Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie!
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty
Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 300 g boczku
- Wędzone żeberka
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 suszony grzyb
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kiełbasa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- Kostka rosołowa
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Majeranek
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę.
- Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba.
- Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans.
- Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie.
- Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie.
- Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka.
- Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało, dodajcie łyżkę masła. Wlejcie łyżkę zupy, wymieszajcie i całość przelejcie do garnka z kapuśniakiem i wymieszajcie.
- Gotujcie jeszcze przez kilka chwil i na koniec doprawcie majerankiem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: