Proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia
Adobe Stock
Newsy

Przepis na proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia

Nawet cukrzycy mogą od czasu do czasu zjeść pączka. Pod warunkiem, że to będą pączki dla diabetyków. Podajemy przepis.

Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Wbrew powszechnym opiniom, nie dotyka jedynie osób starszych i otyłych. Na tę chorobę zapadają coraz młodsze osoby, nawet dzieci. Chorują ludzie obojga płci. W przypadku zdiagnozowanej cukrzycy pierwsza zmiana, jaka pojawia się w życiu chorego, to zmiana diety.

Diabetycy mogą zapomnieć o cukrze i słodzeniu potraw. A jeśli chcą okazjonalnie zjeść pączka powinni pamiętać o trzech zasadach: nie może zawierać cukru, nie może być zrobiony z białej mąki i nie powinien być smażony. Pączki z naszego przepisu mogą więc śmiało zjeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego cukrzycy nie mogą jeść pączków?

Słodycze, w tym pączki to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu w organizmie osoby chorej na cukrzycę gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Przewlekle podwyższony poziom glukozy upośledza narządy wewnętrzne, w tym serce, nerki oraz naczynia krwionośne. Wpływa także niszcząco na układ nerwowy.

Chorzy na cukrzycę powinni wyeliminować ze swojej diety słodycze i słodkie przekąski. Poza zwykłym cukrem powinni unikać także innych produktów słodzących, takich jak miód, konfitura czy syropy słodzące, klonowy, agawowy czy trzcinowy. W ogóle nie powinni jeść słodkich polew na ciastach przygotowanych bez dodatku cukru, lodów, tortów, batonów czy lizaków. Powinni odstawić dosłownie wszystko, co jest słodkie. Nawet kawę i herbatę muszą pić gorzką.

Mogą jednak raczyć się smakołykami, przygotowanymi specjalnie dla nich, bez dodatku cukru. Podajemy przepis na pączki dla cukrzyków.

Zobacz także
Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne

Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne

Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Przepis na proste pączki dla diabetyków:

Składniki:

  • 320 g mąki pełnoziarnistej + mąka do podsypania (2 szklanki)
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Szczypta soli
  • Ksylitol lub erytrytol do posypania
  • Powidła śliwkowe lub dżem bez dodatku cukru

Przygotowanie:

  1. Do sporej miski wkruszcie drożdże i zalejcie ciepłym mlekiem. Zostawcie na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodajcie mąkę pełnoziarnistą, mleko, olej i sól. Wyróbcie ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Odstawcie w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto wyrośnie zagniećcie je krótko, a następnie przełóżcie na czysty stół lub stolnicę z rozsypana mąką. Od kuli ciasta oderwijcie ćwiartkę i rozwałkujcie na grubość 1,5 do 2 cm. Z ciasta wykrawajcie kółka, na każdy połóżcie łyżeczkę dżemu lub powideł, a następnie zaklejcie i utoczcie kulkę.
  4. Kulki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na 30 minut do podrośnięcia.
  5. Pieczcie 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
  6. Gotowe pączki ostudźcie, a następnie oprószcie ksylitolem lub erytrytolem.

Źródło: haps.pl

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Adobe Stock
Newsy
Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Jedzenie tych przekąsek nie jest dobrym pomysłem, jeśli cierpicie na cukrzycę. Sprawdźcie, dlaczego.

Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale wiedzą, że muszą ściśle przestrzegać zaleconej przez lekarza diety. Dzięki temu mogą zachować zdrowie na dłużej i spowolnić postępy choroby. Wcześnie wykryta cukrzyca jest możliwa do opanowania za pomocą diety, dlatego tak ważne jest jej konsekwentne przestrzeganie. Oczywistym jest, że zakazane są słodycze czy owoce w dużych ilościach, jednak istnieją produkty, których nikt by nie podejrzewał o sabotowanie diety dla cukrzyka. Sprawdźcie, czego należy unikać.  Jogurty a cukrzyca Wydawałoby się, że bogate w białko i wapń jogurty to bezpieczny produkt dla osób chorych na cukrzycę. I tak jest, ale z jednym wyjątkiem - to nie mogą być jogurty owocowe ze sklepu. Znajduje się w nich bardzo dużo cukru, który następnie powoduje wzrost glukozy we krwi. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z jogurtów z owocami - wystarczy, że będzie się je przygotowywało samodzielnie. Do jogurtu naturalnego dodajcie po prostu świeże truskawki, maliny i inne owoce - będzie znacznie zdrowszy, a przede wszystkim pozbawiony niepotrzebnej dawki cukru.  Wafle ryżowe w diecie cukrzyka Kolejnym produktem, który jest niewskazany przy cukrzycy są wafle ryżowe. Ta informacja może zdziwić zwłaszcza osoby odchudzające się, ponieważ wafle często pojawiają się w dietach na redukcję wagi. Jednak przy cukrzycy nie powinno się ich jeść - ryż, z którego wytwarza się wafle zawiera skrobię (podobnie jak ziemniaki), a ta podnosi poziom cukru we krwi. Z tego też powodu jedzenie wafli ryżowych w dużych ilościach na diecie odchudzającej nie przynosi efektów, ponieważ produkt ten szybko wywołuje uczucie głodu.  Czego powinni unikać cukrzycy? Osoby zmagające się z cukrzycą muszą uważnie dobierać produkty w swojej diecie i unikać między innymi takich produktów jak:...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Zofia Zborowska chce schudnąć po ciąży. Role to nie jedyny powód
Adobe Stock
Newsy
Puszyste i długo świeże pączki z gotowanymi ziemniakami. Podajemy nietypowy przepis
Wyglądają jak pączki, smakują jak pączki, a w środku oprócz mąki mają… ziemniaki. Jak zrobić pączki z ziemniakami i po co je w ogóle dodawać?

Wyjątkowe pączki z osobliwych składników to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią niecodzienne rozwiązania i eksperymenty w kuchni. Po co do ciasta na pączki dodawać ziemniaki? W tym przepisie mąka pszenna została połączona z ziemniakami. Warzywa dodadzą puszystości i wydłużą świeżość słodkości. Do tego ziemniaki same w sobie są dość mączne, więc pod wpływem cukru i drożdży, a także dodatku mąki, utworzą puszyste i miękkie ciasto. Tak przygotowane pączki będą także znacznie dłużej świeże niż te zrobione z samej tylko mąki. Poza tym jednym nietypowym, ziemniaczanym wkładem, pozostałe składniki nie różnią się od tych zawartych w zwykłych recepturach: też dodajcie do nich spirytus lub inny mocny alkohol, dzięki czemu unikniecie nasączenia pączków tłuszczem podczas smażenia. Do tych pączków także dodajcie konfiturę, a po usmażeniu udekorujcie je tak jak lubicie: można zrobić lukier lub obtoczyć pączki w cukrze pudrze. Przepis na puszyste pączki z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków przeciśniętych przez praskę — ważne, żeby były jeszcze ciepłe 100 g drożdży ¾ szklanki cukru ¾ kg mąki 1 kostka masła 3 żółtka 3 jajka 3 łyżki spirytusu 1 litr oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Marmolada do nadziania Przygotowanie: Ziemniaki ugotujcie tuż przed robieniem pączków. Ugotowane ziemniaki wykorzystacie do ciasta gdy lekko przestygną, ale będą jeszcze ciepłe. Nie można ugotować więc ich dużo wcześniej. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę. Bardzo ważne, żeby kartofle były bardzo rozdrobnione. W miseczce umieśćcie drożdże, łyżkę cukru i łyżkę wody, rozmieszajcie i pozostawcie do czasu gdy drożdże zaczną pracować. W garnku rozpuśćcie na niewielkim ogniu masło i...

ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy
Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia
Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł. Przepis na ciasto drożdżowe z owocami Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło! Składniki do zaczynu: 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru Składniki do ciasta: 40 dag mąki pszennej typ 550 ¾ szklanki mleka 70 g masła 30 g cukru 2 szklanki owoców 1 jajko Składniki do kruszonki: 60 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g schłodzonego masła Przygotowanie: Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika...