Proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia
Adobe Stock
Newsy

Przepis na proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia

Nawet cukrzycy mogą od czasu do czasu zjeść pączka. Pod warunkiem, że to będą pączki dla diabetyków. Podajemy przepis.

Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Wbrew powszechnym opiniom, nie dotyka jedynie osób starszych i otyłych. Na tę chorobę zapadają coraz młodsze osoby, nawet dzieci. Chorują ludzie obojga płci. W przypadku zdiagnozowanej cukrzycy pierwsza zmiana, jaka pojawia się w życiu chorego, to zmiana diety.

Diabetycy mogą zapomnieć o cukrze i słodzeniu potraw. A jeśli chcą okazjonalnie zjeść pączka powinni pamiętać o trzech zasadach: nie może zawierać cukru, nie może być zrobiony z białej mąki i nie powinien być smażony. Pączki z naszego przepisu mogą więc śmiało zjeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego cukrzycy nie mogą jeść pączków?

Słodycze, w tym pączki to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu w organizmie osoby chorej na cukrzycę gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Przewlekle podwyższony poziom glukozy upośledza narządy wewnętrzne, w tym serce, nerki oraz naczynia krwionośne. Wpływa także niszcząco na układ nerwowy.

Chorzy na cukrzycę powinni wyeliminować ze swojej diety słodycze i słodkie przekąski. Poza zwykłym cukrem powinni unikać także innych produktów słodzących, takich jak miód, konfitura czy syropy słodzące, klonowy, agawowy czy trzcinowy. W ogóle nie powinni jeść słodkich polew na ciastach przygotowanych bez dodatku cukru, lodów, tortów, batonów czy lizaków. Powinni odstawić dosłownie wszystko, co jest słodkie. Nawet kawę i herbatę muszą pić gorzką.

Mogą jednak raczyć się smakołykami, przygotowanymi specjalnie dla nich, bez dodatku cukru. Podajemy przepis na pączki dla cukrzyków.

Zobacz także
Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne

Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne

Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Przepis na proste pączki dla diabetyków:

Składniki:

  • 320 g mąki pełnoziarnistej + mąka do podsypania (2 szklanki)
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Szczypta soli
  • Ksylitol lub erytrytol do posypania
  • Powidła śliwkowe lub dżem bez dodatku cukru

Przygotowanie:

  1. Do sporej miski wkruszcie drożdże i zalejcie ciepłym mlekiem. Zostawcie na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodajcie mąkę pełnoziarnistą, mleko, olej i sól. Wyróbcie ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Odstawcie w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto wyrośnie zagniećcie je krótko, a następnie przełóżcie na czysty stół lub stolnicę z rozsypana mąką. Od kuli ciasta oderwijcie ćwiartkę i rozwałkujcie na grubość 1,5 do 2 cm. Z ciasta wykrawajcie kółka, na każdy połóżcie łyżeczkę dżemu lub powideł, a następnie zaklejcie i utoczcie kulkę.
  4. Kulki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na 30 minut do podrośnięcia.
  5. Pieczcie 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
  6. Gotowe pączki ostudźcie, a następnie oprószcie ksylitolem lub erytrytolem.

Źródło: haps.pl

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy
Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia
Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł. Przepis na ciasto drożdżowe z owocami Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło! Składniki do zaczynu: 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru Składniki do ciasta: 40 dag mąki pszennej typ 550 ¾ szklanki mleka 70 g masła 30 g cukru 2 szklanki owoców 1 jajko Składniki do kruszonki: 60 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g schłodzonego masła Przygotowanie: Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika...

jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…
Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia.  Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane. Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 50 gramów świeżych drożdży 75 gramów masła 75 gramów cukru pudru 200 ml mleka 30 ml wódki 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości) 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cukru Oleju do smażenia Soli   Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki...

Justyna Steczkowska
ONS
Newsy
48-letnia Justyna Steczkowska zachwyca figurą od lat. Zdradziła, że nie może żyć bez jedzenia 1 smakołyku. Mamy przepis!
Można mieć piękną figurę i nie rezygnować od czasu do czasu z zajadania się ulubionym przysmakiem. Justyna Steczkowska udowadnia to w wyjątkowo przekonujący sposób.

Nie bez powodu piosenkarka została w 2008 została uznana jedną z najbardziej seksownych Polek w badaniu zleconym przez magazyn „Wprost” oraz była nominowana do tytułu „Viva! Najpiękniejsi”. Forma gwiazdy od lat budzi podziw nie tylko fanów. Justyna Steczkowska w obiektywie Wystąpiła w wielu sesjach zdjęciowych, które publikowane były na tytułowych okładkach bądź łamach czasopism, takich jak „Playboy”, „Viva!”, „Gala”, „Elle”„ Grazia” i „InStyle”. Ta mama trójki dzieci właściwie stale wygląda rewelacyjnie, a jej sylwetka jest powodem do wielu komplementów, których nie szczędzą jej media i fani. Jaką dietę stosuję gwiazda, by wyglądać jak modelka? W jednym z wywiadów dla portalu internetowego piosenkarka przyznała, że nie umie trzymać żadnej diety. Jej konikiem jest jednak aktywność fizyczna, dzięki której może sobie pozwolić na ulubione, słodkie przekąski. Jak się okazuje, ogromną słabością Justyny Steczkowskiej jest babka drożdżowa. Najstarszy syn piosenkarki, Leon, wie o odżywianiu znacznie więcej niż mama. Nastolatek świetnie gotuje i to on rządzi w kuchni. Jego popisy kulinarne można śledzić na kanale YouTube. Możecie zacząć od ulubionej przez rodzinę Steczkowskich babki drożdżowej. Składniki: 3 szklanki mąki, 5 żółtek jaj, 15 dag margaryny, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 12,5 dag masła, 15 dag mąki do kruszonki, 12 dag cukru do kruszonki, 120 ml mleka. Sposób przygotowania: Z mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujecie rozczyn drożdżowy i odstawiacie do wyrośnięcia.  Mąkę przesiewacie do miski, żółtka jaj ucieracie z...