Na co dzień używamy jej do pieczenia lub zawijania kanapek. Ale czy wpadlibyście na to, żeby wykorzystać folię aluminiową do ostrzenia noży?

Folia aluminiowa jako sposób na naostrzenie noży

Żadne gotowanie nie może się obejść bez dobrych i ostrych noży. Zauważyliście, że wasze noże są tępe? W takim razie powinniście je naostrzyć, aby przywrócić im ostrość.

Używanie tępych noży może być niebezpieczne, ponieważ musimy użyć przy krojeniu dużej siły. W takiej sytuacji często dochodzi do poważnych skaleczeń, które są wynikiem osunięcia się noża. To dlatego zawsze powinniście pamiętać o naostrzeniu stępionych noży. Ale jak to zrobić, gdy nie mamy w domu ostrzałki? Wykorzystajcie folię aluminiową.

Folia aluminiowa doskonale nadaje się do ostrzenia noży i nożyczek. Wystarczy, że zaczniecie ciąć nimi folię. Cięcie arkuszy folii aluminiowej ostrzem przywróci mu ostrość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty ostrzenia, zaleca się kilkakrotne zagięcie folii.

Zobacz także:

Jak naostrzyć nóż przy użyciu folii aluminiowej?

Chociaż używanie folii aluminiowej do ostrzenia ostrza wydaje się być prostym i nieskomplikowanym zadaniem, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich? Wyjaśniamy krok po kroku.

  1. Na początku powinniście mocno i pewnie trzymać ostrze w dłoniach, ponieważ w przypadku zsunięcia się ostrza, może dojść do poważnego obrażenia.
  2. Złóżcie folię aluminiową kilkukrotnie, aby uformować ładny i gruby stos do przecięcia.
  3. Za pomocą ostrza tnijcie cienkie paski folii aluminiowej.
  4. Upewnijcie się, że całą długość krawędzi tnącej przeciągacie przez folię. Zapewnia to równomierną ostrość.
  5. W zależności od stopnia stępienia ostrzy, może być konieczne kilkukrotne przecięcie folii.
  6. Nie należy jednak używać tej metody do ostrzenia wyjątkowo tępych ostrzy.

Źródło: kobieceinspiracje.pl