
Lotos, znany również jako lilia wodna, ma korzeń, który słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Korzeń ten przyjmuje bulwiastą formę przypominającą ziemniaka a w środku ma piękny, ażurowy wzór.
Korzeń lotosu nie tylko jest wykorzystywany do gotowania (głównie w kuchniach azjatyckich), ale też ma liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Jak smakuje korzeń lotosu i jakie ma właściwości?
Korzeń lotosu ma łagodnie słodki i skrobiowy smak, który zmienia się w zależności od sposobu jego przygotowania. Może być spożywany na surowo, w formie kwaszonej, lub po ugotowaniu i stanowi świetny dodatek do zup, smażonych potraw i sałatek. Warto szukać go w supermarketach czy w sklepach z żywnością azjatycką. Czy wiecie, jak wiele ma on właściwości zdrowotnych?
W tradycyjnej medynie chińskiej, korzeń lotosu był wykorzystywany m.in. w reumatyzmie, stanach zapalnych, trądziku, nadciśnieniu czy stresie. Napój na bazie korzenia lotosu ma bardzo kojący wpływ na żołądek.
Ponadto:
- Korzeń lotosu jest bogaty w witaminę C, która wspomaga zdrowie układu odpornościowego.
- Jest bogaty w kwas foliowy, znany również jako witamina B9. Związek ten jest ważny dla tworzenia komórek krwi, a także jest niezbędny dla zdrowia prenatalnego (pomaga w zapobieganiu wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa).
- Jest wypełniony przeciwutleniaczami - zawiera aż 13 różnych związków fenolowych, które wykazują zdolność do zmniejszania ryzyka chorób związanych ze stresem oksydacyjnym.
- Zawiera dużo potasu, dzięki czemu może pomóc utrzymać zdrowy układ krążenia a także pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi.
- Jest doskonałym źródłem białka i świetnie zastępuje mięso w wielu potrawach.
- Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Jak wykorzystać korzeń lotosu w kuchni?
Korzeń lotosu ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Największą popularnością cieszy się w tradycyjnych kuchniach azjatyckich, takich jak kuchnia chińska, japońska czy indyjska.
Możecie:
- Pokroić go na kawałki i udusić z ulubionymi przyprawami i warzywami, aby uzyskać pyszny wegetariański gulasz.
- Pokroić go w plastry i upiec w piekarniku, aby otrzymać zdrową i chrupiącą przekąskę.
- Zblendować go i dodać do niego miód, aby otrzymać słodki i pożywny deser.
Źródło: thebeet.com, ekologia.pl