grochówka Ewy Wachowicz przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Perfekcyjny przepis na treściwą grochówkę Ewy Wachowicz. Doprawia ją tą 1 nietypową przyprawą

Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną i treściwą grochówkę. Jej smak zachwyci każdego.

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podczas coraz zimniejszych dni nie ma nic cenniejszego od talerza gorącej zupy. Tego typu potrawy nie tylko zapełniają na dłużej nasze brzuchy, ale również sprawiają, że jest nam cieplej. 

Do najbardziej rozgrzewających zup zalicza się nie tylko rosół, gulaszową czy krem z pieczonej papryki, ale również grochówkę. Ta z przepisu Ewy Wachowicz smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie spróbujcie odwzorować tę prostą recepturę.

Co jest sekretem smaku grochówki naszej byłej miss? Tę tajemnicę upatrujemy w wędzonej papryce. Polskie gospodynie wciąż ostrożnie podchodzą do tej przyprawy, która jednak potrafi wnieść naprawdę całą masę smaku do tego typu dań jak właśnie grochówka. Uważajcie jedynie, by nie pomylić w sklepie torebki z wędzoną papryką z tą ostrą czy słodką! 

Spróbujcie sami, a nie pożałujecie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na grochówkę wg Ewy Wachowicz

Będziecie potrzebować:

  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 300 gramów kiełbasy 
  • Warzyw: 3 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, pół selera, 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki smalcu
  • Przypraw: pieprzu, soli, majeranku, wędzonej papryki
Zobacz także
Zupa gulaszowa

Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami

Przygotowanie:

  1. Groch umieśćcie w sitku i przepłuczcie wodą, a następnie przełóżcie do średniej wielkości garnka, zalejcie zimną wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia postawcie garnek na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Następnie wymieńcie wodę na świeżą i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie groch aż do miękkości.
  3. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, umieśćcie w dużym, czystym garnku i podsmażcie. Po kilku minutach dodajcie do niego pokrojoną w talarki kiełbasę.
  4. Wszystkie warzywa obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Z kolei czosnek zmiażdżcie nożem. Tak przygotowane składniki umieśćcie w garnku z kiełbasą i boczkiem. Całość przemieszajcie, zalejcie wodą i zagotujcie.
  5. Po kilkunastu minutach doprawcie warzywa papryką wędzoną oraz majerankiem, a następnie dodajcie do nich ugotowany wcześniej groch wraz z wodą.
  6. Na patelni rozpuśćcie smalec. Dodajcie do niego mąkę i cały czas mieszając, poczekajcie na moment, w którym mikstura stanie się złocista. Wtedy dolejcie do niej 1/4 chochli zupy, zamieszajcie i połączcie z resztą grochówki.
  7. Na sam koniec doprawcie danie solą i pieprzem.

Smacznego!

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Flickr
Newsy
Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Wołowina, z której najczęściej przyrządzany jest gulasz, to niełatwy przeciwnik. Niewłaściwie potraktowane mięso może bowiem okazać się twarde i niedobre. Na szczęście wiemy, jak z nim postępować.

Właściwa obróbka mięsa to podstawa udanego obiadu, szczególnie jeśli chodzi o gulasz. Umieszczona w nim wołowina powinna wprost rozpływać się w ustach, być smaczna i aromatyczna. Jeśli wam na tym zależy, koniecznie zastosujcie się do 3 bardzo ważnych i kluczowych zasad. Jak kroić wołowinę do gulaszu, żeby nie była twarda? Mimo że w sklepach można kupić już pokrojone mięso na gulasz, zachęcamy was, byście tego nie robili. Lepiej kupcie ładny kawałek wołowiny i sami zajmijcie się krojeniem. Bowiem sposób, w jaki to zrobicie, odgrywa tutaj bardzo istotną rolę. Do tej czynności powinniście użyć bardzo ostrego noża. Mięso krójcie wzdłuż włókien, pod lekkim skosem. Jak zamarynować mięso do gulaszu wołowego? Drugą bardzo ważną kwestią jest marynata. Właściwie dobrana może znacznie skrócić czas duszenia wołowiny. Polecamy więc umieścić mięso na całą noc w solance (na każde 40 gramów soli przypada 1 litr przegotowanej wody). Możecie do niej również dodać swoje ulubione przyprawy, bulion lub odrobinę mleka. Kiedy powinno się przyprawiać gulasz? Ostatnia zasada dotyczy przyprawiania potrawy. Zawsze róbcie to na sam koniec, kiedy gulasz jest już gotowy. Przyprawianie w trakcie gotowania sprawia, że mięso staje się łykowate i twarde. Pamiętajcie również, że gulasz zawsze powinno się podlewać gorącą wodą lub bulionem, nigdy zimną. Stosując się do wszystkich reguł, możecie przygotować naprawdę przepyszny gulasz. Przepis na tradycyjny gulasz wołowy Składniki: 700 gramów wołowiny (karkówka, goleń, pręga lub łopatka) 300 ml bulionu 1 puszka pomidorów Warzywa: 2 czerwone papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: soli, pieprzu, kminku, ostrej i wędzonej papryki Przygotowanie Mięso umyjcie, osuszcie, pokrójcie i zamarynujcie według wcześniej...

Czym powinno się doprawiać flaki? Oprócz majeranku koniecznie dodajcie jeszcze te przyprawy
Flickr
Newsy
Czym powinno się doprawiać flaki? Oprócz majeranku koniecznie dodajcie jeszcze te przyprawy
Sekret przepysznych flaków tkwi przede wszystkim w przyprawach. Pieprz i majeranek to podstawa. Po jakie jeszcze powinniście sięgnąć?

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podstawą udanego i smacznego dania są właściwie dobrane przyprawy. Nie inaczej jest w przypadku flaków. Zupa musi być naprawdę wyrazista – ostra i nieco ziołowa. Potrawa nie mogłaby więc istnieć bez dużej ilości pieprzu i majeranku. Na tym jednak nie koniec. Sięgnijcie również po inne przyprawy.  Jakich przypraw użyć do przyrządzenia flaków? Najznamienitsi szefowie kuchni wzbogacają flaki różnymi przyprawami. Wśród nich, oprócz pieprzu i majeranku, znajduje się również mielona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano, a nawet cynamon. Spróbujcie przyrządzić je także z dodatkiem cebuli i czosnku. Będą smakować naprawdę wyraziście i przez to wyśmienicie. Przepis na flaki wołowe Składniki: 1 kilogram flaków wołowych 3 litrów bulionu Warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i por 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie: Flaki umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i zagotujcie. Kiedy staną się miękkie, odcedźcie je. W tym samym garnku umieśćcie bulion. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego obgotowane wcześniej flaki.  Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora pokrójcie w plastry lub, jak kto woli, w półplastry. Tak przygotowane warzywa przełóżcie na patelnię i podduście na maśle. Kiedy zmiękną, doprawcie je solą oraz pieprzem, dokładnie zamieszajcie i przełóżcie do garnka z flakami. Całość gotujcie przez ok. 10 minut. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę i chwilę podsmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do flaków, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Ważne, aby mikstura miała jasny kolor,...

nóżki w galarecie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Lubicie nóżki w galarecie? Dodajcie do nich to mięso, a staną się jeszcze lepsze
Galareta z nóżkami wieprzowymi, warzywami i octem to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Okazuje się, że jej smak łatwo podbić golonką.

Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Galaretą zajadają się wszyscy Polacy! Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy. Jeśli też uwielbiacie jej smak mamy dla was propozycję nie do odrzucenia – spróbujcie ją przyrządzić z golonką. Uwierzcie nam, będzie wyborna.  Przepis na nóżki z golonką w galarecie  Składniki: 1 golonka 2 nóżki wieprzowe 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 1 łyżeczka żelatyny Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe Przygotowanie Golonkę i nóżkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do gotującego się mięsa. W garnku umieśćcie również liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujcie tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie (ok. 2 godziny). Przed samym zdjęciem z ognia doprawcie wywar solą i pieprzem i zamieszajcie. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmijcie z garnka warzywa i umieśćcie je w przygotowanych wcześniej salaterkach lub kubeczkach.  Z wywaru wyjmijcie również mięso. Pokrójcie je na kawałki i poporcjujcie pomiędzy salaterki. Do wywaru dodajcie żelatynę. Całość mieszajcie aż do połączenia się składników. Tak przygotowaną, tężejącą galaretę rozlejcie do waszych salaterek wypełnionych warzywami i mięsem, a następnie odstawcie do wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach (kiedy galareta wystygnie) przełóżcie przekąski do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego! Jak naprawić mętną galaretę? Uwaga,...

Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodacie ten składnik, a zrobicie najlepszy na świecie
Adobe Stock
Newsy
Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Dodajcie ten składnik, a wyjdzie wam najlepszy na świecie
Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu. Na szczęście wiemy jak temu zapobiec.

Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający. Oprócz tego polecamy dodanie do farszu świeżo pokrojonych ziół. Najlepiej naszemu polskiemu podniebieniu z pewnością do gustu przypadnie drobniutko posiekana pietruszka. Wymieszajcie ją z mięsem i ryżem, a od razu poczujecie różnicę w smaku. Przepis na gołąbki z soczystym farszem Będziecie potrzebować: 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego 1 główki kapusty 300 gramów ryżu 2 cebul 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej 2 łyżek oleju 500 ml bulionu Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku Świeżej natki pietruszki Przygotowanie Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu). Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone, posiekaną pietruszkę i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich...