Pomaga na reumatyzm, nadciśnienie i stres. Z wyglądu przypomina ziemniaka
AdobeStock
Newsy

Pomaga na reumatyzm, nadciśnienie i stres. Z wyglądu przypomina ziemniaka

Korzeń tej rośliny zawiera cenne przeciwutleniacze, białko, potas, kwas foliowy i witaminę C. Jeśli możecie, to koniecznie włączcie go do swojej diety.

Lotos, znany również jako lilia wodna, ma korzeń, który słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Korzeń ten przyjmuje bulwiastą formę przypominającą ziemniaka a w środku ma piękny, ażurowy wzór.

Korzeń lotosu nie tylko jest wykorzystywany do gotowania (głównie w kuchniach azjatyckich), ale też ma liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakuje korzeń lotosu i jakie ma właściwości?

Korzeń lotosu ma łagodnie słodki i skrobiowy smak, który zmienia się w zależności od sposobu jego przygotowania. Może być spożywany na surowo, w formie kwaszonej, lub po ugotowaniu i stanowi świetny dodatek do zup, smażonych potraw i sałatek. Warto szukać go w supermarketach czy w sklepach z żywnością azjatycką. Czy wiecie, jak wiele ma on właściwości zdrowotnych?

W tradycyjnej medynie chińskiej, korzeń lotosu był wykorzystywany m.in. w reumatyzmie, stanach zapalnych, trądziku, nadciśnieniu czy stresie. Napój na bazie korzenia lotosu ma bardzo kojący wpływ na żołądek.

Ponadto:

  • Korzeń lotosu jest bogaty w witaminę C, która wspomaga zdrowie układu odpornościowego.
  • Jest bogaty w kwas foliowy, znany również jako witamina B9. Związek ten jest ważny dla tworzenia komórek krwi, a także jest niezbędny dla zdrowia prenatalnego (pomaga w zapobieganiu wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa).
  • Jest wypełniony przeciwutleniaczami - zawiera aż 13 różnych związków fenolowych, które wykazują zdolność do zmniejszania ryzyka chorób związanych ze stresem oksydacyjnym.
  • Zawiera dużo potasu, dzięki czemu może pomóc utrzymać zdrowy układ krążenia a także pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi.
  • Jest doskonałym źródłem białka i świetnie zastępuje mięso w wielu potrawach.
  • Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Zobacz także
Ta roślina wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach

Ten korzeń wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent

Jak wykorzystać korzeń lotosu w kuchni?

Korzeń lotosu ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Największą popularnością cieszy się w tradycyjnych kuchniach azjatyckich, takich jak kuchnia chińska, japońska czy indyjska.

Możecie:

  • Pokroić go na kawałki i udusić z ulubionymi przyprawami i warzywami, aby uzyskać pyszny wegetariański gulasz.
  • Pokroić go w plastry i upiec w piekarniku, aby otrzymać zdrową i chrupiącą przekąskę.
  • Zblendować go i dodać do niego miód, aby otrzymać słodki i pożywny deser.

Źródło: thebeet.com, ekologia.pl

Ta roślina wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach
AdobeStock
Newsy
Ten korzeń wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnych właściwościach zdrowotnych łopianu? Zróbcie z niego napar i cieszcie się jego dobroczynnym działaniem.

Korzeń łopianu od tysięcy lat jest ceniony za jego zdolność do oczyszczania krwi a także ze względu na jego silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera również niezwykle cenne kwasy fenolowe, kwercetynę i luteolinę, które są silnymi, prozdrowotnymi przeciwutleniaczami. Już przed wiekami napar z nasion łopianu był stosowany jako środek moczopędny, wzmacniający zdrowie oraz wspomagający procesy trawienia i wydalania. Był również wykorzystywany, jako skuteczny sposób na wypadanie włosów i pozbycie się łupieżu. Dlaczego warto włączyć do diety korzeń łopianu? Właściwości zdrowotne korzenia łopianu Korzeń łopianu ma bogate działanie prozdrowotne. Przyjrzyjmy się jego największym zaletom. Oczyszcza krew. Korzeń łopianu znany jest z tego, że oczyszcza krew z toksyn. Zawiera aktywne składniki, które, jak stwierdzono, oczyszczają krew z metali ciężkich, poprawiając zdrowie narządów i całego organizmu. Poprawia również krążenie krwi na powierzchni skóry, co poprawia zdrowie skóry. Naturalny środek moczopędny. Korzeń łopianu jest naturalnym środkiem moczopędnym. Włączcie go do swojej diety, aby pomóc swojemu organizmowi wyeliminować nadmiar wody poprzez zwiększenie wydalania moczu. Chroni przed cukrzycą. Korzeń łopianu zawiera inulinę, rozpuszczalny i prebiotyczny błonnik, który pomaga poprawić trawienie i obniżyć poziom cukru we krwi. Zwalcza zapalenie migdałków. Korzeń łopianu jest stosowany w medycynie tradycyjnej do łagodzenia zapalenia migdałków, ponieważ przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza stan zapalny i pomaga łagodzić kaszel i ból gardła. Może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Korzeń łopianu ma relaksujący wpływ na naczynia krwionośne, a także obniża poziom...

Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Adobe Stock
Newsy
Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Imbir to jeden z najzdrowszych produktów, które możemy włączyć do swojej codziennej diety, ale nie każdy może go jeść. Kto powinien się go wystrzegać?

Imbir już od czasów starożytnych był wykorzystywany w leczeniu wielu powszechnych problemów zdrowotnych, takich jak kolka, bóle głowy lub przeziębienia. To także popularna przyprawa oraz dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć do diety imbir? Właściwości zdrowotne imbiru Imbir to korzeń o wielu dobroczynnych właściwościach. Korzeń imbiru jest bogaty w gingerol - substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Wśród innych jego zalet należy wymienić m.in.: Pomaga w walce z nudnościami. Wystarczy 1-1,5 grama imbiru, aby pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościami pooperacyjnymi i porannymi nudnościami u kobiet w ciąży.  Pomaga schudnąć i obniża poziom insuliny. Imbir może również pomóc w obniżeniu wskaźnika masy ciała (BMI) i poziomu insuliny we krwi. Skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, zwłaszcza choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego. Obniża poziom cukru we krwi i poprawia różne czynniki ryzyka chorób serca u osób z cukrzycą typu 2. Przyspiesza opróżnianie żołądka, co może być korzystne dla osób z niestrawnością i związanym z nią dyskomfortem żołądkowym. Jest skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym, gdy jest przyjmowany na początku okresu. Może prowadzić do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego), cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Imbir zawiera substancję gingerol, która ma działanie ochronne przed rakiem.  Może chronić przed uszkodzeniami mózgu związanymi z wiekiem. Imbir może pomóc w walce ze szkodliwymi bakteriami i wirusami, co może zmniejszyć ryzyko infekcji. Kto nie powinien jeść imbiru? Istnieje sześć sytuacji, w których nie powinno się spożywać imbiru. Kto powinien go unikać? Niedowaga. Spożywania imbiru...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 
Czy słyszeliście kiedyś o takiej przyprawie jak galgant? Włączcie ją do swojej diety, bo naprawdę warto.

Korzeń galgantu to pikantna przyprawa pochodząca z Azji Południowej. Jest blisko spokrewniony z imbirem i kurkumą i od wieków jest wykorzystywany w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Podobnie jak imbir i kurkuma, galgant można spożywać zarówno na świeżo, w postaci sproszkowanej, jak i po ugotowaniu. W sproszkowanej formie stał się popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni chińskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Galgant jest również stosowany w celu załagodzenia niektórych dolegliwości. Liczne badania potwierdziły, że pomaga leczyć infekcje, zmniejsza stany zapalne, poprawia męską płodność, a nawet pomaga w zwalczaniu różne rodzaje raka. Właściwości zdrowotne galgantu Dlaczego warto włączyć do diety galgant? Jego korzyści są nieocenione. Oto tylko część z nich: Korzeń galgantu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Galgant ma zdolność do poprawy pamięci. Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Badania na probówkach wykazały, że związek aktywny w korzeniu galgantu, znany jako galangina, może zabijać komórki rakowe lub zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się. Korzeń galgantu może zwiększyć męską płodność. Może zmniejszyć stan zapalny i ból. Olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia galgantu, mogą zwalczać szereg mikroorganizmów. Korzeń galgantu może zabijać szkodliwe bakterie, w tym E. coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella Typhi. Jak przygotować napar z galgantu? Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać moc tego korzenia, możecie przyrządzić z niego napar. Wystarczy zalać jedną łyżkę przyprawy wrzątkiem i zaparzać miksturę przez 30 minut. Taki napar...