Ciasta i desery niewymagające pieczenia są ostatnio coraz bardziej popularne! Powodem wcale nie jest brak piekarnika w domu – po prostu wykonanie takiego ciasta jest o wiele prostsze.
Jeśli czasami wychodzą wam zakalce i łatwo się zniechęcacie, wówczas warto spróbować zrobić proste ciasto na herbatnikach, którego wcale nie trzeba piec w piekarniku i wystarczy tylko odstawić je do lodówki.
Minusem takich deserów jest to, że zwykle są bardzo tuczące, ponieważ składają się głównie z ciężkiego kremu, który stanowi główny składnik ciasta. Coś za coś!
Nie warto jednak ciągle przejmować się kaloriami i od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodziutkie i śmietankowe ciasto – poznajcie przepis na deser „paryski kochanek”!
Zobacz także:
Przepis na ciasto „paryski kochanek” bez pieczenia
Do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół litra śmietanki 30%
- 3 bezbarwne galaretki
- 1 duże opakowanie Delicji
- Około 20 herbatników
Oraz blacha 24x24.
Przygotowanie:
- Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby się wam nie przesuwał, możecie wcześniej zgnieść go w dłoniach i dopiero rozłożyć. Wyłóżcie cały spód herbatnikami.
- Następnie w garnku zagotujcie pół litra wody. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie dwie galaretki i rozpuśćcie. Odstawcie do ostudzenia.
- Wlejcie śmietankę do dużej miski i za pomocą miksera ubijcie na sztywno (zajmie wam to dobrych kilka minut, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli na początku śmietanka nie będzie się ubijać).
- Pod koniec ubijania powoli wlejcie do śmietanki ostudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Odstawcie do lodówki, by masa nieco stężała.
- Delikatnie rozprowadźcie masę śmietankową na herbatnikach. Wyrównajcie wierzch szpatułką i ułóżcie Delicje. Odstawcie do lodówki, by masa całkiem stężała.
- Tymczasem ponownie zagotujcie pół litra wody i rozpuśćcie ostatnią galaretkę. Odstawcie, by całkowicie wystygła.
- Wyjmijcie ciasto z lodówki i wylejcie na nie ostygniętą galaretkę. Wstawcie z powrotem do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Przepis i zdjęcie pochodzi z portalu przepiski.pl.