Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
przepiski.pl
Newsy

Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut

Kilka składników i chwila roboty – z tym przepisem zrobicie smaczne ciasto błyskawicznie. I to bez włączania piekarnika!
Katarzyna Wyborska
marzec 28, 2021

Ciasta i desery niewymagające pieczenia są ostatnio coraz bardziej popularne! Powodem wcale nie jest brak piekarnika w domu – po prostu wykonanie takiego ciasta jest o wiele prostsze.

Jeśli czasami wychodzą wam zakalce i łatwo się zniechęcacie, wówczas warto spróbować zrobić proste ciasto na herbatnikach, którego wcale nie trzeba piec w piekarniku i wystarczy tylko odstawić je do lodówki.

Minusem takich deserów jest to, że zwykle są bardzo tuczące, ponieważ składają się głównie z ciężkiego kremu, który stanowi główny składnik ciasta. Coś za coś!

Nie warto jednak ciągle przejmować się kaloriami i od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodziutkie i śmietankowe ciasto – poznajcie przepis na deser „paryski kochanek”!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto „paryski kochanek” bez pieczenia

Do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół litra śmietanki 30%
  • 3 bezbarwne galaretki
  • 1 duże opakowanie Delicji
  • Około 20 herbatników

Oraz blacha 24x24.

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby się wam nie przesuwał, możecie wcześniej zgnieść go w dłoniach i dopiero rozłożyć. Wyłóżcie cały spód herbatnikami.
  2. Następnie w garnku zagotujcie pół litra wody. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie dwie galaretki i rozpuśćcie. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Wlejcie śmietankę do dużej miski i za pomocą miksera ubijcie na sztywno (zajmie wam to dobrych kilka minut, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli na początku śmietanka nie będzie się ubijać).
  4. Pod koniec ubijania powoli wlejcie do śmietanki ostudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Odstawcie do lodówki, by masa nieco stężała.
  5. Delikatnie rozprowadźcie masę śmietankową na herbatnikach. Wyrównajcie wierzch szpatułką i ułóżcie Delicje. Odstawcie do lodówki, by masa całkiem stężała.
  6. Tymczasem ponownie zagotujcie pół litra wody i rozpuśćcie ostatnią galaretkę. Odstawcie, by całkowicie wystygła.
  7. Wyjmijcie ciasto z lodówki i wylejcie na nie ostygniętą galaretkę. Wstawcie z powrotem do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Przepis i zdjęcie pochodzi z portalu przepiski.pl.

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

Przeczytaj
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Przeczytaj
ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Przepisy Ten fantastyczny deser nie wymaga pieczenia! Udaje się za KAŻDYM razem!
Nie przejmuj się, jeśli nie masz piekarnika - te pyszne desery nie wymagają pieczenia i są bardzo łatwe w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Chcesz robić słodkie desery, a nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta i inne łakocie, które nie wymagają pieczenia. Sprawdź te przepisy – palce lizać! Podstawa to herbatniki! Bazą większości ciast, które nie wymagają pieczenia są… zwykłe herbatniki! Gdy nie mamy czasu lub możliwości, żeby upiec spód ciasta, to wystarczy wyłożyć blachę do pieczenia herbatnikami i na nich układać warstwy kremu, orzechów i innych składników, których używa się w ciastach bez pieczenia. Sprawdźcie te przepisy na desery na herbatnikach – są bardzo proste w przygotowaniu! Ciasto budyniowe  Ciasto 3Bit Ciasto dyniowe Serniki bez pieczenia Innym fantastycznym ciastem, które nie wymaga użycia piekarnika jest sernik na zimno! W tym przypadku również możesz użyć herbatników na spód. To ciasto mimo, że nie jest pieczone, wymaga sporo cierpliwości – masa sernika potrzebuje kilku godzin w lodówce, aby stężeć. Jednak warto czekać! Na wierzchnią warstwę ciasta warto użyć galaretki i świeżych owoców. Sernik na zimno to świetny deser na lato! Wypróbujcie te przepisy: Sernik na zimno z malinami Sernik na zimno z jagodami Fit sernik na zimno   Domowe czekoladki Słodyczami, które zdecydowanie nie wymagają pieczenia, są domowe pralinki! Czekoladki są niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Najłatwiejsze przepisy wymagają jedynie czekolady, nadzienia i foremek. Nadzieniem może być co tylko chcecie – orzechy, masa kajmakowa czy masło orzechowe. Spróbujcie pralinek z tych przepisów: Czekoladki kawowe Pralinki z daktylami Kokosowe pralinki

Przeczytaj
ciasto sniezynka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy Lekkie ciasto Śnieżynka powali gości na kolana. Każdy spyta, czy podzielisz się przepisem
Miękki biszkopt i śmietankowy krem to doskonałe połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach. Przepis na ciasto Śnieżynka Składniki na biszkopt 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450 100 g cukru 5 dużych jajek 80 ml oleju 10 g proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 100 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dodatkowo 60 g wiórków kokosowych 125 ml wody 1 opakowanie galaretki agrestowej Przygotowanie Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe Dodaj olej i zmiksuj całość. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź. Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach. Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części. Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Nałóż krem...

Przeczytaj