Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
przepiski.pl
Newsy

Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut

Kilka składników i chwila roboty – z tym przepisem zrobicie smaczne ciasto błyskawicznie. I to bez włączania piekarnika!

Ciasta i desery niewymagające pieczenia są ostatnio coraz bardziej popularne! Powodem wcale nie jest brak piekarnika w domu – po prostu wykonanie takiego ciasta jest o wiele prostsze.

Jeśli czasami wychodzą wam zakalce i łatwo się zniechęcacie, wówczas warto spróbować zrobić proste ciasto na herbatnikach, którego wcale nie trzeba piec w piekarniku i wystarczy tylko odstawić je do lodówki.

Minusem takich deserów jest to, że zwykle są bardzo tuczące, ponieważ składają się głównie z ciężkiego kremu, który stanowi główny składnik ciasta. Coś za coś!

Nie warto jednak ciągle przejmować się kaloriami i od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodziutkie i śmietankowe ciasto – poznajcie przepis na deser „paryski kochanek”!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto „paryski kochanek” bez pieczenia

Do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół litra śmietanki 30%
  • 3 bezbarwne galaretki
  • 1 duże opakowanie Delicji
  • Około 20 herbatników

Oraz blacha 24x24.

Zobacz także
Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt

Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt

Przygotowanie:

  1. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby się wam nie przesuwał, możecie wcześniej zgnieść go w dłoniach i dopiero rozłożyć. Wyłóżcie cały spód herbatnikami.
  2. Następnie w garnku zagotujcie pół litra wody. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie dwie galaretki i rozpuśćcie. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Wlejcie śmietankę do dużej miski i za pomocą miksera ubijcie na sztywno (zajmie wam to dobrych kilka minut, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli na początku śmietanka nie będzie się ubijać).
  4. Pod koniec ubijania powoli wlejcie do śmietanki ostudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Odstawcie do lodówki, by masa nieco stężała.
  5. Delikatnie rozprowadźcie masę śmietankową na herbatnikach. Wyrównajcie wierzch szpatułką i ułóżcie Delicje. Odstawcie do lodówki, by masa całkiem stężała.
  6. Tymczasem ponownie zagotujcie pół litra wody i rozpuśćcie ostatnią galaretkę. Odstawcie, by całkowicie wystygła.
  7. Wyjmijcie ciasto z lodówki i wylejcie na nie ostygniętą galaretkę. Wstawcie z powrotem do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Przepis i zdjęcie pochodzi z portalu przepiski.pl.

Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser
nathallae/TikTok
Newsy
Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser
Prosty przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia to idealna propozycja dla każdego, kto stawia pierwsze kroki w kuchni lub po prostu ma ochotę na bardzo słodki i szybki deser.

Ciasta bez pieczenia stają się coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie jest łatwe, szybkie, a wiele przepisów na takie ciasta bez pieczenia pozwala odtworzyć smak lubianych przez wszystkich batoników i ciasteczek. Właśnie dlatego takie desery są uwielbiane przez dzieci! Do tego przyrządzenie ciasta bez pieczenia jest o wiele bezpieczniejsze, dlatego najmłodsi mogą spróbować przygotować taki deser samodzielnie. Poniższy przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia jest autorstwa Natalii Maszkowskiej, uczestniczki programu Masterchef. Pomysły na ciasto bez pieczenia Szybkie ciasto bez pieczenia sprawdzi się zawsze w sytuacji, gdy nie macie za wiele czasu albo zawiódł was piekarnik. Ciasta na zimno wychodzą równie smaczne jak te pieczone, a ich przyrządzenie jest o wiele łatwiejsze. Jeżeli często wychodzą wam zakalce, to w przypadku ciast bez pieczenia nie musicie się niczym martwić. To idealne, proste ciasta dla początkujących! Sprawdźcie te pyszne przepisy: Kokosowa napoleonka Ciasto Rafaello bez pieczenia Słodki galaretkowiec Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Do przygotowania prostego ciasta Kinder Country będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 czekolada biała 1 czekolada mleczna 150 g herbatników Płatki śniadaniowe 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki serka mascarpone Przygotowanie: Wyłóżcie standardowej wielkości tortownicę papierem do pieczenia. Na spodzie ułóżcie herbatniki. Białą i mleczną czekoladę umieśćcie osobno w dwóch miskach i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Po rozpuszczeniu odstawcie na chwilę, by ostygły, ale powinny być dalej płynne. Do miski wlejcie 200 ml śmietanki i ubijcie. Dodajcie 2 łyżki serka mascarpone, roztopioną i schłodzoną białą czekoladę oraz...

ciasto jajko sadzone
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Ciasto jajko sadzone zachwyci gości swoim wyglądem i smakiem. Szybki przepis na Wielkanoc
To ciasto jest tak efektowne, że spodoba się wszystkim gościom. A do tego jest niezwykle proste do zrobienia.

