Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Wbrew powszechnym opiniom, nie dotyka jedynie osób starszych i otyłych. Na tę chorobę zapadają coraz młodsze osoby, nawet dzieci. Chorują ludzie obojga płci. W przypadku zdiagnozowanej cukrzycy pierwsza zmiana, jaka pojawia się w życiu chorego, to zmiana diety.

Diabetycy mogą zapomnieć o cukrze i słodzeniu potraw. A jeśli chcą okazjonalnie zjeść pączka powinni pamiętać o trzech zasadach: nie może zawierać cukru, nie może być zrobiony z białej mąki i nie powinien być smażony. Pączki z naszego przepisu mogą więc śmiało zjeść.

Dlaczego cukrzycy nie mogą jeść pączków?

Słodycze, w tym pączki to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu w organizmie osoby chorej na cukrzycę gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Przewlekle podwyższony poziom glukozy upośledza narządy wewnętrzne, w tym serce, nerki oraz naczynia krwionośne. Wpływa także niszcząco na układ nerwowy.

Chorzy na cukrzycę powinni wyeliminować ze swojej diety słodycze i słodkie przekąski. Poza zwykłym cukrem powinni unikać także innych produktów słodzących, takich jak miód, konfitura czy syropy słodzące, klonowy, agawowy czy trzcinowy. W ogóle nie powinni jeść słodkich polew na ciastach przygotowanych bez dodatku cukru, lodów, tortów, batonów czy lizaków. Powinni odstawić dosłownie wszystko, co jest słodkie. Nawet kawę i herbatę muszą pić gorzką.

Zobacz także:

Mogą jednak raczyć się smakołykami, przygotowanymi specjalnie dla nich, bez dodatku cukru. Podajemy przepis na pączki dla cukrzyków.

Przepis na proste pączki dla diabetyków:

Składniki:

  • 320 g mąki pełnoziarnistej + mąka do podsypania (2 szklanki)
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Szczypta soli
  • Ksylitol lub erytrytol do posypania
  • Powidła śliwkowe lub dżem bez dodatku cukru

Przygotowanie:

  1. Do sporej miski wkruszcie drożdże i zalejcie ciepłym mlekiem. Zostawcie na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodajcie mąkę pełnoziarnistą, mleko, olej i sól. Wyróbcie ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Odstawcie w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto wyrośnie zagniećcie je krótko, a następnie przełóżcie na czysty stół lub stolnicę z rozsypana mąką. Od kuli ciasta oderwijcie ćwiartkę i rozwałkujcie na grubość 1,5 do 2 cm. Z ciasta wykrawajcie kółka, na każdy połóżcie łyżeczkę dżemu lub powideł, a następnie zaklejcie i utoczcie kulkę.
  4. Kulki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na 30 minut do podrośnięcia.
  5. Pieczcie 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
  6. Gotowe pączki ostudźcie, a następnie oprószcie ksylitolem lub erytrytolem.

Źródło: haps.pl