Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać

Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 21, 2021

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 300 g boczku
  • Wędzone żeberka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 suszony grzyb
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kiełbasa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Kostka rosołowa
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę.
  2. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba.
  3. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans.
  4. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie.
  5. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie.
  6. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka.
  7. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało, dodajcie łyżkę masła. Wlejcie łyżkę zupy, wymieszajcie i całość przelejcie do garnka z kapuśniakiem i wymieszajcie.
  8. Gotujcie jeszcze przez kilka chwil i na koniec doprawcie majerankiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze