Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
rzelkazag/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu

Smakuje świetnie zarówno jako przystawka, jak i dodatek do kotletów i ziemniaków. Wypróbujcie prosty przepis na kapustę zasmażaną!

Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Tak przygotowana kapusta będzie doskonale pasować do wielu dań, zwłaszcza do kotletów schabowych albo mielonych. Najlepiej smakuje oczywiście młoda kapusta zasmażana. Do tego dodajcie świeży koperek i podsmażony boczek – po prostu niebo w gębie!

Kapusta zasmażana słynie ze swojego niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ją na obiad. Nikt się jej nie oprze! Wypróbujcie świetny przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapustę zasmażaną

Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Połowa główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula dymka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 150 g boczku wedzonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Świeży koperek
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kapustę z wierzchnich liści i poszatkujcie.
  2. Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a cebulę pokrójcie bardzo drobno.
  3. Wszystkie składniki włóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie: ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz kostkę rosołową. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości.
  4. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na suchej patelni (nie potrzeba dodawać do niego oleju ani smalcu, ponieważ z boczku wytopi się dużo tłuszczu). Smażcie tak długo, aż boczek się przyrumieni.
  5. Rozpuśćcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie łyżkę mąki i mieszajcie tak, by powstała zasmażka.
  6. Dodajcie do garnka ostudzony boczek z tłuszczem ze smażenia oraz zasmażkę. Całość gotujcie przez 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając – uważajcie, żeby całość się nie przypaliła!
  7. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, a na koniec dodajcie kilka szczypt świeżo posiekanego koperku. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

kapusta zasmażana
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na szybki obiad z kapustą kiszoną? Jeśli nie macie czasu na długie gotowane bigosu, to dobrze trafiliście.

Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej. Jak zagęścić kapustę zasmażaną? Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna. Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć. Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba! Kapusta zasmażana jak u babci Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak. Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci! Przepis na kapustę zasmażaną Składniki: 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka Łyżka masła 10 dag boczku Łyżka mąki Liść laurowy Sól Pieprz Kminek Przygotowanie: Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie! Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty 300 g boczku Wędzone żeberka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 suszony grzyb 1 cebula 1 ząbek czosnku Kiełbasa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Kostka rosołowa Ziele angielskie Liść laurowy Majeranek Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało,...

kapusta zasmażana przepis
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1 składnik całkowicie odmieni jej smak
Co powiecie na pachnącą, smażoną kapustę kiszoną? Z dodatkiem tego składnika smakuje fenomenalnie.

Wygląda na to, że wiosna zacznie się w tym roku wcześniej! Choć w części kraju jest coraz cieplej, to nadal wieczory są bardzo chłodne. W taką pogodę najlepiej smakują takie potrawy, które są ciepłe, rozgrzewające i sycą na długo. Taka właśnie jest zasmażana kapusta kiszona! Dodanie do niej pieczarek i kiełbasy, zdecydowanie nada jej charakteru. Będzie smakowała doskonale zarówno ze świeżym, chrupiącym chlebem, jak i podana w formie dodatku do głównego dania. Kapusta sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy temperatury zmieniają się z dnia na dzień. Taka pogoda jest niezłym wyzwaniem dla organizmu, który traci wtedy odporność i jest bardziej podatny na infekcje. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, która fantastycznie chroni przed chorobami. A do tego takim daniem można się po prostu dobrze najeść, a jednym z lepszych sposobów na uchronienie się przed infekcją jest porządna dieta, ponieważ silny organizm jest bardziej odporny. Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami Do przygotowania tej smacznej kapusty z dodatkami, potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram kiszonej kapusty 300 g kiełbasy 250 g pieczarek 2 cebule 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju Liście laurowe Ziele angielskie Sos sojowy Sól Pieprz Przygotowanie Włóżcie do garnka kiszoną kapustę i dodajcie do niej po dwa liście laurowe i dwa ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziarenek pieprzu. Zalejcie wodą i ugotujcie do miękkości kapusty. Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierzcie i posiekajcie. Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki łyżki masła klarowanego, dodajcie 2 łyżki oleju i rozgrzejcie. Wrzućcie na to starte pieczarki, cebulę, kiełbaskę i podsmażcie....