Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podczas coraz zimniejszych dni nie ma nic cenniejszego od talerza gorącej zupy. Tego typu potrawy nie tylko zapełniają na dłużej nasze brzuchy, ale również sprawiają, że jest nam cieplej. 

Do najbardziej rozgrzewających zup zalicza się nie tylko rosół, gulaszową czy krem z pieczonej papryki, ale również grochówkę. Ta z przepisu Ewy Wachowicz smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie spróbujcie odwzorować tę prostą recepturę.

Co jest sekretem smaku grochówki naszej byłej miss? Tę tajemnicę upatrujemy w wędzonej papryce. Polskie gospodynie wciąż ostrożnie podchodzą do tej przyprawy, która jednak potrafi wnieść naprawdę całą masę smaku do tego typu dań jak właśnie grochówka. Uważajcie jedynie, by nie pomylić w sklepie torebki z wędzoną papryką z tą ostrą czy słodką! 

Spróbujcie sami, a nie pożałujecie!

Zobacz także:

Przepis na grochówkę wg Ewy Wachowicz

Będziecie potrzebować:

  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 300 gramów kiełbasy 
  • Warzyw: 3 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, pół selera, 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki smalcu
  • Przypraw: pieprzu, soli, majeranku, wędzonej papryki

Przygotowanie:

  1. Groch umieśćcie w sitku i przepłuczcie wodą, a następnie przełóżcie do średniej wielkości garnka, zalejcie zimną wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia postawcie garnek na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Następnie wymieńcie wodę na świeżą i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie groch aż do miękkości.
  3. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, umieśćcie w dużym, czystym garnku i podsmażcie. Po kilku minutach dodajcie do niego pokrojoną w talarki kiełbasę.
  4. Wszystkie warzywa obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Z kolei czosnek zmiażdżcie nożem. Tak przygotowane składniki umieśćcie w garnku z kiełbasą i boczkiem. Całość przemieszajcie, zalejcie wodą i zagotujcie.
  5. Po kilkunastu minutach doprawcie warzywa papryką wędzoną oraz majerankiem, a następnie dodajcie do nich ugotowany wcześniej groch wraz z wodą.
  6. Na patelni rozpuśćcie smalec. Dodajcie do niego mąkę i cały czas mieszając, poczekajcie na moment, w którym mikstura stanie się złocista. Wtedy dolejcie do niej 1/4 chochli zupy, zamieszajcie i połączcie z resztą grochówki.
  7. Na sam koniec doprawcie danie solą i pieprzem.

Smacznego!