Pixabay
Newsy

Producenci pieprzu oszukują i dodają do opakowań ziarenka papai? Zróbcie prosty test z wodą

Jak zdemaskować nieuczciwych przedawców? Znamy pewien prosty trik z wodą. Zróbcie go, a wszystko będzie jasne.

Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw Polsce. Korzystamy z niej niemal każdego dnia. Niestety, kupując ziarenka pieprzu nie zawsze mamy pewność, że to prawdziwe ziarenka, a nie mylące dodatki. Jak rozpoznać dobry jakościowo pieprz? Znamy pewien genialny trik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest pieprz?

Pieprz to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Największymi jej producentami są północne Indie, Malezja oraz Brazylia. Pieprz czarny (Piper nigrum) to kwitnąca winorośl z rodziny Piperaceae, która jest uprawiana ze względu na jej wyjątkowe owoce, zwane ziarnami pieprzu, które są zwykle suszone i używane jako przyprawa do wielu dań.

Owocem tej rośliny jest pestkowiec, który świeży i w pełni dojrzały ma średnicę około 5 mm, ma kolor ciemnoczerwony i zawiera pestkę, która zawiera pojedyncze nasiona pieprzu. 

Pieprz czarny pochodzi z dzisiejszej Kerali, stanu na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii i jest intensywnie uprawiany tam oraz w innych regionach tropikalnych. Pieprz to kosztowna przyprawa, dlatego często zdarza się, że producenci dorzucają do opakowań z ziarnami pieprzu inne dodatki, które tak naprawdę nie mają z pieprzem nic wspólnego.

Zobacz także
Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie

Myśleliście, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? 1 trik i w sekundę go otworzycie

Myśleliście, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? 1 trik i w sekundę go otworzycie

Jak rozpoznać prawdziwy pieprz?

Otwórzcie torebkę z pieprzem w ziarnach i dobrze się im przyjrzyjcie. Czy wszystkie kuleczki wyglądają tak samo? Mało kto wie, że producenci bardzo często wrzucają do opakowań z pieprzem do złudzenia go przypominające ziarenka papai, których pozyskiwanie jest znacznie tańsze od pozyskiwania pieprzu.

Mimo iż nasiona te nie są dla nas szkodliwe (nasiona papai są dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, tłuszczów jednonienasyconych i błonnika), nie są one jednak tym, na co wskazywałby opis na opakowaniu, czyli pieprzem. Co zrobić, żeby sprawdzić czy kupiony przez nas pieprz to rzeczywiście pieprz? Przeprowadźcie ten prosty test z wodą.

  1. Nalejcie do szklanki wodę w temperaturze pokojowej i wsypcie do środka ziarenka z torebki.
  2. Ziarenka, które opadną na dno, to prawdziwy pieprz, a te, które wypłyną na wierzch to nasiona papai lub inne tańsze zamienniki. 

Źródło: mamadu.pl

Producenci przypraw oszukują i zamiast pieprzu sprzedają tańszy zamiennik. Można to łatwo sprawdzić
Pixabay
Newsy
Producenci przypraw oszukują i zamiast pieprzu sprzedają tańszy zamiennik. Można to łatwo sprawdzić
Wykonajcie ten prosty test, jeśli macie podejrzenia do jakości waszych przypraw.

Producenci i handlarze różnymi sposobami starają się zwiększyć swoje zyski. Najbardziej oczywistą metodą zwiększana dochodów jest zwiększenie popytu na dany produkt i jego sprzedaży. Można w tym celu stosować różnorodne reklamy, akcje promocyjne i niestandardowe sposoby popularyzacji produktu. Inną metodą zwiększania dochodu jest po prostu obniżenie kosztów produkcji. Czasem wystarczy znalezienie tańszego dostawcy materiałów lub składników, innym razem producenci wybierają mniej uczciwe taktyki. Oszukane przyprawy W przypadku mielonych przypraw bardzo łatwo jest oszukać konsumentów i dosypać inne składniki , by zwiększyć masę przypraw bez jednoczesnego wzrostu kosztów. Niektórzy twierdzą, że bezpieczniejsze jest więc wybieranie przypraw w całości. Ciężej podrobić na przykład całą gałkę muszkatołową niż tą mieloną. W przypadku czarnego pieprzu sprzedawanego w całości, producenci znaleźli też sposób na oszustwa. Zamiast prawdziwych kulek pieprzu, które są dość cenne i drogie, dodają oni do mieszanki ziarna papai. Wyglądają prawie identycznie i niewprawione oko może uznać je za ziarna pieprzu. Jednocześnie pestki papai są o wiele tańsze. Bardziej opłaca się je sprzedawać po cenie pieprzu. Można na tym dużo zarobić. Bardzo często producenci robią jednak mieszanki pieprzu i ziaren papai. Całkowite podmienienie ziaren pieprzu byłoby zbyt drastyczne. Szybko zorientowalibyście się, że to nie ten smak i aromat. Dorzucenie kilkudziesięciu kulek papai zamiast ziaren pieprzu może jednak nie wzbudzić niczyich podejrzeń. Znamy metodę wykrycia tej nieuczciwej praktyki. Jak sprawdzić, czy pieprz jest oryginalny? Jeśli macie podejrzenia co do swojego pieprzu, możecie łatwo sprawdzić, czy jest on podrobiony. Zróbcie to, jeśli pieprz wydaje się mniej intensywny niż...

Ta popularna przyprawa pomaga rzucić palenie. Dodawajcie ją do dań, a nie pożałujecie
Adobe Stock
Newsy
Ta popularna przyprawa pomaga rzucić palenie. Dodawajcie ją do dań, a nie pożałujecie
Straciliście już pomysły na to, jak pozbyć się nawyku palenia? To sposób, który warto wypróbować…

Jeśli wypróbowaliście już wielu sposobów na pozbycie się nawyku palenia, ale żaden nie okazał się skuteczny na stałe, być może potrzebujecie nowych inspiracji. Ta przyprawa ma wiele niesamowitych właściwości, ale jedną z nich jest właśnie pomoc w rzucaniu palenia! Na pewno macie ją u siebie w domu! Ilu Polaków pali papierosy? Ze statystyk wynika, że obecnie pali co czwarty dorosły Polak. To najniższy wynik statystyczny w historii, ale w dalszym ciągu jest stanowczo zbyt wysoki! Palenie to bardzo szkodliwy nawyk, który nie tylko pochłania niesamowicie dużo pieniędzy, ale też obiera wam na zawsze zdrowie. Jeśli nie wiecie jak pozbyć się nawyku palenia albo jesteście w trakcie rzucania, pomoże wam ta popularna przyprawa… Nie spodziewaliście się, jaką ma moc. Co pomoże w próbie rzucenia palenia? Wszyscy macie go w domach i pewnie używacie bardzo często do różnych dań. To po prostu czarny pieprz! Pieprz zawiera substancje pozwalające palaczowi odwrócić uwagę od chęci sięgnięcia po papierosa. Za tą cudowną właściwość odpowiada przede wszystkim zapach pieprzu. Udowodniono, że hamuje on głód nikotynowy. Rzucanie palenia z pomocą czarnego pieprzu Jak już wspomnieliśmy, by wykorzystać właściwość pieprzu pomagającą w rzucaniu palenia, musicie używać przede wszystkim jego charakterystycznego ostrego zapachu. Spróbujcie tych technik: Jeśli macie nieodpartą chęć sięgnięcia po papierosa, spróbujcie powąchać świeżo rozgnieciony pieprz, albo wacik nasączony olejkiem pieprzowym. Uważajcie, bo ma on bardzo ostry zapach, który może was drażnić! Pamiętajcie, że każde ograniczenie liczby wypalanych papierosów dziennie jest zdrowe. Stosujcie trik z wąchaniem pieprzu na początku, by spróbować ograniczyć liczbę wypalanych papierosów. Każdy jeden...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

jak otworzyć plastikowy młynek
AdobeStock
Newsy
Jednorazowe młynki z przyprawami mają ukrytą funkcję. Wiedzieliście o niej?
Czy jednorazowego, plastikowego młynka z przyprawami naprawdę nie można więcej użyć? Przekonajcie się!

Kto choć raz spróbował świeżo zmielonego pieprzu, ten nigdy nie wróci już do tego sprzedawanego w torebkach! Jego smak i aromat jest o wiele wyraźniejszy i bardziej ostry. Młynki są dość drogie, dlatego producenci przypraw coraz częściej oferują swoje produkty sprzedawane w plastikowych młynkach. Jednak takie rozwiązanie wcale nie jest dużo tańsze, ponieważ zasadniczo taki plastikowy młynek z supermarketu jest bardzo trudno otworzyć. Producent nawet nie podpowiada jak to zrobić z prostej przyczyny – wcale nie projektował młynka z myślą, że będzie on wielorazowego użytku! Zależy mu na tym, byście taki młynek wyrzucili i kupili nowy, wypełniony przyprawami. Nie tylko drogo, ale i nieekologicznie! Na szczęście i na to istnieje sposób. Sprawdźcie, jak można otworzyć taki plastikowy młynek! Rodzaje pieprzu Gdy uda wam się rozbroić plastikowy młynek, będziecie chcieli od razu uzupełnić go pieprzem w ziarenkach. Ale czy wiecie, który rodzaj jest najlepszy? W sklepach dostępnych jest kilka rodzajów pieprzu: Pieprz czarny – najbardziej popularny. Ma najostrzejszy smak i nadaje się do większości dań. Zwłaszcza do mięs, zup, ryb, pasztetów, serów, sosów i sałatek. Pieprz biały – ma dość charakterystyczny zapach, a w smaku jest znacznie łagodniejszy od czarnego. Używa się go głównie do potraw o jasnym kolorze, takich jak zabielone zupy, żurek, sery i soki warzywne. Pieprz zielony – również łagodny w smaku, a do tego nieco słodki. Najczęściej marynuje się go w słoikach i dodaje do mięs. Pieprz czerwony (różowy) – w smaku nieco przypomina owoce jałowca. Ponieważ jest lekko słodki, można go dodawać do deserów. Jak odkręcić plastikowy młynek do pieprzu? Gdy już zdecydujecie się na wybrany rodzaj pieprzu, czas na zmierzenie się z plastikowym...