ciasto z rodzynkami
Adobe Stock
Newsy

Przepis na banalnie ciasto na kefirze z rodzynkami, które zrobicie w 5 minut. Zawsze wychodzi

Gdy wpadają niezapowiedziani goście, a szafka ze słodkościami na czarną godzinę świeci pustkami, to idealnym pomysłem jest ciasto, którego przygotowanie zajmie wam dosłownie 5 minut. Sprawdźcie!

Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce wam się wychodzić do sklepu albo z wizytą wpadli niezapowiedziani goście? 

Zawsze w takich momentach można poratować się słodkościami zakupionymi na takie momenty, jednak jeśli i ta szafka świeci pustkami?

Nic strasznego! Banalne w przygotowaniu, ale przepyszne w smaku ciasto na kefirze z rodzynkami uratuje was w takiej sytuacji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatek kefiru do ciasta

Wypiek przygotowany na kefirze jest szybki w przyrządzeniu. Koszt przygotowania takiego dania również nie jest duży, gdyż składniki są proste i ogólnodostępne. Poza tym zazwyczaj większość, jak nie wszystkie składniki macie w swoim domu.

Warto dodać, iż kefir jest jednym ze zdrowszych produktów. Ze względu na cenne właściwości można go włączyć do diety. Kefir w postaci dodatku do wypieku nadaje mu lekkości, wilgotności, a także dzięki niemu przez dłuższy czas będzie świeże.

Ciasto na kefirze z rodzynkami

To ciasto ma same zalety. Jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne po upieczeniu, a co najważniejsze pyszne. Dodatek rodzynek do masy, urozmaica wypiek i nadaje mu innego charakteru.

Poza tym po przekrojeniu ciasto będzie ładnie prezentować się na stole. Jeśli jednak nie jesteście fanami tego rodzaju produktu, to możecie zastąpić je orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Kefir przełóżcie do większej miski, wbijcie jajka oraz wsypcie cukier. Wszystko zmiksujcie mikserem na gładką masę.
  2. Następnie cały czas mieszając łyżką bądź miksując na niskich obrotach, dodawajcie stopniowo mąkę. Wszystkie składniki powinny się połączyć. 
  3. Do powstałej masy dodajcie proszek do pieczenia oraz rodzynki. Całość delikatnie wymieszajcie.
  4. Blachę do pieczenia, a najlepiej keksówkę dobrze wysmarujcie masłem.
  5. Do przygotowanej formy przelejcie gotową masę i wstawcie ją do piekarnika.
  6. Ciasto pieczcie przez około 35 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.
  7. Po upieczeniu oraz ostudzeniu ciasta, możecie je posypać cukrem pudrem. Smacznego!
     
placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi
Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste. Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych! Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami? Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi". Popularne typy mąk: Typ 450: mąka tortowa Typ 550: mąka luksusowa Typ 750: chlebowa Typ 1400: sitkowa Typ 1850: graham Typ 2000: razowa Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste. Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek...

ciasto drożdzowe
Newsy
Próbowaliście topionego ciasta drożdżowego? Ten przepis znają tylko doświadczone gospodynie
To stary przepis, o którym niewiele osób wie. Z pewnością zaskoczy was sposób przygotowania tego ciasta, ponieważ wkłada się je do zimnej wody!

Topione ciasto drożdżowe możecie znać również pod nazwą topielec. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. To nieco zapomniany przepis, którego używały nasze prababcie, które były mistrzyniami gotowania i pieczenia. Topielec to ciasto, które jest ciężkie i wilgotne, zachwyca swoim smakiem i nietypową konsystencją. Po jego spróbowaniu z pewnością porzucicie klasyczne lekkie drożdżowe wypieki na długo. Dodatek rodzynek, skórki pomarańczowej lub cytrynowej z pewnością wzbogaci smak ciasta. Po upieczeniu skórka topionego ciasta drożdżowego jest przyjemnie chrupiąca, a ciasto nie schnie tak szybko jak jego tradycyjna wersja. Zachowa świeżość przez kilka dni! Pamiętajcie, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo po dodaniu cukru, będzie miało chropowatą strukturę, ale bez obaw, składnik ten rozpuści się w trakcie pieczenia. Ciasto w trakcie wyrabiania może mieć nieco rzadszą konsystencję. Przepis na topione ciasto drożdżowe Składniki 3 szklanki mąki 3 jajka w rozmiarze L 50g świeżych drożdży Kostka masła 1 szklanka cukru Opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa Przygotowanie Masło roztopcie w garnuszku na wolnym ogniu, a następnie schłodźcie do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki (oprócz cukru i ewentualnych rodzynek itp.) połączcie ze sobą i wyróbcie ciasto. Zagniecione ciasto uformujcie w kulę i… wrzućcie do miski wypełnionej wodą. Opadnie na dno, a po około 15-20 minutach wypłynie na wierzch. To znak, że możecie przejść do kolejnego kroku. Dodajcie do ciasta cukier oraz rodzynki lub skórkę z cytrusów, jeśli zdecydowaliście się ich użyć. Formę np. podłużną keksówkę wysmarujcie dokładnie masłem i wysypcie mąką. Gdy wszystko połączycie (cukier nie musi się roztopić i...

