Domowe ciasto drożdżowe to wypiek, który zawsze warto mieć pod ręką na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny. Potrzebne do jego przyrządzenia składniki są stosunkowo tanie, przepis dziecinnie prosty, a smak zaskakujący. Żaden łasuch nie oprze się jego puszystości.

Wiele gospodyń, szczególnie tych początkujących, stroni od receptur, które zakładają użycie drożdży. To duży błąd. Ciasta przygotowane z ich wykorzystaniem są naprawdę przepyszne. Musicie jedynie pamiętać, by dać masie wyrosnąć jeszcze zanim wstawicie ją do pieca. To jedyne co tak naprawdę wyróżnia ciasto drożdżowe spośród innych wypieków.

Czym różni się ten przepis od innych? I dlaczego nasza czytelniczka Dorota pokusiła się o nazwanie tego ciasta drożdżowego „najbardziej puszystym ciastem drożdżowym świata”? Wydaje się, że odpowiedzią na te pytania jest jeden składnik, czyli serek mascarpone zamiast masła, oleju lub margaryny. Ten eksperyment na pewno się uda!

Przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów serka mascarpone
  • 50 gramów drobnego cukru
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtek
  • 1 garści rodzynek
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z przesianą mąką pszenną.
  2. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je cukrem i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka i dokładnie wymieszajcie. 
  3. Miksturę wzbogaćcie również o serek mascarpone oraz sól. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (dzięki temu dwukrotnie zwiększy swoją objętość).
  4. Po upływie tego czasu do ciasta dodajcie rodzynki. Całość ponownie wyróbcie, umieśćcie w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, przykryjcie ściereczką i po raz kolejny odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  5. Tak przygotowane ciasto umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. 35 minutach powinno być gotowe. Serwujcie do kawy, herbaty, z ciepłym mlekiem, bądź kakao.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl