Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem?

Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Regularne picie soku z kiszonej kapusty:

  • wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii
  • poprawia stan włosów, cery i paznokci
  • zwalcza grzybicę stóp
  • wspiera procesy trawienne
  • pomaga w walce z bezsennością
  • poprawia metabolizm
  • pomaga schudnąć
  • przyspiesza gojenie ran
  • zwalcza skutki zatrucia pokarmowego
  • opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok

Właściwości zdrowotne soku pomidorowego

Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez.

Zobacz także:

  • sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny
  • badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych
  • pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca)
  • ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe
  • sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal
  • poprawia wzrok
  • działa korzystnie na mózg

Co, gdyby połączyć te dwa soki razem?

Przeprowadźcie eksperyment i zacznijcie pić oba te soki w połączeniu. To gwarancja nie tylko nietypowego, ale naprawdę ciekawego smaku, ale także podwójnej dawki zdrowia wynikającej z połączenia wartości zdrowotnych obu tych soków.

Składniki:

  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • opcjonalnie: sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie sok z kapusty kiszonej z sokiem pomidorowym.
  2. Doprawcie go według uznania solą i cukrem (cukier nie tylko złagodzi kwasowość, ale też wzmocni smak), oraz świeżo mielonym pieprzem.

Źródło: wprost.pl