Polacy przygotowują na Wielkanoc za dużo jedzenia. Najczęściej wyrzucamy do kosza 2 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Polacy przygotowują na Wielkanoc za dużo jedzenia. Najczęściej wyrzucamy do kosza 2 rzeczy

Wiecie, co najczęściej trafia do kosza po świętach? Sprawdźcie i przeczytajcie co zrobić, żeby więcej nie popełniać tego błędu.

Już za kilka dni będziemy obchodzić święta wielkanocne. To szczególny czas w roku, poświęcany nie tylko modlitwie, ale też refleksji. Świętowanie Wielkanocy nie może się też oczywiście odbyć bez jedzenia. Na naszych stołach pojawiają się wówczas potrawy z jajek, sałatki, domowe wędliny, mięsa czy mazurki.

Jak co roku przy okazji świąt, powraca temat marnowania jedzenia. Marnotrawstwo żywności jest plagą wysokorozwiniętych społeczeństw. Dlaczego właściwie wyrzucamy do kosza żywność? Najprościej byłoby powiedzieć, że dlatego iż kupujemy i przygotowujemy jej zbyt dużo, przez co nie jesteśmy w stanie jej do końca zjeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co najczęściej wyrzucamy do kosza przy okazji świąt?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Public:

  • ponad połowa Polaków (54 proc.) przygotowuje na święta wielkanocne za dużo jedzenia, które potem trafia do kosza
  • 41 proc. przyrządza potrawy wyłącznie na dni świąteczne
  • 38 proc. Polaków potwierdziło, że zdarzyło się im wyrzucić jedzenie przygotowane na Święta Wielkanocne
  • z kolei 62 proc. respondentów twierdzi, że nigdy tak nie robi
  • większość z Polaków zamierza zwracać większą uwagę na kwestię marnowania żywności podczas świąt wielkanocnych (64 proc.) niż to było w przeszłości
  • odmienne stanowisko ma 6 proc. badanych
  • 31 proc. osób jest przekonanych, iż nic w tej kwestii nie ulegnie zmianie

Jak wynika z badania, najczęściej wyrzucamy do kosza sałatkę jarzynową (62 proc.) oraz pieczywo (39 proc.).

Zobacz także
Wielkanoc będzie o 20% droższa niż przed rokiem. Czy kogoś na to stać?

Wielkanoc będzie o 20% droższa niż przed rokiem. Ograniczycie swoje wydatki na święta?

Wielkanoc „źle się kojarzy” Małgorzacie Rozenek przez świąteczne potrawy. Lubi w niej jednak 1 rzecz

Wielkanoc „źle się kojarzy” Małgorzacie Rozenek przez świąteczne potrawy. Lubi w niej jednak 1 rzecz

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Czy wiecie, że ponad jedna trzecia światowej żywności, nigdy nie trafia na nasze talerze? Trafia do kosza – przeterminowana lub wyrzucona jako niepotrzebny zakup. Według National Geographic, marnowanie żywności jest warte niemal 1 bilion (1000 miliardów) dolarów rocznie.

Optymalne wykorzystanie jedzenia i napojów jest kluczem do ograniczenia nadmiaru jedzenia. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia w święta?

  • przed pójściem na zakupy, zastanówcie się dobrze nad listą potraw oraz ile osób planujecie ugościć w święta, dzięki czemu będziecie mogli zaplanować ilość porcji oraz określić, ile czego musicie kupić
  • zróbcie listę zakupów niezbędną do przygotowania świątecznych posiłków, dzięki czemu nie będziecie kupować w sklepie zbyt wielu produktów
  • zanim włożycie produkt do koszyka, sprawdźcie jego termin ważności – postarajcie się wybrać żywność, którą zdążycie zjeść
  • przypomnijcie sobie również, jakie potrawy zwykle zostają niezjedzone i trafiają do kosza - i wyciągnijcie z tego lekcję na przyszłość
  • lepiej przygotujcie mniej dań, aby mieć pewność, że wszystkie zostaną zjedzone
  • w ostateczności to, co wam zostanie możecie zamrozić lub oddać potrzebującym np. za pomocą jadłodzielni samorządowych

Źródło: bzsos.pl, horecatrends.pl

Gdzie wyrzuca się najwięcej jedzenia w Polsce? Niektórzy szacują, że tracą z tego powodu aż 1 tys. zł
AdobeStock
Newsy
Gdzie w Polsce wyrzuca się najwięcej jedzenia? Wg szacunków niektórzy tracą tak do 1 tys. zł miesięcznie
Polacy znajdują się w niechlubnej czołówce, jeśli chodzi o marnowanie jedzenia. W jakim województwie wyrzuca się go najwięcej?

Marnowanie jedzenia to ogromny problem w Polsce. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, aż 48% z nas traci pieniądze marnotrawiąc kupione jedzenie. W jakim województwie marnuje się go najwięcej? Jak wynika z badania, wyrzucanie jedzenia jest najbardziej rozpowszechnione w trzech województwach: dolnośląskim, śląskim i zachodniopomorskim. Prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak podkreśla, że mimo trwającej wciąż pandemii i rekordowej inflacji, wielu Polaków wciąż nie potrafi mądrze robić zakupów i odpowiednio gospodarować żywnością: W porównaniu do wyników z jesieni 2019 r. jest to jednak rzadsze zjawisko, wówczas finansowe ubytki w budżecie z tego powodu deklarowało 55 proc. badanych. Co ciekawe, postawę udało się zmienić szczególnie osobom, które traciły w ten sposób spore kwoty – mówi Grzelczak. Ile Polacy tracą na marnotrawstwie jedzenia? Jak wynika z badania: 42 proc. osób wskazuje, że w grę wchodzi do 200 zł miesięcznie wyrzuconych do kosza wraz z zepsutą żywnością 6 proc. deklaruje, że traci wyższe kwoty, w tym nieliczni nawet do 1 tys. zł i więcej. Co zaskakujące, to mieszkańcy wsi i mniejszych miejscowości częściej marnotrawią jedzenie niż mieszkańcy dużych polskich miast: Częściej pieniądze wydane na żywność tracone są na wsiach i w mniejszych miejscowościach, gdzie przyznaje się do tego co najmniej połowa badanych. Lepiej wypadają pod tym względem miasta liczące 100 tys. osób i więcej – informuje portal Businessinsider. Więcej zarabiający nie mają szacunku do jedzenia? Jak wynika z badania, osoby, które zarabiają więcej, wcale nie mają większego szacunku do żywności. osoby zarabiające do 2500 netto przyznają, że zdarza się tracić...

Każdego dnia w supermarketach marnuje się niesprzedana żywność. Co robią z nią sklepy?
AdobeStock
Newsy
Każdego dnia w supermarketach zalega niesprzedana łatwo psująca się żywność. Co robią z nią sklepy?
W każdej sekundzie przez cały rok w Polsce wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności Co dzieje się z jedzeniem wyrzucanym przez sklepy spożywcze? Sprawdźcie.

Problem marnowania żywności dotyczy coraz więcej krajów na świecie. Każdego roku wyrzucane tam są ogromne ilości jedzenia, podczas gdy wiele osób potrzebujących chętnie przyjęłoby chociaż część żywności, która nadaje się jeszcze do zjedzenia. Supermarkety codziennie muszą pozbywać się produktów spożywczych, które nie zostały danego dnia sprzedane – co dalej się z nimi dzieje? Przekonajcie się. Marnowanie żywności w Polsce W Polsce każdego roku marnowane są gigantyczne ilości jedzenia. Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska zwraca uwagę na skalę problemu w naszym kraju: W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba Jednym z winowajców są supermarkety, które każdego dnia wyrzucają niesprzedaną żywność – dotyczy to głównie produktów szybko psujących się, czyli owoców, warzyw, pieczywa oraz mięsa i ryb. Z tego powodu zarówno detaliści, jak i hurtownie spożywcze muszą, na mocy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom pozarządowym, które następnie zajmują się dystrybucją tych produktów do osób, które najbardziej ich potrzebują. Jeżeli sklep nie przekaże niesprzedanej żywności, wówczas musi zapłacić karę w wysokości 10 groszy za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Kto oddaje najwięcej żywności? Najchętniej odwiedzane przez Polaków supermarkety to Biedronka i Lidl – właśnie one przodują w oddawaniu jedzenia organizacjom dobroczynnym. Okazuje się, że absolutnym przodownikiem jest Biedronka. Sieć w 2020 roku oddała łącznie...

jak nie marnować jedzenia
AdobeStock
Newsy
Polacy rocznie marnują tony żywności. Badania są zatrważające
W Polsce co roku wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. Sprawdźcie, czy możecie sami coś z tym zrobić!

