Przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy

Prosty przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe świata. Inne się do niego nie umywają

Ciasto drożdżowe z rodzynkami to klasyk. Najlepiej smakuje w towarzystwie kawy, gorącego mleka lub kakao. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, a efekt końcowy powalający.
Weronika Kępa
marzec 03, 2021

Domowe ciasto drożdżowe to wypiek, który zawsze warto mieć pod ręką na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny. Potrzebne do jego przyrządzenia składniki są niesamowicie tanie, przepis dziecinnie prosty, a smak zaskakujący. Żaden łasuch nie oprze się jego puszystości.

Wiele gospodyń, szczególnie tych początkujących, stroni od receptur, które zakładają użycie drożdży. To duży błąd. Ciasta przygotowane z ich wykorzystaniem są naprawdę przepyszne. Musicie jedynie pamiętać, by dać masie wyrosnąć jeszcze zanim wstawicie ją do pieca. To jedyne co tak naprawdę wyróżnia ciasto drożdżowe spośród innych wypieków.

Do odwzorowania tego przepisu potrzebujecie ośmiu składników. Wśród nich znajdują się m.in. rodzinki jednak, jeśli ich nie lubicie, po prostu pomińcie ten krok. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów serka mascarpone
  • 50 gramów drobnego cukru
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtek
  • 1 garści rodzynek
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z przesianą mąką pszenną.
  2. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je cukrem i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka i dokładnie wymieszajcie. 
  3. Miksturę wzbogaćcie również o serek mascarpone oraz sól. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (dzięki temu dwukrotnie zwiększy swoją objętość).
  4. Po upływie tego czasu do ciasta dodajcie rodzynki. Całość ponownie wyróbcie, umieśćcie w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, przykryjcie ściereczką i po raz kolejny odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  5. Tak przygotowane ciasto umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. 35 minutach powinno być gotowe. Serwujcie do kawy, herbaty, z ciepłym mlekiem, bądź kakao.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe
Gotujmy.pl/dorota w

Komentarze