Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznym menu. Poza daniami głównymi – żurkiem, białą kiełbasą oraz pieczeniami a także przystawkami – pasztetami, swojskimi wędlinami i faszerowanymi jajkami, warto pomyśleć o przygotowaniu jakiegoś ciasta. I to nie byle jakiego - w końcu to święta. Taki właśnie jest leśny mech, na który przepis poznacie poniżej.
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech to jedno z najpiękniejszych ciast na Wielkanoc. Czyż nie wygląda wspaniale i nie przypomina Wam leśnego mchu pokrytego kuszącymi owocami?
Przygotujcie je, a nie pożałujecie. Gwarantujemy, że zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach!
Składniki:
Ciasto:
Zobacz także:
- 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 śmietan-fix
Oraz:
- Owoce do dekoracji (granat, owoce jagód i goi)
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy (można go dodatkowo rozdrobnić blenderem).
- Jajka wymieszać z cukrem i nadal mieszając powoli wlewać olej.
- Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie wymieszać.
- Na sam koniec ciasto należy delikatnie połączyć przy pomocy łyżki ze szpinakiem.
- Całość przełożyć do formy i piec ok 50 minut w 180 stopniach.
- Ostudzić, odciąć wierzch i rozdrobnić go na okruszki.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i dla zachowania konsystencji - dodać śmietan-fix.
- Masę rozsmarować na spodzie ciasta, posypać pokruszonym wierzchem i ozdobić owocami.