Podroby to bogactwo miedzi oraz witaminy D. Obecność cynku, zawartego w wątróbce, odpowiada również za piękne włosy, skórę i paznokcie. Wątróbka wpłynie na stan skóry i wasz system odpornościowy.

Wątróbki zwierzęce jako produkty bogate w żelazo, miedź i witaminy

Danie na bazie wątróbki może być podawane przy różnych okazjach, od codziennych po uroczyste. Wątroba może być pieczona, gotowana, pieczona, smażona lub spożywana na surowo. Pasty lub pasztety wykonane z wątroby mają różne nazwy, w tym pasztet de foie gras.

Wątroba dorsza jest popularną pastą do chleba lub tostów w kilku krajach europejskich. W Rosji podaje się ją z ziemniakami. Olej z wątroby dorsza jest powszechnie stosowany jako suplement diety. Niektórzy się nią zajadają, inni brzydzą. Wątróbka skrywa w sobie jednak wiele składników odżywczych.

W wątróbce znajdziecie cenne składniki, korzystne dla zdrowia

Wątróbka to bogactwo niezastąpionej witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcję erytrocytów. B12 pozytywnie wpływa na funkcjonowanie komórek. Podroby to również źródło witaminy B2, czyli ryboflawiny oraz B3 znanej jako niacyna. Znajdziecie w nich także kwas foliowy. 

Zobacz także:

Wątróbki nie powinniśmy jednak jeść codziennie, ponieważ w jej składzie występują duże ilości witaminy A. Ta w nadmiarze, może przynieść negatywne skutki, np. łamliwe paznokcie. Wątróbka to także źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Powinny ją jeść osoby zmagające się z anemią.

Żelazo to bardzo ważny składnik mineralny, niezbędny do prawidłowej pracy całego waszego organizmu. Przyspiesza proces oczyszczania wątroby z toksycznych substancji. Pierwiastek jest również ważny dla układu immunologicznego. Wzmacnia waszą odporność, tak ważną w okresie jesienno-zimowym.

Domowa wątróbka z cebulą i jabłkami

Do przyrządzenia perfekcyjnej wątróbki potrzeba tylko kilka składników i nie więcej niż godzina czasu. Tego smaku nie zapomnicie! Wątróbka zrobiona w domu smakuje po prostu najlepiej. 

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule

  • 2 jabłka

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i biały pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę należy na początek oczyścić i umyć, a także dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Następnie podsmażacie ją saute na rozgrzanym oleju.

  3. Po około 10 minutach dodajecie pokrojone jabłko i cebulę. Nadal dusicie, tym razem pod przykryciem.

  4. Jabłka powinny być pokrojone w kostkę, a cebula w piórka.

  5. Po około 20 minutach doprawiacie całość majerankiem.

  6. Na koniec dodajecie do smaku biały pieprz i sól. 

Palce lizać!