Zupa ryżanka jest bardzo podobna smakiem do domowego rosołu. Różni się tym, że można ją zrobić na masełku, smalcu lub oleju zamiast na mięsie. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by jednak ugotować ją także  na skrzydełkach czy na udkach z kurczaka.

Tym niemniej to właśnie skromność tej dawnej zupy jest w dużej mierze jej wartością. Z prostych składników nasze babcie przygotowały fantastyczny, ciepły posiłek, który spokojnie można zjeść na obiad także i w dzisiejszych czasach.

Jak zrobić lekkostrawną zupę ryżankę?

Nasz przepis to ryżanka na tłuszczu, co bardzo skraca czas jej przygotowania. Ryżanka różni się od rosołu również tym, że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu. A jak wiadomo ryż jest dobry na problemy żołądkowe. Dlatego ta lekkostrawna zupa polecana jest osobom, które się z nimi zmagają. 

Bardzo często ryżankę gotuje się też dzieciom, ponieważ jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Każdy „Tadek-Niejadek” zajada nią ze smakiem, bo ma naprawdę wyjątkowy smak. 

Ryżankę ugotujecie błyskawicznie. Potrzebne wam będą warzywa, ryż, przyprawy oraz pół godziny wolnego czasu. 

Zobacz także:

Przepis na zupę ryżankę

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek pora
  • 1 ziemniak
  • 6 łyżek ryżu 
  • 1 łyżka masła, smalcu lub oleju
  • suszony lubczyk (lub inne zioła)
  • świeży koperek do posypania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebne do zrobienia zupy warzywa obierzcie i dokładnie umyjcie.
  2. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. 
  3. Ziemniaki pokrójcie w plasterki, a pora drobno posiekajcie. 
  4. W rondlu rozgrzejcie łyżkę tłuszczu, wrzućcie na nie wszystkie przygotowane warzywa i smażcie, delikatnie mieszając je przez około 4-5 min. 
  5. Kiedy warzywa zwiotczeją, zalejcie je 1,5 litra wrzącej wody.
  6. Warzywa posólcie i na małym, „mrugającym” ogniu gotujcie je do miękkości ziemniaków. 
  7. Następnie wsypcie 6 łyżek ryżu na gęste sitko i dokładnie go wypłuczcie pod bieżącą wodą. 
  8. Opłukany ryż dodajcie do rondla z warzywami i gotujcie wszystko razem jeszcze przez około 20 minut, dopóki ryż nie stanie się całkowicie miękki.
  9. Na koniec zupę doprawcie solą, pieprzem i pysznym, suszonym lubczykiem. 

Tak przygotowana ryżanka wspaniale smakuje posypana świeżym koperkiem. Smacznego!