Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gotujmy.pl/MalaMi89
Newsy

Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem

Gołąbki z kaszą jęczmienną zamiast ryżu, z dodatkiem papryki i buraka, to ciekawy pomysł na zrobienie gołąbków inaczej niż zwykle. Zarezerwujcie sobie trochę czasu i zróbcie nietypowe gołąbki z naszego przepisu. Z tymi dodatkami smakują naprawdę wybornie!

Co powiecie na totalnie zwariowaną wersję gołąbków, w której do farszu dodaje się kaszę, buraczki i paprykę? Podajcie je z sosem pomidorowym, a otrzymacie doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny! Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. I nic w tym dziwnego, w końcu to nie tylko bardzo smaczna, ale też sycąca potrawa. W tradycyjnym przepisie na gołąbki znajdziemy mięso mielone, które należy połączyć z ryżem i podsmażoną cebulką. Taki farsz nakładamy do ugotowanych w osolonej wodzie liści białej kapusty, a następnie gotujemy w wywarze lub zapiekamy na rumiano w piekarniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem, to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków, jakie już dobrze znacie. Przepis wymyśliła jedna z naszych czytelniczek, która wpadła na pomysł, by dodać do mięsnego farszu buraczki i czerwoną paprykę. Co sądzicie o takim połączeniu? MałaMi89 twierdzi, że smakuje naprawdę pysznie!

Zobacz także
Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla

Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla

Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 pieczone papryki (bez skórki)
  • 1 szkl. mrożonych buraczków tartych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sos:

  • 3 pomidory
  • 1 pieczona papryka (bez skórki)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Przygotowanie:

  1. Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście.
  2. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą.
  3. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia).
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki.
  5. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
  6. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik.
  7. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty.
  8. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pieczoną paprykę oraz posiekaną cebulkę.
  9. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  10. Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną.
  11. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  12. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową.
  13. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Gołąbki
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Gołąbki o jakich nawet nie śniliście. Już na sam widok cieknie ślinka
Gołąbki to prawdziwie polska potrawa, którą całe pokolenia rodzin zajadają się od lat. Jak urozmaicić to z pozoru bardzo łatwe danie?

Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże.  Czym nadziewać gołąbki? Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu.  Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem.  Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca.  Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji.  Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie.  Składniki: kapusta średniej wielkości  3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana  3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule  6 ząbków czosnku  3 łyżki puree z pieczonej dyni  3...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
aczp/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
Gołąbki wiosenne to odświeżona, znacznie lżejsza receptura tego klasycznego dania. Z pewnością zachwyci wszystkich członków waszej rodziny!

Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ale czy jedliście kiedyś takie w wersji bezmięsnej? Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne – obiecujemy! Kultowe gołąbki przyrządzane są dziś na setki sposobów inspirowanych kuchniami świata. W sieci robią furorę m.in. gołąbki meksykańskie , gołąbki na prażonym ryżu  czy gołąbki z młodej kapusty . Przepis na wegetariańskie gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza i już nawet najbardziej tradycyjne polskie dania doczekały się swoich wersji bezmięsnych. Poniżej proponujemy modyfikację klasycznego przepisu na gołąbki, gdzie mięso wieprzowe (uznawane za średnio zdrowy element diety) zastępują warzywa, kasze i soczewica. Składniki: 1 kapusta włoska 2 łyżki oleju 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone) 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony) natka pietruszki natka selera 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica) sól pieprz czerwona papryka w proszku sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki 1 szklanka passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny cukier Przygotowanie: Z kapusty oderwijcie zewnętrzne, uszkodzone liście za pomocą cienkiego, ostrego noża.  Wykrawacie głąb. Kapustę wkładacie do foliowej torby (sklepowej jednorazówki), zawiązujecie, wkładacie do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujecie i umieszczacie w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 6-7 minut. Liście kapusty można też przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z wodą, jednak metoda w kuchence mikrofalowej jest...

Czy można zrobić gołąbki bez ryżu? Tak robiły je nasze prababki ponad 100 lat temu
Adobe Stock
Newsy
Czy można zrobić gołąbki bez ryżu? Tak robiły je nasze prababki ponad 100 lat temu
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną jak za dawnych lat. Z kolei nowoczesny dodatek w postaci boczku sprawi, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. A co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Skąd wzięły się gołąbki z kaszą gryczaną? Obecnie większość osób kojarzy gołąbki z kaszą gryczaną wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. Wigilijne gołąbki kaszowo-grzybowe są przepyszne, ale zasługują na to, by gotować je także poza tym świętem. Czyli zupełnie tak, jak czyniły to jeszcze wiele lat temu dawne polskie gospodynie. W ich kuchniach nie było ryżu, który zaczęto do Polski importować na szeroką skalę dopiero w XX w. Kombinowano więc z kaszą gryczaną - również w wersji mięsnej! Jeżeli marzy wam się zatem odmieniona wersja zwykłych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa wieprzowego kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Przepis na gołąbki mięsne z kaszą gryczaną Składniki: Główka kapusty 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1-2 marchewki Dużą cebula 1-2 ząbki czosnku Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Oraz: Wędzony boczek do omasty Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. W oddzielnym garnku...