Ciasta i desery niewymagające pieczenia są ostatnio coraz bardziej popularne! Powodem wcale nie jest brak piekarnika w domu – po prostu wykonanie takiego ciasta jest o wiele prostsze.

Jeśli czasami wychodzą wam zakalce i łatwo się zniechęcacie, wówczas warto spróbować zrobić proste ciasto na herbatnikach, którego wcale nie trzeba piec w piekarniku i wystarczy tylko odstawić je do lodówki.

Minusem takich deserów jest to, że zwykle są bardzo tuczące, ponieważ składają się głównie z ciężkiego kremu, który stanowi główny składnik ciasta. Coś za coś!

Nie warto jednak ciągle przejmować się kaloriami i od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodziutkie i śmietankowe ciasto – poznajcie przepis na deser „paryski kochanek”!

Zobacz także:

Przepis na ciasto „paryski kochanek” bez pieczenia

Do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół litra śmietanki 30%
  • 3 bezbarwne galaretki
  • 1 duże opakowanie Delicji
  • Około 20 herbatników

Oraz blacha 24x24.

Przygotowanie:

  1. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby się wam nie przesuwał, możecie wcześniej zgnieść go w dłoniach i dopiero rozłożyć. Wyłóżcie cały spód herbatnikami.
  2. Następnie w garnku zagotujcie pół litra wody. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie dwie galaretki i rozpuśćcie. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Wlejcie śmietankę do dużej miski i za pomocą miksera ubijcie na sztywno (zajmie wam to dobrych kilka minut, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli na początku śmietanka nie będzie się ubijać).
  4. Pod koniec ubijania powoli wlejcie do śmietanki ostudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Odstawcie do lodówki, by masa nieco stężała.
  5. Delikatnie rozprowadźcie masę śmietankową na herbatnikach. Wyrównajcie wierzch szpatułką i ułóżcie Delicje. Odstawcie do lodówki, by masa całkiem stężała.
  6. Tymczasem ponownie zagotujcie pół litra wody i rozpuśćcie ostatnią galaretkę. Odstawcie, by całkowicie wystygła.
  7. Wyjmijcie ciasto z lodówki i wylejcie na nie ostygniętą galaretkę. Wstawcie z powrotem do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Przepis i zdjęcie pochodzi z portalu przepiski.pl.