Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno
Przepis na kotlety jaglane z kapustą
Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie.
Składniki na kotlety jaglane z kapustą
- 100 g kaszy jaglanej
- Pół młodej białej kapusty
- 2 cebule białe
- Ok. 5 pieczarek
- Jajko
- Przyprawa: wędzona papryka
- Sól
- Pieprz
- Przyprawa uniwersalna
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- Łyżka masła klarowanego
Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą
- Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.
- Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby.
- Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę.
- Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera.
- Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.
- Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę.
- Wystudźcie zawartość patelni.
- Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
- Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie masę.
- Jeśli masa wyjdzie wam zbyt luźna, możecie dodać więcej bułki tartej albo kaszy.
- Z masy uformujcie kotlety, obtoczcie je w bułce tartej.
- Kotlety smażcie na rozgrzanym oleju.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
Zobacz także:
- Ile milimetrów powinien mieć prawdziwy kotlet schabowy? Zdziwicie się. Sprawdźcie
- Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!
- Lubicie kotlety schabowe z kością? Podczas rozbijania zwróćcie uwagę na jeden szczegół, a będą jeszcze lepsze