Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać

Te kotlety to prawdziwy hit!
Anna Urbańska
kwiecień 10, 2021

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety jaglane z kapustą

Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie.

Składniki na kotlety jaglane z kapustą

  • 100 g kaszy jaglanej
  • Pół młodej białej kapusty
  • 2 cebule białe
  • Ok. 5 pieczarek
  • Jajko
  • Przyprawa: wędzona papryka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa uniwersalna
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Łyżka masła klarowanego

Zobacz także

Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą

  1. Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie. 
  2. Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby.
  3. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę.
  4. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera.
  5. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki. 
  6. Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę.
  7. Wystudźcie zawartość patelni.
  8. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie. 
  9. Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie masę.
  10. Jeśli masa wyjdzie wam zbyt luźna, możecie dodać więcej bułki tartej albo kaszy.
  11. Z masy uformujcie kotlety, obtoczcie je w bułce tartej.
  12. Kotlety smażcie na rozgrzanym oleju.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

Komentarze