Przyznajcie z ręką na sercu – czy zużywacie wszystko, co kupujecie? Czy zdarzy się wam czasami wyrzucić jedzenie, które już się zepsuło? Nikt świadomie nie chce marnować żywności, ale niestety co roku tony jedzenia trafiają do śmietników. Polska jest jednym z rekordzistów w kategorii wyrzucania żywności. Ile jedzenia marnują Polacy? W 2018 roku Forbes przeprowadził badanie, w którym sprawdził, ile żywności marnuje się w Polsce. Wyniki są naprawdę przerażające! Średnio każdy Polak wyrzuca ponad 230 kg jedzenia rocznie, co daje około 9 milionów ton żywności w skali całego kraju. Takie ilości dały Polsce 5 miejsce w Europie pod względem tego, ile jedzenia się marnuje. Niestety, problem z wyrzucaniem żywności ma u nas tendencję wzrostową. We wspomnianym badaniu dla Forbes w 2018 roku 40% badanych Polaków przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Tymczasem w 2017 było to 34%. Socjologowie tłumaczą to zjawisko – twierdzą, że przyczyna leży w fakcie, iż ludzie są leniwi i nie chce im się zużywać nadmiaru jedzenia, a do tego żywność jest tania i wyrzucanie jej do śmieci powoduje mniejsze wyrzuty sumienia. W Polsce najczęściej do śmietnika trafiają: Owoce Warzywa Chleb Mięso Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Jeżeli wam też zdarza się wyrzucić jedzenie, które się zepsuło, ponieważ kupiliście go za dużo i nie zdążyliście zjeść, to skorzystajcie z kilku prostych porad, które pomogą wam oszczędzić żywność i pieniądze! Sprawdźcie, co macie w lodówce – przed wyjściem na zakupy zróbcie dokładny przegląd lodówki, by uniknąć sytuacji w której kupujecie te same produkty, które już się w niej znajdują. Nie idźcie do sklepu głodni – najgorszym pomysłem jest wyjście na zakupy prosto z pracy, gdy jedyne o...

sklepy promocje
AdobeStock
Newsy
Gigantyczna obniżka cen żywności w popularnym sklepie. Niektóre produkty będą tańsze nawet o 90%
Łowcy okazji się ucieszą! W tym sklepie możecie kupić jedzenie i kosmetyki za pół darmo.

Nic nie cieszy bardziej, niż doskonałe okazje i obniżki w sklepach. Niektórzy już na samą wieść o promocjach, pędzą do sklepu zrobić zapasy przecenionych produktów. Ta sieć wprowadziła niesamowite obniżki i to nie dlatego, że likwiduje swoje sklepy – chodzi o bardzo szczytny cel! Szlachetna akcja Niedawno klienci sklepów Carrefour na pewno zauważyli podczas zakupów, że pojawiły się tam specjalne lodówki. W środku znajdują się zwykłe produkty spożywcze, ale przecenione nawet o 90%! Możecie tam znaleźć m.in.: Nabiał Pieczywo Warzywa Owoce Gotowe dania Słodycze Kosmetyki Produkty Bio Jaki jest haczyk? Wszystkie te produkty mają bardzo krótką datę przydatności do spożycia (lub zużycia w przypadku kosmetyków). W ten sposób sieć chce walczyć z marnotrawieniem żywności. Zamiast wyrzucić te produkty, woli je sprzedać w bardzo niskich cenach. Carrefour bierze udział w akcji „STOP Marnowaniu Żywności”. Ma ona na celu uświadomienie konsumentom, jak wiele jedzenia marnuje się na co dzień. Sieć angażując się w tę akcję, chce ograniczyć wyrzucanie produktów, które zbliżają się do daty przydatności do spożycia, a przy okazji umożliwić klientom kupienie żywności w bardzo atrakcyjnych cenach. Produkty te są bowiem sprzedawane dużo poniżej ceny regularnej. Skala marnowania żywności Wyrzucanie jedzenia jest obecnie ogromnym problemem nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Nasz kraj zajmuje niestety 5 miejsce na liście krajów, w których marnuje się najwięcej żywności. Średnio każdy Polak wyrzuca rocznie aż 52 kilogramy jedzenia! Jeżeli te dane jeszcze was nie przekonały, to powinniście wiedzieć, że statystycznie każdy z was traci miesięcznie aż 50 złotych na żywności, której nie zdążyliście zjeść i wyrzuciliście...