Lotos, znany również jako lilia wodna, ma korzeń, który słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Korzeń ten przyjmuje bulwiastą formę przypominającą ziemniaka a w środku ma piękny, ażurowy wzór.

Korzeń lotosu nie tylko jest wykorzystywany do gotowania (głównie w kuchniach azjatyckich), ale też ma liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Jak smakuje korzeń lotosu i jakie ma właściwości?

Korzeń lotosu ma łagodnie słodki i skrobiowy smak, który zmienia się w zależności od sposobu jego przygotowania. Może być spożywany na surowo, w formie kwaszonej, lub po ugotowaniu i stanowi świetny dodatek do zup, smażonych potraw i sałatek. Warto szukać go w supermarketach czy w sklepach z żywnością azjatycką. Czy wiecie, jak wiele ma on właściwości zdrowotnych?

W tradycyjnej medynie chińskiej, korzeń lotosu był wykorzystywany m.in. w reumatyzmie, stanach zapalnych, trądziku, nadciśnieniu czy stresie. Napój na bazie korzenia lotosu ma bardzo kojący wpływ na żołądek.

Zobacz także:

Ponadto:

  • Korzeń lotosu jest bogaty w witaminę C, która wspomaga zdrowie układu odpornościowego.
  • Jest bogaty w kwas foliowy, znany również jako witamina B9. Związek ten jest ważny dla tworzenia komórek krwi, a także jest niezbędny dla zdrowia prenatalnego (pomaga w zapobieganiu wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa).
  • Jest wypełniony przeciwutleniaczami - zawiera aż 13 różnych związków fenolowych, które wykazują zdolność do zmniejszania ryzyka chorób związanych ze stresem oksydacyjnym.
  • Zawiera dużo potasu, dzięki czemu może pomóc utrzymać zdrowy układ krążenia a także pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi.
  • Jest doskonałym źródłem białka i świetnie zastępuje mięso w wielu potrawach.
  • Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Jak wykorzystać korzeń lotosu w kuchni?

Korzeń lotosu ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Największą popularnością cieszy się w tradycyjnych kuchniach azjatyckich, takich jak kuchnia chińska, japońska czy indyjska.

Możecie:

  • Pokroić go na kawałki i udusić z ulubionymi przyprawami i warzywami, aby uzyskać pyszny wegetariański gulasz.
  • Pokroić go w plastry i upiec w piekarniku, aby otrzymać zdrową i chrupiącą przekąskę.
  • Zblendować go i dodać do niego miód, aby otrzymać słodki i pożywny deser.

Źródło: thebeet.com, ekologia.pl