zupa brokułowa z klopsikami
Gotujmy.pl
Newsy

Pożywna zupa brokułowa z klopsikami. 1 składnik nadaje jej wyjątkowo cudownego i kremowego smaku

Marzy wam się pyszna i sycąca mięsna zupa? Dobrze trafiliście. Ta z naszego przepisu z pewnością przypadnie wam do gustu. Jej głównymi składnikami są brokuły i wieprzowe pulpeciki. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Okres zimowo-wiosenny to czas, gdy bardzo chętnie sięgamy po sycące i aromatyczne zupy. Co powiecie na naszą dzisiejszą propozycję – a konkretnie na zupę brokułową z pysznymi mięsnymi pulpecikami oraz aromatycznymi przyprawami?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa brokułowa z wieprzowymi pulpecikami

Pożywna zupa brokułowa, zabielana serkiem topionym z dodatkiem cudownych wieprzowych pulpecików, to doskonała propozycja na sycący i smakowity obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to brokuły, serek topiony, dobrej jakości mięso mielone i garść ulubionych przypraw.

Walory zdrowotne brokułów

To za sprawą brokułów, zupa ta zyskuje mnóstwo walorów zdrowotnych. Brokuły są doskonałym źródłem błonnika i białka, zawierają żelazo, potas, wapń, selen i magnez, a także witaminy A, C, E, K i bogatą gamę witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Dodatek dobrej jakości mięsa będzie tylko dopełnieniem smaku i korzyści zdrowotnych tej zupy. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 60 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 litra wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Pół kajzerki
  • Biały pieprz
  • 1 serek topiony
  • 2 łyżki mleka
  • Kostka bulionu
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • Szczypta ostrej papryki mielonej

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z kostką rosołową.
  2. Brokuła umyć, obrać i podzielić na różyczki, po czym wrzucić do wywaru i ugotować al dente.
  3. Mięso mielone wymieszać z przyprawami - natką pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulą i kajzerką namoczoną w wodzie oraz z białkiem.
  4. Przygotowujemy malutkie klopsiki.
  5. Brokuła wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego kuleczki mięsne.
  6. Klopsiki zdejmujemy po ugotowaniu z ognia, wyłączamy palnik i miksujemy wywar z serkiem topionym.
  7. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i odrobiną ciepłego bulionu z serkiem.
  8. Wlewamy mieszankę do garnka i starannie mieszamy.
  9. Wrzucamy brokuły i pulpeciki.
  10. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy już do zagotowania. 
  11. Zupę podajemy z pietruszką.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad
karita/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad
Przygotujcie na obiad tę delikatną zupę z brokułami – dzięki dodaniu jednego składnika po prostu rozpływa się w ustach.

Wasi domownicy nie przepadają za brokułami? Przygotujcie im smaczną zupę brokułową z tego przepisu! Wystarczy bardzo drobno pokroić brokuły, dzięki czemu są dużo trudniejsze do rozpoznania dla wprawnych oczu najbardziej wybrednych osób. Do tego dodajcie serek śmietankowy – to on nadaje zupie niesamowitej aksamitności i delikatności. Pamiętajcie też, żeby nie przesadzić z pieprzem, ponieważ zupa ma być jak najlżejsza! Wypróbujcie ten wspaniały przepis na zupę z brokułem i innymi jarzynami autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na zupę brokułową Do przygotowania delikatnej i aksamitnej zupy brokułowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 brokuły 4 marchewki 2 duże pietruszki 2 cebule 3-4 ziemniaki 1 ząbek czosnku Serek Hochland śmietankowy Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie marchewki. Dwie pokrójcie w talarki, a pozostałe przekrójcie na 4 części i też pokrójcie w talarki – dzięki temu będą miały kształt małych trójkątów. Tak samo obierzcie i pokrójcie pietruszki. Cebulę obierzcie i poszatkujcie bardzo drobno. Marchewki, pietruszki i cebulę włóżcie do garnka, wlejcie 1,5 litra zimnej wody i zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie przez 15 minut. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę lub trochę większe kawałki – zaleznie od upodobań. Dodajcie do garnka. Brokuły umyjcie i podzielcie na różyczki. Część brokułów możecie pokroić drobno, zwłaszcza jeśli zupa jest przeznaczona dla osób nieprzepadających za warzywami – dzieci nawet się nie zorientują, że dodaliście do niej brokuły! Po dodaniu brokułów do garnka, wrzućcie do niego jeszcze 3-4 łyżeczki śmietankowego serka Hochland i wymieszajcie....

Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Nie macie pomysłu na prostą i smaczną zupę? Przygotujcie zupę krem z cukinii z dodatkiem pysznego serka Camembert. W połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami, smakuje wprost genialnie!

Szukacie pomysłu na szybką, smaczną i zdrową zupę? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Camembert. Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju sery , ta zupa jest stworzona właśnie dla was. W zależności od tego, jak bardzo cenicie sobie serowy smak, możecie dodać więcej lub mniej takiego serka. Brzmi zachęcająco? Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert to doskonały pomysł na tani, zdrowy i pyszny obiad. Zupa robi się w mig i smakuje obłędnie w połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami. Dla wzmocnienia walorów smakowych i zdrowotnych zupy, posypcie ją na koniec świeżym szczypiorkiem. Gwarantujemy, że pokochacie jej smak i na stałe zagości w waszym domowym menu. Składniki: 1,3 kg cukinii 550 g niewielkich młodych ziemniaków 120 g cebuli pęczek szczypiorku 50-60 g serka Camembert 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Szczypiorek opłukujemy i drobno kroimy. W garnku na maśle lub oleju przesmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli do garnka wrzucamy ziemniaki oraz cukinię i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ser camembert. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z...

Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy
Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze
Dewolaje to danie, które bardzo często serwowane jest w polskich domach. Często też spotyka się je na wielu obiadach okolicznościowych takich jak chrzciny, wesela czy komunie. Jest ono uniwersalne i smakuje wszystkim – od najmłodszych do najstarszych.

Dewolaj (de vollaile, devolay) to kotlet z piersi kurczaka, z którego robi się zawijas z serowym nadzieniem. W niektórych wersjach zamiast (albo oprócz) sera daje się także masło z ziołami, czosnkiem i szczypiorkiem, które rozpływa się w procesie smażenia. Niektórzy dodają także do nadzienia boczek. Chociaż nazwa brzmi z francuska, tak naprawdę danie to pochodzi ze wschodu – w niektórych miejscach nazywa się je np. kotletem po kijowsku.  Jak zrobić domowego dewolaja? Do dania można wybrać zupełnie dowolne nadzienie – nawet najbardziej nietypowe. Wymyślne wersje dewolajów nadziewane były serem pleśniowym, a nawet owocami. Należy jednak pamiętać o prawidłowym zawinięciu kurczaka i spięciu zawijasa za pomocą wykałaczek przed smażeniem. W ten sposób mięso stwardnieje uzyskując odpowiedni kształt i zapobiegnie wylewaniu się nadzienia. Jeśli chcesz aby serowe nadzienie było jeszcze bardziej kremowe – użyj serka topionego! Przepis na dewolaje z serkiem topionym Składniki: 1 kg polędwicy Ok. 10 plastrów gotowanej szynki serek topiony ok. 10 łyżeczek musztardy, 2 jajka 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku słodka papryka Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Mięso smarujemy musztardą w środku, następnie wykładamy plaster szynki i smarujemy serkiem topionym, a potem zwijamy.  Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Czytaj też: Jak przyrządzić dewolaje w piekarniku? Zróbcie tak, a kotlety będą wyjątkowo soczyste Masło podczas smażenia dewolaja wypływa? Pewnie popełniacie ten błąd. Zastosujcie mistrzowski trik z...