ciasto z rodzynkami
Adobe Stock
Newsy

Przepis na banalnie ciasto na kefirze z rodzynkami, które zrobicie w 5 minut. Zawsze wychodzi

Gdy wpadają niezapowiedziani goście, a szafka ze słodkościami na czarną godzinę świeci pustkami, to idealnym pomysłem jest ciasto, którego przygotowanie zajmie wam dosłownie 5 minut. Sprawdźcie!

Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce wam się wychodzić do sklepu albo z wizytą wpadli niezapowiedziani goście? 

Zawsze w takich momentach można poratować się słodkościami zakupionymi na takie momenty, jednak jeśli i ta szafka świeci pustkami?

Nic strasznego! Banalne w przygotowaniu, ale przepyszne w smaku ciasto na kefirze z rodzynkami uratuje was w takiej sytuacji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatek kefiru do ciasta

Wypiek przygotowany na kefirze jest szybki w przyrządzeniu. Koszt przygotowania takiego dania również nie jest duży, gdyż składniki są proste i ogólnodostępne. Poza tym zazwyczaj większość, jak nie wszystkie składniki macie w swoim domu.

Warto dodać, iż kefir jest jednym ze zdrowszych produktów. Ze względu na cenne właściwości można go włączyć do diety. Kefir w postaci dodatku do wypieku nadaje mu lekkości, wilgotności, a także dzięki niemu przez dłuższy czas będzie świeże.

Ciasto na kefirze z rodzynkami

To ciasto ma same zalety. Jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne po upieczeniu, a co najważniejsze pyszne. Dodatek rodzynek do masy, urozmaica wypiek i nadaje mu innego charakteru.

Poza tym po przekrojeniu ciasto będzie ładnie prezentować się na stole. Jeśli jednak nie jesteście fanami tego rodzaju produktu, to możecie zastąpić je orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Kefir przełóżcie do większej miski, wbijcie jajka oraz wsypcie cukier. Wszystko zmiksujcie mikserem na gładką masę.
  2. Następnie cały czas mieszając łyżką bądź miksując na niskich obrotach, dodawajcie stopniowo mąkę. Wszystkie składniki powinny się połączyć. 
  3. Do powstałej masy dodajcie proszek do pieczenia oraz rodzynki. Całość delikatnie wymieszajcie.
  4. Blachę do pieczenia, a najlepiej keksówkę dobrze wysmarujcie masłem.
  5. Do przygotowanej formy przelejcie gotową masę i wstawcie ją do piekarnika.
  6. Ciasto pieczcie przez około 35 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.
  7. Po upieczeniu oraz ostudzeniu ciasta, możecie je posypać cukrem pudrem. Smacznego!
     
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Jeżeli po przekrojeniu sernika widzicie, że wszystkie dodane do niego rodzynki opadły lub skumulowały się w jednym miejscu, mamy dla was radę - dzięki niej unikniecie wpadki przy kolejnym pieczeniu sernika.

Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta. Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik.  Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno? Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej. Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki,  nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście.  Przepis na sernik z rodzynkami Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek.  Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/3 miękkiego masła 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 6-7 dużych jaj 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 200 ml tłustej śmietany 36% sok i skórka z cytryny rodzynki cukier puder do posypania...

placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi
Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste. Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych! Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami? Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi". Popularne typy mąk: Typ 450: mąka tortowa Typ 550: mąka luksusowa Typ 750: chlebowa Typ 1400: sitkowa Typ 1850: graham Typ 2000: razowa Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste. Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek...

ciasto drożdzowe
Newsy
Próbowaliście topionego ciasta drożdżowego? Ten przepis znają tylko doświadczone gospodynie
To stary przepis, o którym niewiele osób wie. Z pewnością zaskoczy was sposób przygotowania tego ciasta, ponieważ wkłada się je do zimnej wody!

Topione ciasto drożdżowe możecie znać również pod nazwą topielec. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. To nieco zapomniany przepis, którego używały nasze prababcie, które były mistrzyniami gotowania i pieczenia. Topielec to ciasto, które jest ciężkie i wilgotne, zachwyca swoim smakiem i nietypową konsystencją. Po jego spróbowaniu z pewnością porzucicie klasyczne lekkie drożdżowe wypieki na długo. Dodatek rodzynek, skórki pomarańczowej lub cytrynowej z pewnością wzbogaci smak ciasta. Po upieczeniu skórka topionego ciasta drożdżowego jest przyjemnie chrupiąca, a ciasto nie schnie tak szybko jak jego tradycyjna wersja. Zachowa świeżość przez kilka dni! Pamiętajcie, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo po dodaniu cukru, będzie miało chropowatą strukturę, ale bez obaw, składnik ten rozpuści się w trakcie pieczenia. Ciasto w trakcie wyrabiania może mieć nieco rzadszą konsystencję. Przepis na topione ciasto drożdżowe Składniki 3 szklanki mąki 3 jajka w rozmiarze L 50g świeżych drożdży Kostka masła 1 szklanka cukru Opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa Przygotowanie Masło roztopcie w garnuszku na wolnym ogniu, a następnie schłodźcie do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki (oprócz cukru i ewentualnych rodzynek itp.) połączcie ze sobą i wyróbcie ciasto. Zagniecione ciasto uformujcie w kulę i… wrzućcie do miski wypełnionej wodą. Opadnie na dno, a po około 15-20 minutach wypłynie na wierzch. To znak, że możecie przejść do kolejnego kroku. Dodajcie do ciasta cukier oraz rodzynki lub skórkę z cytrusów, jeśli zdecydowaliście się ich użyć. Formę np. podłużną keksówkę wysmarujcie dokładnie masłem i wysypcie mąką. Gdy wszystko połączycie (cukier nie musi się roztopić i...

Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
Nie wiecie, co zrobić z owocami z kompotu? Poznajcie ciekawe i smaczne pomysły na ich wykorzystanie.

Uwielbiacie kompoty, ale nie macie pomysłu na to, co zrobić później z wykorzystanymi owocami? Żal je wyrzucić, dlatego lepiej użyć ich do zrobienia kolejnych smacznych deserów. Skorzystajcie z naszych propozycji - może któraś was zainspiruje? Jak wykorzystać owoce z kompotu? Owoce, których użyliście do zrobienia kompotu, można jeszcze wykorzystać na przykład do zrobienia: farszu do pierogów na słodko - wystarczy odsączyć i wymieszać z twarogiem owocowego koktajlu - wymieszajcie owoce z zimnym mlekiem za pomocą miksera czy blendera. Opcjonalnie, możecie dodać do niego jeszcze lody  przetworów owocowych - idealny pomysł na zapasy na zimę słodkiego musu do naleśników - zblendujcie owoce z dodatkiem cukru i gotowe galaretki - wystarczy zanurzyć owoce w galaretce, by otrzymać pyszny deser kisielu - dodajcie owoce, trochę cukru, wody i mąki ziemniaczanej ciasta z owocami i kruszonką  Przepis na ciasto z owocami z kompotu Do przygotowania ciasta z wykorzystaniem owoców, jakie wam zostały z kompotu, będą potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu Na kruszonkę: 50 g masła pół szklanki mąki łyżka cukru pudru Przygotowanie: Do jednej miski wsypcie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszajcie.  W drugiej misce połączcie ze sobą mokre składniki, czyli olej, kefir i jajka. Następnie wymieszajcie dokładnie suche i mokre składniki. Najlepiej robić to łyżką, bez użycia miksera. Formę o wielkości 20x30 cm wyłóżcie papierem do...