ciasto leśny mech
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na genialny w smaku leśny mech. Nie ma piękniejszego ciasta na Wielkanoc

Zastanawiacie się już, jakie ciasto upiec na Wielkanoc? Przygotujcie to przepiękne i naprawdę smakowite ciasto leśny mech. Przepis jest dziecinnie prosty a efekt smakowo-wizualny nie do opisania!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznym menu. Poza daniami głównymi – żurkiem, białą kiełbasą oraz pieczeniami a także przystawkami – pasztetami, swojskimi wędlinami i faszerowanymi jajkami, warto pomyśleć o przygotowaniu jakiegoś ciasta. I to nie byle jakiego - w końcu to święta. Taki właśnie jest leśny mech, na który przepis poznacie poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech to jedno z najpiękniejszych ciast na Wielkanoc. Czyż nie wygląda wspaniale i nie przypomina Wam leśnego mchu pokrytego kuszącymi owocami?

Przygotujcie je, a nie pożałujecie. Gwarantujemy, że zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach!

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix

Oraz:

  • Owoce do dekoracji (granat, owoce jagód i goi)

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy (można go dodatkowo rozdrobnić blenderem).
  2. Jajka wymieszać z cukrem i nadal mieszając powoli wlewać olej.
  3. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie wymieszać.
  4. Na sam koniec ciasto należy delikatnie połączyć przy pomocy łyżki ze szpinakiem.
  5. Całość przełożyć do formy i piec ok 50 minut w 180 stopniach.
  6. Ostudzić, odciąć wierzch i rozdrobnić go na okruszki.
  7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i dla zachowania konsystencji - dodać śmietan-fix.
  8. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, posypać pokruszonym wierzchem i ozdobić owocami.
bananowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują
A co, gdyby tak ukryć rozdrobionego banana w serniku? Oto idealna propozycja dla wielbicieli tych wspaniałych owoców oraz wszystkich, którzy lubią desery na zimno. Co powiecie na sernik bananowy z kuszącą pianką o smaku batonika milky way?

Wielkanoc już za 17 dni. Czy zastanawialiście się już, jakie ciasto zaserwujecie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszny bananowy sernik pokryty słodką pianką o smaku batonika milky way. Bananowy sernik z pianką milky way Bananowy sernik z pianką milky way to wprost idealna propozycja na Wielkanoc. Jego wykonanie jest dziecinnie proste a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kiedy już będziecie po sytym wielkanocnym obiedzie w rodzinnym gronie, podajcie gościom do kawy lub herbaty bananowy sernik z pianką milky way. W święta nikt nie liczy kalorii. To jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy sobie pofolgować. Bananowy sernik z pianką milky way to proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Gorąco je polecamy! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 banany (dojrzałe) ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: 250 ml śmietany kremówki +3 łyżki 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietana fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodać żółtka oraz posiekane masło i zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa bananowa: Jajka ubić na puszysto z cukrami. Dodać zmielony twaróg i dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny. Zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń. Wszystko...

Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
zewa/Gotujmy.pl
Newsy
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
Naleśniki to sprawdzony sposób na śniadania na słodko. Kochają je dzieci i dorośli i nie są trudne w wykonaniu: przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut.

Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach. Przepis na naleśniki z serkiem i owocami Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka białej oranżady 1 szklanka wody 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450 sól odrobina oleju Ser: 450 g półtłustego twarogu 350 g mrożonych truskawek 1,5 szklanki mrożonych borówek 5 łyżek naturalnego jogurtu cukier do smaku Przygotowanie: Naleśniki:  Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać.  Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera. Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron.  Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz.  Ser: Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki.  Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową.  Na każdy naleśnik kłaść porcje...

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na szybki placek z truskawkami Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietany 30% 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania śmietany fix 3 łyżki cukru Oraz 200 g truskawek do dekoracji. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule ) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową...

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy (i jest z kruszonką!)
Ciasto z truskawkami na maślance z pyszną migdałową kruszonką - najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na truskawki. Robi się właściwie samo!

Ciasto na maślance z truskawkami to must-have tego sezonu truskawkowego. Świeże, polskie truskawki dostępne są przez ograniczony czas, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten okres. Truskawki możecie oczywiście jeść samodzielnie, albo w formie sosu do makaronu, koktajli, dżemów i oczywiście w ciastach z truskawkami. Owoce te są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, niskokaloryczne i bogate w witaminy. Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką Najlepsze truskawki kupicie w czerwcu i na początku lipca, ale już pod koniec kwietnia pojawiają się polskie truskawki szklarniowe. Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, ta wersja na maślance i z pyszną migdałową kruszonką przypadnie wam do gustu. Będzie miłym urozmaiceniem dla biszkoptu z truskawkami , kruchego ciasta z truskawkami lub ucieranego ciasta z owocami . Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 20 g mąki 50 g tartych migdałów truskawki ok. 500 g Przygotowanie ciasta na maślance z truskawkami: Przygotujcie kruszonkę. Do miski przełóżcie masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączcie, rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawcie. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuśćcie i posypcie tartą bułką. Przygotujcie ciasto. W jednej misce połączcie wszystkie składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszajcie zawartość obu misek. Ciasto przełóżcie do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułóżcie truskawki (można przekroić je na pół). Posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie i serwujcie. Smacznego! Truskawki –...