Okres zimowo-wiosenny to czas, gdy bardzo chętnie sięgamy po sycące i aromatyczne zupy. Co powiecie na naszą dzisiejszą propozycję – a konkretnie na zupę brokułową z pysznymi mięsnymi pulpecikami oraz aromatycznymi przyprawami?
Zupa brokułowa z wieprzowymi pulpecikami
Pożywna zupa brokułowa, zabielana serkiem topionym z dodatkiem cudownych wieprzowych pulpecików, to doskonała propozycja na sycący i smakowity obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to brokuły, serek topiony, dobrej jakości mięso mielone i garść ulubionych przypraw.
Walory zdrowotne brokułów
To za sprawą brokułów, zupa ta zyskuje mnóstwo walorów zdrowotnych. Brokuły są doskonałym źródłem błonnika i białka, zawierają żelazo, potas, wapń, selen i magnez, a także witaminy A, C, E, K i bogatą gamę witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Dodatek dobrej jakości mięsa będzie tylko dopełnieniem smaku i korzyści zdrowotnych tej zupy. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 1 brokuł
- 60 gramów mięsa mielonego wieprzowego
- 3/4 litra wody
- 1 jajko
- 1 cebula
- Pół kajzerki
- Biały pieprz
- 1 serek topiony
- 2 łyżki mleka
- Kostka bulionu
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- Szczypta ostrej papryki mielonej
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z kostką rosołową.
- Brokuła umyć, obrać i podzielić na różyczki, po czym wrzucić do wywaru i ugotować al dente.
- Mięso mielone wymieszać z przyprawami - natką pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulą i kajzerką namoczoną w wodzie oraz z białkiem.
- Przygotowujemy malutkie klopsiki.
- Brokuła wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego kuleczki mięsne.
- Klopsiki zdejmujemy po ugotowaniu z ognia, wyłączamy palnik i miksujemy wywar z serkiem topionym.
- Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i odrobiną ciepłego bulionu z serkiem.
- Wlewamy mieszankę do garnka i starannie mieszamy.
- Wrzucamy brokuły i pulpeciki.
- Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy już do zagotowania.
- Zupę podajemy z pietruszką.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl