Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej.
Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła.
Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej.
Przepis na pyszne szaszłyki
Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować:
- 40 dag mięsa z piersi kurczaka
- 25 dag boczku wędzonego
- 3 pieczarki
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- Pieprz cayenne
- 2 łyżki oliwy
Składniki na ognisty sos:
- 4 łyżki soku pomidorowego
- 5 łyżek keczupu pikantnego
- 1 opakowanie mieszanki do sosu
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm.
- Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw.
- W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki.
- Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności.
- Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i układamy na patelni nabite mięsem i warzywami szaszłyki.
- Obsmażamy je z każdej strony po 3 minuty, a później dusimy pod pokrywką około 5 minut, aby warzywa puściły soki.
- Następnie przygotowujemy pikantny sos. Do miseczki wlewamy 4 łyżki soku pomidorowego, 5 łyżek keczupu pikantnego i opakowanie mieszanki do sosu.
- Wszystkie składniki energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Gotowe szaszłyki wykładamy na duży półmisek, obok stawiamy sos w miseczce.
Gotowe! Smacznego :)
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl