AdobeStock/Pixabay
Newsy

Polski Sejm ma… własną pasiekę. „Ona jest, działa, mamy znakomity miód” – mówi Marszałek Sejmu

Na dachu polskiego Sejmu znajduje się pasieka, w skład której wchodzi aż 14 uli. „Jesteśmy drugim na świecie parlamentem, który posiada własną pasiekę" – powiedziała Marszałek Sejmu Elżbieta Witek.

Mało kto o tym wie, że polski Sejm może się pochwalić własną pasieką. Na terenie Sejmu przy ulicy Wiejskiej w Warszawie ustawiono kilkanaście uli. Pochwaliła się tym ostatnio Marszałek Sejmu - Elżbieta Witek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polski Sejm ma własną pasiekę

Polski Sejm jest drugim na świecie parlamentem, który ma własną pasiekę. Sejmowe ule stanęły m.in. w ogrodzie zaraz za pawilonem mieszczącym Senat oraz na dachu parlamentu. W minioną niedzielę Marszałek Sejmu - Elżbieta Witek odwiedziła XXI Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie na Dolnym Śląsku. W miejscowości tej od dekad produkuje się miód. Szczególną popularnością cieszy się ten wrzosowy.

Podczas spotkania z pszczelarzami, Witek podziękowała im za ogromny trud, jaki wkładają w produkcję miodu. Przy okazji wspomniała, że na dachach polskiego parlamentu działa pasieka, w której jest 14 pszczelich rodzin, w których żyje kilkanaście tysięcy pszczół.

Ona jest, działa, mamy znakomity miód. Nasze pszczoły są łagodniejsze, bardziej miodne niż te środkowoeuropejskie. Jesteśmy drugim na świecie parlamentem, który posiada własną pasiekę. To jest najlepszy dowód na to, że włączamy się w tę akcję ochrony pszczół, bo pszczoły naprawdę są bardzo potrzebne – powiedziała Elżbieta Witek.

Zobacz także
Zakaz handlu wreszcie uszczelniony. W Sejmie zapadła decyzja w sprawie nowych przepisów

Zakaz handlu wreszcie uszczelniony. W sejmie zapadła decyzja w sprawie nowych przepisów

PiS błyskawicznie zareagował na otwarcie Biedronek. „To patologia". W Sejmie jest już projekt ustawy

PiS błyskawicznie zareagował na otwarcie Biedronek. „To patologia". W Sejmie jest już projekt ustawy

Elżbieta Witek podziękowała pszczelarzom

Marszałek Sejmu bardzo pochlebnie wypowiedziała się na temat młodych pszczelarzy, którzy odbierali w tym dniu nagrody i wyróżnienia za swoją działalność.

To są rzeczywiście bardzo młodzi ludzie i gdy z nimi rozmawiałam, to mówili, że cześć z nich tworzy gospodarstwa wielopokoleniowe, np. wcześniej prowadzone przez ojca, a potem przechodzi na syna. To bardzo dobrze, bo mamy następne pokolenia pszczelarzy w Polsce - powiedziała Witek.

Podczas spotkania z pszczelarzami, Witek przypomniała, że pierwsza pasieka na parlamencie powstała w Zgromadzeniu Narodowym we Francji.

Nie wiem, jak się mają pszczoły francuskie, ale nasze polskie mają się znakomicie. Mają naprawdę idealne warunki do pracy, ponieważ w ogrodach sejmowych jest mnóstwo kwiatów i krzewów, a zaraz obok jest piękny park z drzewami lipowymi, akacjowymi - powiedziała Witek.

Źródło: portalspozywczy.pl

Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pixabay
Newsy
Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pszczelarze sprzedają już pierwsze wiosenne miody. Nie jest to jednak tania przyjemność…

