Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc

Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Regularne picie soku z kiszonej kapusty:

  • wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii
  • poprawia stan włosów, cery i paznokci
  • zwalcza grzybicę stóp
  • wspiera procesy trawienne
  • pomaga w walce z bezsennością
  • poprawia metabolizm
  • pomaga schudnąć
  • przyspiesza gojenie ran
  • zwalcza skutki zatrucia pokarmowego
  • opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok
Zobacz także
Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 

Właściwości zdrowotne soku pomidorowego

Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez.

  • sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny
  • badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych
  • pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca)
  • ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe
  • sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal
  • poprawia wzrok
  • działa korzystnie na mózg

Co, gdyby połączyć te dwa soki razem?

Przeprowadźcie eksperyment i zacznijcie pić oba te soki w połączeniu. To gwarancja nie tylko nietypowego, ale naprawdę ciekawego smaku, ale także podwójnej dawki zdrowia wynikającej z połączenia wartości zdrowotnych obu tych soków.

Składniki:

  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • opcjonalnie: sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie sok z kapusty kiszonej z sokiem pomidorowym.
  2. Doprawcie go według uznania solą i cukrem (cukier nie tylko złagodzi kwasowość, ale też wzmocni smak), oraz świeżo mielonym pieprzem.

Źródło: wprost.pl

Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
AdobeStock
Newsy
Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
Sok pomidorowy robi się inaczej niż sok jabłkowy czy sok z marchwi. Podajemy prosty przepis.

Sok pomidorowy jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, a przede wszystkim, jest bogaty w likopen – jeden z ważnych przeciwutleniaczy, witaminę C i witaminę A. Sok, to wygodny sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy z grupy B, witaminy E, K, a także potas, mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Podpowiadamy jak robić samemu ten wyjątkowy sok. Jak zrobić w domu sok pomidorowy? Choć sok pomidorowy można kupić w każdym sklepie, warto go zrobić samemu. Będziecie wtedy mieli pewność, że nie zawiera zbyt dużych ilości soli, nie ma zbędnych dodatków czy konserwantów, a pomidory pochodzą z dobrego źródła. To ważne, szczególnie gdy kupujecie warzywa na targu, od sprawdzonego dostawcy lub macie w sezonie z własnego ogródka. Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale pasują do pomidorów: Seler Czerwona papryka Oregano Bazylia Do gotowania warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ zawarty w pomidorach likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Przyrządzanie pomidorów z odrobiną tłuszczu poprawia jego wchłanialność. Przygotowanie: Świeże, sparzone pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie. Usuńcie gniazda nasienne i pestki. Sam miąższ pomidorów i sok umieśćcie w garnku. Gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Schłodźcie, a następnie zmiksujcie aż do uzyskania gęstej konsystencji, na koniec przecedźcie przez sito. Nie tylko na oczy, serce i odchudzanie – na co pomaga sok pomidorowy? Sok zrobiony z pomidorów jest wartościowy dla zdrowia. Warto go pić, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Pozytywnie wpływa też na pracę takich organów jak oczy, serce czy jelita. Oto właściwości zdrowotne soku pomidorowego: Zawiera...

Nie lubicie smaku tego soku?  Kiedy zobaczycie jak bardzo jest zdrowy, od razu zmienicie zdanie
Adobe Stock
Newsy
Lubicie sok z pomidorów? Oto dlaczego warto pić go regularnie. Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Równie dobre jest picie gotowego soku pomidorowego. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Czym jest likopen? Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni...

Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
AdobeStock
Newsy
Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
Musicie zwracać uwagę na ten szczegół! Inaczej sok pomidorowy nie przyniesie wam za dużo korzyści.

Najlepiej szukać sposobów na poprawę zdrowia w naturze. Jednym z takich produktów, które świetnie działają na zdrowie serca i wspierają ogólnie organizm, jest sok pomidorowy. Jest znacznie zdrowszy niż pełne cukru soki owocowe, dostarcza mniej kalorii, a jednocześnie wielu witamin i minerałów. Nie zawsze będzie jednak tak korzystny. Musicie zwrócić uwagę na jeden szczegół przy wyborze soku pomidorowego. Sok pomidorowy – właściwości Niedawno informowaliśmy was o tym, że sok pomidorowy jest bardzo zdrowym produktem dla zdrowia serca . Polecany jest szczególnie nadciśnieniowcom. To przez wysoką zawartość potasu w pomidorach. W nadciśnieniu ważne są bardzo dwa minerały: sód i potas. Chodzi o dobrą proporcję między nimi. Jeśli w diecie macie za dużo sodu (pochodzącego głównie z soli) w stosunku do potasu (z warzyw i owoców), jesteście narażeni na nadciśnienie. Chcąc wspomagać zdrowie swojego serca, powinniście zatem zwrócić uwagę na zawartość soli i produktów bogatych w potas w diecie. Sok pomidorowy – świetne źródło potasu Pomidory są bardzo zdrowe. Jeszcze zdrowsze są jednak przetwory z pomidorów . Zawierają więcej antyoksydantu – likopenu. Sok pomidorowy może być więc dla was korzystnym produktem pod względem: Zdrowia serca Wsparcia mózgu i pamięci Poprawy wyglądu skóry i paznokci Kiedy sok pomidorowy szkodzi? Sok lub przecier pomidorowy, który zrobicie sami w domu , na pewno będzie dla was zdrowy. Gorzej z kupnymi sokami. Musicie zwracać tam uwagę na ważny szczegół. Sok nie może zawierać za dużo soli, bo pozytywny efekt potasu, który jest w nim zawarty, zostanie zneutralizowany przez sód, który jest w soli. Czytajcie więc dokładnie etykiety, zwracając wagę...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...