Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać.

Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące. 

Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad.

A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.  

Zobacz także:

Przepis na zapiekankę „hokus pokus”

Składniki:

  •  ½ kg ziemniaków
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 4 ogórki kiszone
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 125 g sera żółtego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę.
  2. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą. 
  3. Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej. 
  4. Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C.
  5. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki. 
  6. Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę.
  7. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2 łyżkami przyprawy gyros oraz solą.
  8. Do usmażonego mięsa dodajcie drobno pokrojoną cebulę, czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paseczki, ogórki kiszone pokrojone w pół plasterki oraz kukurydzę konserwową.
  9. Całość dokładnie wymieszajcie. 
  10. Upieczone ziemniaki wyjmijcie z piekarnika i wyłóżcie na nie mięso.
  11. W miseczce roztrzepcie 2 jajka ze śmietaną i polejcie tym płynem zapiekankę.
  12. Wierzch zapiekanki posypcie startym na tarce żółtym serem.
  13. Zapiekankę włóżcie z powrotem do piekarnika i zapieczcie ją do chwili rozpuszczenia się żółtego sera.

I gotowe! Smacznego 

Źródło: gotujmy.pl