Pszczelarze z warmińsko-mazurskich pasiek zbierają obecnie pierwsze wiosenne miody – wielokwiatowe i rzepakowe. Hodowcy pszczół muszą szybko pracować nad wydobywaniem tego typu miodu, ponieważ bardzo szybko się on krystalizuje. Ma on pełno korzystnych dla zdrowia właściwości odżywczych, które mogą pomóc na wiele dolegliwości . Nie powinien być jednak dodawany do gorących napojów takich jak herbata czy grzaniec. Ceny wiosennego miodu wyjątkowo wysokie Obecnie za 0,9-litrowy słoik sprzedawcy liczą sobie ok. 35 zł. To o 5 zł więcej w porównaniu z ceną z zeszłego roku.  Moim zdaniem kolejne miody będą sprzedawane za 40 zł za słoik, a niektóre nawet za 45 zł. Niestety bardzo wzrastają ceny sprzętu potrzebnego w pasiekach. Te narzędzia są stalowe, a jak wiadomo ceny stali szybko rosną. Rosną też ceny żywności, koszty utrzymania, a sprzedaż miodu jest częścią pracy pszczelarzy – poinformował Józef Zysk, szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie. Tegoroczne zbiory są i będą obfite, jednak nie spowoduje to spadku cen, które podyktowane są przede wszystkim zwiększonymi kosztami produkcyjnymi.  Chłodna wiosna, zimny i deszczowy maj nie zaszkodziły pszczołom. Gdy buchnęło ciepło, owady nadrobiły zimne dni i zbiory miodu są przyzwoite – dodał Zysk. Jak rozpoznać naturalny miód? Szef Związku Pszczelarzy wyjaśnił, w jaki sposób można rozpoznać czy miód jest naturalny. Wiosenna odmiana bardzo szybko się krystalizuje, dlatego jeśli handlarz sprzedaje wiosenny miód, który długo nie przyjmuje stałego stanu skupienia – raczej nie jest on naturalny. Świeży miód można także rozpoznać po białym nalocie . Prawdziwe miody wiosenne muszą się krystalizować i to szybko. Taka jest ich...

podgrzewanie miodu
Pixabay
Newsy
Robicie to z miodem? Ta rzecz sprawia, że staje się zwykłą trucizną
Eksperci nie mają wątpliwości – miód to niesamowicie zdrowy produkt spożywczy. Mimo to, spożywanie go na gorąco może bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Nie powinniście go więc gotować ani dodawać do… herbaty czy grzańca!

Miód to jeden z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że jest on wytwarzany w sposób naturalny przez pszczoły. Bogactwo zawartych w nim wartości odżywczych sprawia, że powinien być głównym składnikiem diety każdego z was. Cenne właściwości miodu Regularne spożywanie miodu nie tylko pozytywnie wpływa na serce, nerwy i mózg, ale również wspiera gojenie ran. Eksperci udowodnili, że mikstura działa bakteriobójczo, zapobiega i wspiera leczenie rozmaitych infekcji czy wrzodów żołądka, łagodzi biegunki, zapobiega miażdżycy oraz leczy choroby wątroby. Spożywanie miodu zalecane jest przede wszystkim osobom narażonym na duży wysiłek fizyczny i umysłowy, a więc sportowcom i uczniom. Produkt powinien być stosowany również w przypadku przewlekłych chorób, wyczerpania organizmu oraz niedoborów składników odżywczych. Podgrzewanie miodu czyni z niego truciznę Okazuje się jednak, że wszystkie wyżej wymienione właściwości mają rację bytu tylko i wyłącznie w przypadku surowego miodu – spożywanego w temperaturze pokojowej. Zmieszanie go z ciepłym masłem, herbatą, mlekiem czy grzańcem lub zagotowanie, może stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia. Temperatura gotowania wynosi 100 st. C. Eksperci twierdzą jednak, że w przypadku miodu, do szkodliwych procesów dochodzi już przy 48 st. C. Podgrzewanie tego produktu prowadzi przede wszystkim do dezaktywacji zawartych w nim enzymów i probiotyków. Gorący miód szkodzi zdrowiu Badania dowodzą, że podgrzewanie miodu prowadzi między innymi do wzrostu HMF – związku, który jest bardzo szkodliwy zarówno dla pszczół, jak i człowieka. Udowodniono, że po jego zjedzeniu pszczoły umarły. Ponadto, w miodzie podgrzanym do co najmniej 50 st. C, szybciej...

Włącz go do swojej diety a zobaczysz niesamowite zmiany w organizmie. Efekt powala
Flickr
Zdrowie
Włączcie go do swojej diety, a zobaczycie niesamowite zmiany w organizmie. Efekt powala
Nasze nawyki żywieniowe w dużej mierze decydują o naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dzięki pewnym produktom, włączonym do diety, zdrowie może ulec znacznej poprawie!

Niektóre przysmaki niosą za sobą nie tylko rozkosz podniebienia, ale i szereg właściwości pomocnych organizmowi. Imbir działa na odporność, cytryna uzupełni niedobory witaminy C. Jak jest z miodem? Lipowy, gryczany, spadziowy, każdy naturalny miód jest produkowany przez pszczoły. Każde dziecko wie, że ma słodki smak i gęstą konsystencję. Jest stosowany jako dodatek do alkoholu, leków, a nawet kosmetyków.  Właściwości miodu są szeroko badane i szerzej znane już od starożytności. Mimo, że nie każdy przepada za jego smakiem, przyda się w diecie każdego z nas. Wszak miód przede wszystkim leczy. Właściwości zdrowotne miodu Miód to nie tylko słodki przysmak. Miód to także dobra baza syropów na przeziębienie i dodatek do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Działanie miodu działa dobroczynnie na nasze serce i mózg. Dzięki niemu szybciej goją się trudno gojące rany.  Ten pszczeli produkt daje też skuteczne efekty bakteriobójcze . Głównie dzięki znajdującym się w nim enzymom i nadtlenkowi wodoru. Obydwie substancje osiągają duże sukcesy w walce z bakteriami.  Dzięki pszczołom w miodzie znajdziemy substancje o działaniu antybiotycznym . Mowa o lizozymie i apidycynie. Ponadto, miód pomaga w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami znanymi pod nazwą candida. W miodzie znajdziemy co najmniej kilka mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:  potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C. Leczniczy jad pszczół Oprócz miodu lecznicze właściwości znajdziemy również w pszczelim kicie (tzw. propolis), a nawet w jadzie pszczół,...

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Triki kulinarne
Co oznacza biały nalot w słoiku z miodem? Czy to pleśń? Lepiej sprawdźcie
Widzieliście kiedyś biały nalot na miodzie? Co z nim robicie? Wyrzucacie słoik czy nie zwracacie na to uwagi?

Na pewno widzieliście kiedyś biały nalot na wierzchu miodu w słoiku. Szczególnie często można go zobaczyć na naturalnych miodach z tradycyjnych pasiek. Tłumaczymy, czym jest biały nalot i czy należy unikać takiego miodu. Jaki miód będzie najlepszym wyborem? Miód pszczeli składa się przede wszystkim z cukrów: glukozy i fruktozy. Oprócz tego, możecie znaleźć w nim też inne składniki. Niektóre z elementów miodu wyróżniających go od cukru mają prozdrowotne właściwości. Oczywiście najzdrowszym miodem będzie taki naturalny, prosto z pasieki. Mamy w Polsce to szczęście, że jest wielu zapalonych pszczelarzy w różnych regionach Polski, którzy dostarczają miód doskonałej jakości. Pewnie macie dostęp do swojskiego miodu, który można kupić na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością, albo najlepiej bezpośrednio od pszczelarza. Czym jest biały nalot na miodzie i czy jest niebezpieczny? Może zastanawialiście się kiedyś, czym jest biały nalot, który wytwarza się czasem na powierzchni miodu. Czasami jest go mało, ale niekiedy można zobaczyć na powierzchni nawet kilkucentymetrową warstwę białego osadu! Czy to pleśń? Gdy nalotu jest dużo, formuje się on czasem wręcz w pianę! Dla wszystkich fanów miodu mamy dobrą wiadomość, to na szczęście nie pleśń! Ten biały nalot nazywa się glukozą miodową. Wygląda w ten sposób, bo to pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie.  Biały osad nie jest groźny dla zdrowia, wręcz przeciwnie! To oznaka doskonałej jakości miodu. Oznacza, że pochodzi on od żywych pszczół, nie został poddany żadnej obróbce, oraz nie był pasteryzowany. Taki miód jest też bardzo świeży. Pszczelarze są dumni z nalotu na słoiku miodu, wy także powinniście się z niego cieszyć. Czy miód pleśnieje?...