Już za kilka dni będziemy obchodzić święta wielkanocne. To szczególny czas w roku, poświęcany nie tylko modlitwie, ale też refleksji. Świętowanie Wielkanocy nie może się też oczywiście odbyć bez jedzenia. Na naszych stołach pojawiają się wówczas potrawy z jajek, sałatki, domowe wędliny, mięsa czy mazurki.

Jak co roku przy okazji świąt, powraca temat marnowania jedzenia. Marnotrawstwo żywności jest plagą wysokorozwiniętych społeczeństw. Dlaczego właściwie wyrzucamy do kosza żywność? Najprościej byłoby powiedzieć, że dlatego iż kupujemy i przygotowujemy jej zbyt dużo, przez co nie jesteśmy w stanie jej do końca zjeść.

Co najczęściej wyrzucamy do kosza przy okazji świąt?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Public:

  • ponad połowa Polaków (54 proc.) przygotowuje na święta wielkanocne za dużo jedzenia, które potem trafia do kosza
  • 41 proc. przyrządza potrawy wyłącznie na dni świąteczne
  • 38 proc. Polaków potwierdziło, że zdarzyło się im wyrzucić jedzenie przygotowane na Święta Wielkanocne
  • z kolei 62 proc. respondentów twierdzi, że nigdy tak nie robi
  • większość z Polaków zamierza zwracać większą uwagę na kwestię marnowania żywności podczas świąt wielkanocnych (64 proc.) niż to było w przeszłości
  • odmienne stanowisko ma 6 proc. badanych
  • 31 proc. osób jest przekonanych, iż nic w tej kwestii nie ulegnie zmianie

Jak wynika z badania, najczęściej wyrzucamy do kosza sałatkę jarzynową (62 proc.) oraz pieczywo (39 proc.).

Zobacz także:

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Czy wiecie, że ponad jedna trzecia światowej żywności, nigdy nie trafia na nasze talerze? Trafia do kosza – przeterminowana lub wyrzucona jako niepotrzebny zakup. Według National Geographic, marnowanie żywności jest warte niemal 1 bilion (1000 miliardów) dolarów rocznie.

Optymalne wykorzystanie jedzenia i napojów jest kluczem do ograniczenia nadmiaru jedzenia. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia w święta?

  • przed pójściem na zakupy, zastanówcie się dobrze nad listą potraw oraz ile osób planujecie ugościć w święta, dzięki czemu będziecie mogli zaplanować ilość porcji oraz określić, ile czego musicie kupić
  • zróbcie listę zakupów niezbędną do przygotowania świątecznych posiłków, dzięki czemu nie będziecie kupować w sklepie zbyt wielu produktów
  • zanim włożycie produkt do koszyka, sprawdźcie jego termin ważności – postarajcie się wybrać żywność, którą zdążycie zjeść
  • przypomnijcie sobie również, jakie potrawy zwykle zostają niezjedzone i trafiają do kosza - i wyciągnijcie z tego lekcję na przyszłość
  • lepiej przygotujcie mniej dań, aby mieć pewność, że wszystkie zostaną zjedzone
  • w ostateczności to, co wam zostanie możecie zamrozić lub oddać potrzebującym np. za pomocą jadłodzielni samorządowych

Źródło: bzsos.pl, horecatrends.pl