Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać.
Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.
Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad.
A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.
Zobacz także:
Przepis na zapiekankę „hokus pokus”
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 4 ogórki kiszone
- 340 g kukurydzy konserwowej
- 2 całe jajka
- 1 szklanka śmietany 12%
- 125 g sera żółtego
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki przyprawy gyros
- Sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę.
- Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.
- Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.
- Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C.
- W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.
- Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę.
- Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2 łyżkami przyprawy gyros oraz solą.
- Do usmażonego mięsa dodajcie drobno pokrojoną cebulę, czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paseczki, ogórki kiszone pokrojone w pół plasterki oraz kukurydzę konserwową.
- Całość dokładnie wymieszajcie.
- Upieczone ziemniaki wyjmijcie z piekarnika i wyłóżcie na nie mięso.
- W miseczce roztrzepcie 2 jajka ze śmietaną i polejcie tym płynem zapiekankę.
- Wierzch zapiekanki posypcie startym na tarce żółtym serem.
- Zapiekankę włóżcie z powrotem do piekarnika i zapieczcie ją do chwili rozpuszczenia się żółtego sera.
I gotowe! Smacznego
Źródło: gotujmy.pl