczne. A jak doda się do nich ciekawe dodatki, to po prostu palce lizać! W tym przepisie do środka kotletów należy dodać pieczarki. Prosty przepis, a wychodzi z niego doskonały obiad! Do przygotowania tych kotletów będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe, według uznania) 400 g pieczarek 1 duża cebula 2 jajka rozmiar M Pęczek świeżego koperku Czosnek granulowany Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski włóżcie mięso mielone, wbijcie dwa jajka, dodajcie cebulę i przyprawy. Wsypcie 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie zamieszajcie. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie, a następnie pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie pieczarki. Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażcie i odstawcie, by się ostudziły. Z masy na kotlety formujcie kulki. Każdą z nich rozpłaszczcie, na środku połóżcie łyżkę usmażonych pieczarek i przykryjcie drugą warstwą mięsa. Formujcie tak dalej resztę kotletów. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone będą doskonale smakowały z ziemniakami i ogórkami kiszonymi/konserwowymi lub buraczkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl