Okres zimowo-wiosenny to czas, gdy bardzo chętnie sięgamy po sycące i aromatyczne zupy. Co powiecie na naszą dzisiejszą propozycję – a konkretnie na zupę brokułową z pysznymi mięsnymi pulpecikami oraz aromatycznymi przyprawami?

Zupa brokułowa z wieprzowymi pulpecikami

Pożywna zupa brokułowa, zabielana serkiem topionym z dodatkiem cudownych wieprzowych pulpecików, to doskonała propozycja na sycący i smakowity obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to brokuły, serek topiony, dobrej jakości mięso mielone i garść ulubionych przypraw.

Walory zdrowotne brokułów

To za sprawą brokułów, zupa ta zyskuje mnóstwo walorów zdrowotnych. Brokuły są doskonałym źródłem błonnika i białka, zawierają żelazo, potas, wapń, selen i magnez, a także witaminy A, C, E, K i bogatą gamę witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Dodatek dobrej jakości mięsa będzie tylko dopełnieniem smaku i korzyści zdrowotnych tej zupy. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 60 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 litra wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Pół kajzerki
  • Biały pieprz
  • 1 serek topiony
  • 2 łyżki mleka
  • Kostka bulionu
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • Szczypta ostrej papryki mielonej

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z kostką rosołową.
  2. Brokuła umyć, obrać i podzielić na różyczki, po czym wrzucić do wywaru i ugotować al dente.
  3. Mięso mielone wymieszać z przyprawami - natką pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulą i kajzerką namoczoną w wodzie oraz z białkiem.
  4. Przygotowujemy malutkie klopsiki.
  5. Brokuła wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego kuleczki mięsne.
  6. Klopsiki zdejmujemy po ugotowaniu z ognia, wyłączamy palnik i miksujemy wywar z serkiem topionym.
  7. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i odrobiną ciepłego bulionu z serkiem.
  8. Wlewamy mieszankę do garnka i starannie mieszamy.
  9. Wrzucamy brokuły i pulpeciki.
  10. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy już do zagotowania. 
  11. Zupę podajemy z pietruszką.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl