Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce wam się wychodzić do sklepu albo z wizytą wpadli niezapowiedziani goście? 

Zawsze w takich momentach można poratować się słodkościami zakupionymi na takie momenty, jednak jeśli i ta szafka świeci pustkami?

Nic strasznego! Banalne w przygotowaniu, ale przepyszne w smaku ciasto na kefirze z rodzynkami uratuje was w takiej sytuacji.

Dodatek kefiru do ciasta

Wypiek przygotowany na kefirze jest szybki w przyrządzeniu. Koszt przygotowania takiego dania również nie jest duży, gdyż składniki są proste i ogólnodostępne. Poza tym zazwyczaj większość, jak nie wszystkie składniki macie w swoim domu.

Zobacz także:

Warto dodać, iż kefir jest jednym ze zdrowszych produktów. Ze względu na cenne właściwości można go włączyć do diety. Kefir w postaci dodatku do wypieku nadaje mu lekkości, wilgotności, a także dzięki niemu przez dłuższy czas będzie świeże.

Ciasto na kefirze z rodzynkami

To ciasto ma same zalety. Jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne po upieczeniu, a co najważniejsze pyszne. Dodatek rodzynek do masy, urozmaica wypiek i nadaje mu innego charakteru.

Poza tym po przekrojeniu ciasto będzie ładnie prezentować się na stole. Jeśli jednak nie jesteście fanami tego rodzaju produktu, to możecie zastąpić je orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Kefir przełóżcie do większej miski, wbijcie jajka oraz wsypcie cukier. Wszystko zmiksujcie mikserem na gładką masę.
  2. Następnie cały czas mieszając łyżką bądź miksując na niskich obrotach, dodawajcie stopniowo mąkę. Wszystkie składniki powinny się połączyć. 
  3. Do powstałej masy dodajcie proszek do pieczenia oraz rodzynki. Całość delikatnie wymieszajcie.
  4. Blachę do pieczenia, a najlepiej keksówkę dobrze wysmarujcie masłem.
  5. Do przygotowanej formy przelejcie gotową masę i wstawcie ją do piekarnika.
  6. Ciasto pieczcie przez około 35 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.
  7. Po upieczeniu oraz ostudzeniu ciasta, możecie je posypać cukrem pudrem. Smacznego!