Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Tak przygotowana kapusta będzie doskonale pasować do wielu dań, zwłaszcza do kotletów schabowych albo mielonych. Najlepiej smakuje oczywiście młoda kapusta zasmażana. Do tego dodajcie świeży koperek i podsmażony boczek – po prostu niebo w gębie!

Kapusta zasmażana słynie ze swojego niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ją na obiad. Nikt się jej nie oprze! Wypróbujcie świetny przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na kapustę zasmażaną

Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Połowa główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula dymka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 150 g boczku wedzonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Świeży koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kapustę z wierzchnich liści i poszatkujcie.
  2. Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a cebulę pokrójcie bardzo drobno.
  3. Wszystkie składniki włóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie: ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz kostkę rosołową. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości.
  4. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na suchej patelni (nie potrzeba dodawać do niego oleju ani smalcu, ponieważ z boczku wytopi się dużo tłuszczu). Smażcie tak długo, aż boczek się przyrumieni.
  5. Rozpuśćcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie łyżkę mąki i mieszajcie tak, by powstała zasmażka.
  6. Dodajcie do garnka ostudzony boczek z tłuszczem ze smażenia oraz zasmażkę. Całość gotujcie przez 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając – uważajcie, żeby całość się nie przypaliła!
  7. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, a na koniec dodajcie kilka szczypt świeżo posiekanego koperku. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: