Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznym menu. Poza daniami głównymi – żurkiem, białą kiełbasą oraz pieczeniami a także przystawkami – pasztetami, swojskimi wędlinami i faszerowanymi jajkami, warto pomyśleć o przygotowaniu jakiegoś ciasta. I to nie byle jakiego - w końcu to święta. Taki właśnie jest leśny mech, na który przepis poznacie poniżej.

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech to jedno z najpiękniejszych ciast na Wielkanoc. Czyż nie wygląda wspaniale i nie przypomina Wam leśnego mchu pokrytego kuszącymi owocami?

Przygotujcie je, a nie pożałujecie. Gwarantujemy, że zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach!

Składniki:

Ciasto:

Zobacz także:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix

Oraz:

  • Owoce do dekoracji (granat, owoce jagód i goi)

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy (można go dodatkowo rozdrobnić blenderem).
  2. Jajka wymieszać z cukrem i nadal mieszając powoli wlewać olej.
  3. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie wymieszać.
  4. Na sam koniec ciasto należy delikatnie połączyć przy pomocy łyżki ze szpinakiem.
  5. Całość przełożyć do formy i piec ok 50 minut w 180 stopniach.
  6. Ostudzić, odciąć wierzch i rozdrobnić go na okruszki.
  7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i dla zachowania konsystencji - dodać śmietan-fix.
  8. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, posypać pokruszonym wierzchem i ozdobić owocami.