Jajka ozdobione dużą ilością majonezu, żurek z kiełbasą, sałatka jarzynowa, domowe wędliny. Serniki ciężkie od bakalii, drożdżowe baby polane grubą warstwą lukru, mazurki ze słodkim kajmakiem… Wielkanocne stoły uginają się od przysmaków, które zazwyczaj z lekkostrawnymi niewiele mają wspólnego. A gdyby tak przygotować lekki i delikatny deser na bazie maślanki? Taki, który dodatkowo wizualnie prezentuje się niezwykle efektownie, bo przypomina… jajko sadzone. To wszystko  za sprawą białego ciasta, na którym znajduje się połówka brzoskwini. Tak podana słodkość z pewnością zachwyci gości. Każdy będzie chciał spróbować choć jeden kawałek. A żołądek z pewnością będzie wdzięczny za coś mniej ciężkiego. Pamiętajcie o tym, żeby ciasto pokroić w kwadraty – na każdym kwadracie powinna się znaleźć cała połówka brzoskwini. Jeśli chcecie to wierzch możecie ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Będą imitować szczypiorek na waszych sadzonych jajkach. Ciasto sadzone jajko z brzoskwiniami - przepis Składniki 500ml maślanki  lub jogurtu naturalnego 3 przezroczyste galaretki 300ml + 500ml wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 galaretka przezroczysta Okrągłe biszkopty Przygotowanie Dwie przezroczyste galaretki rozpuśćcie w 300ml wrzątku, dokładnie wymieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie do wystudzenia. Zmiksujcie maślankę z galaretką. Wstawcie do lodówki, aby się schłodziła i lekko stężała. Prostokątną formę wyłóżcie folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dnie równomiernie rozłóżcie biszkopty.  Wlejcie zastygającą masę. Na wierzchu w równych odstępach rozłóżcie połówki brzoskwiń wypukłą stroną do góry. Delikatnie dociśnijcie....

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Tort z owocami na przyjęcie komunijne. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Tort z owocami. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Jeżeli organizujecie przyjęcie komunijne lub zostaliście poproszeni o przygotowanie ciasta z tej okazji, wypróbujcie prosty przepis na śmietanowy tort owocowy.

Pomimo pandemii koronawirusa, wiele katolickich rodzin nie rezygnuje z posyłania dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Jeżeli w waszej rodzinie szykuje się przyjęcie komunijne, polecamy wam zrobić pyszny tort owocowy, który sprawdzi się idealnie na tę okazję. Zrobicie go z przepisu autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na tort śmietanowy z owocami Do przygotowania tego smacznego tortu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki 4 jajka 5 łyżek oleju Pół łyżki octu Pół łyżki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany kremówki 1 opakowanie zielonej galaretki 1 opakowanie czerwonej galaretki 2 łyżki cukru pudru Oraz świeże mandarynki, banan i winogrona. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Następnie do białek powoli dodawajcie żółtka oraz cukier, cały czas ubijając mikserem. Później do masy jajecznej dodajcie 5 łyżek oleju, łyżkę mąki oraz po pół łyżki proszku do pieczenia i octu. Pamiętajcie, że wszystkie te składniki trzeba dodawać do masy stopniowo, nie przerywając mieszania. Gotową masę przełóżcie do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, ostudźcie i przekrójcie je na trzy blaty. W jednej szklance wrzątku rozpuśćcie zieloną galaretkę i ostudźcie. 200 ml zimnej śmietany kremówki ubijcie na sztywno za pomocą miksera i dodajcie do niej tężejącą galaretkę. Zmiksujcie i wyłóżcie na jeden blat biszkoptu. Odstawcie, by masa stężała i przykryjcie drugim biszkoptem. Czerwoną galaretkę także rozpuśćcie w szklance wrzątku i po ostudzeniu dodajcie do...