Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem?
Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia.
Regularne picie soku z kiszonej kapusty:
- wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii
- poprawia stan włosów, cery i paznokci
- zwalcza grzybicę stóp
- wspiera procesy trawienne
- pomaga w walce z bezsennością
- poprawia metabolizm
- pomaga schudnąć
- przyspiesza gojenie ran
- zwalcza skutki zatrucia pokarmowego
- opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok
Właściwości zdrowotne soku pomidorowego
Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez.
Zobacz także:
- sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny
- badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych
- pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca)
- ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe
- sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal
- poprawia wzrok
- działa korzystnie na mózg
Co, gdyby połączyć te dwa soki razem?
Przeprowadźcie eksperyment i zacznijcie pić oba te soki w połączeniu. To gwarancja nie tylko nietypowego, ale naprawdę ciekawego smaku, ale także podwójnej dawki zdrowia wynikającej z połączenia wartości zdrowotnych obu tych soków.
Składniki:
- 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
- 2 szklanki soku pomidorowego
- opcjonalnie: sól, cukier i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wymieszajcie sok z kapusty kiszonej z sokiem pomidorowym.
- Doprawcie go według uznania solą i cukrem (cukier nie tylko złagodzi kwasowość, ale też wzmocni smak), oraz świeżo mielonym pieprzem.
Źródło: wprost.pl