domowy ciasto sekacz
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Z tego przepisu zrobicie pyszny domowy sękacz. Doskonały do kawy i herbaty
Sękacz to tradycyjny wypiek, przygotowywany głównie na większe uroczystości jak wesela czy chrzciny. Pyszny smak ciasta nie pozwala się nikomu oprzeć, jednak jego przygotowanie wymaga odpowiednią ilość czasu. Z tego przepisu wykonacie domowy i szybki sękacz, który nie odbiega smakiem od oryginału!

Sękacz to wyjątkowe ciasto, które wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale przede wszystkim formą. Przypomina ono pień drzewa z sękami. Przygotowanie tego wypieku jest dość pracochłonne. Jednak jego prostsza, domowa wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie krótsza. Z czego się robi tradycyjny sękacz? To wypiek z ciasta biszkoptowego, który przygotowuje się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie walca. Wałek polewa się co jakiś czas świeżą porcją ciasta. Po przekrojeniu słodkości widać ciemniejsze i jaśniejsze warstwy. Przypominają one w przekroju pień drzewa. Spływający nadmiar ciasta podczas pieczenia tworzy charakterystyczne sople. Gotowy sękacz może być przyozdobiony czekoladą bądź lukrem. W Polsce jest znany głównie na Kaszubach i Podlasiu. Przygotowuje się go głównie na różnego rodzaju uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie. Przepis na szybki, domowy sękacz Składniki: ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kostki masła ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy do smaku Przygotowanie:  Mąkę krupczatkę oraz ziemniaczaną przesiejcie do miski, dodajcie do nich łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie z pomocą miksera na sztywną pianę.  Masło przełóżcie do miski i dodajcie cukier. Całość utrzyjcie na gęstą, puszystą masę. Wówczas dodawajcie do niej po jednym żółtku oraz aromat waniliowy stale mieszając mikserem. Gdy masło połączy się z żółtkami, cukrem to następnie porcjami dodawajcie sypkie składniki. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Na koniec do masy dodajcie ubite na sztywną pianę...

sernik
Adobe Stock
Newsy
Kremowy sernik na delicjach. Jest pyszny, wilgotny, delikatny i niesamowicie prosty w wykonaniu
Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach, taki powinien być idealny sernik. Jeśli przygotujcie go na spodzie z delicji wiśniowych zaskoczycie gości nie tylko świetnym wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale nie tylko. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest idealnie wilgotny, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest dość uniwersalna, toteż można przygotować wiele rodzajów tego wypieku. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić sernik krakowski, wiedeński, z brzoskwiniami, z rosą czy seromakowiec. Jest tyle opcji tego ciasta, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Sernik na spodzie z delicji Przygotowanie ciasta na spodzie z gotowych ciastek to świetna forma wypieku. Nie tylko przyspiesza cały proces przyrządzania, ale również urozmaica deser nadając mu wyjątkowego charakteru. Kremowy sernik na delicjach wiśniowych to doskonała propozycja na święta czy ciasto do niedzielnej kawy. Wypiek jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Mimo wszystko robi ogromny efekt, a co najważniejsze zachwyca gości smakiem oraz wyglądem.  Przepis na kremowy sernik na delicjach Składniki: 1 kg sera twarogowego 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie delicji wiśniowych Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Możecie je wyjąć z lodówki nawet godzinę wcześniej. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a na nim ułóżcie ciastka delicje. Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, grzanie góra- dół bez włączonego termoobiegu. Do większej miski przełóżcie twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszajcie za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia składników. Długie miksowanie może przyczynić się do opadnięcia ciasta po upieczeniu. Stale miksując na niskich obrotach, do masy twarogowej dodawajcie po jednym...