Wątróbka drobiowa
Gotujmy.pl/renatka1
Newsy

Poezja smaku. Soczysta i miękka jak aksamit wątróbka drobiowa z cebulką

Dla osób z niedoborem żelaza polecana jest wątróbka wieprzowa, natomiast jeśli brakuje wam kwasu foliowego - wybierzcie jej wersję drobiową. Obydwie dostarczają organizmowi dużą dawkę cynku.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Podroby to bogactwo miedzi oraz witaminy D. Obecność cynku, zawartego w wątróbce, odpowiada również za piękne włosy, skórę i paznokcie. Wątróbka wpłynie na stan skóry i wasz system odpornościowy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wątróbki zwierzęce jako produkty bogate w żelazo, miedź i witaminy

Danie na bazie wątróbki może być podawane przy różnych okazjach, od codziennych po uroczyste. Wątroba może być pieczona, gotowana, pieczona, smażona lub spożywana na surowo. Pasty lub pasztety wykonane z wątroby mają różne nazwy, w tym pasztet de foie gras.

Wątroba dorsza jest popularną pastą do chleba lub tostów w kilku krajach europejskich. W Rosji podaje się ją z ziemniakami. Olej z wątroby dorsza jest powszechnie stosowany jako suplement diety. Niektórzy się nią zajadają, inni brzydzą. Wątróbka skrywa w sobie jednak wiele składników odżywczych.

W wątróbce znajdziecie cenne składniki, korzystne dla zdrowia

Wątróbka to bogactwo niezastąpionej witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcję erytrocytów. B12 pozytywnie wpływa na funkcjonowanie komórek. Podroby to również źródło witaminy B2, czyli ryboflawiny oraz B3 znanej jako niacyna. Znajdziecie w nich także kwas foliowy. 

Wątróbki nie powinniśmy jednak jeść codziennie, ponieważ w jej składzie występują duże ilości witaminy A. Ta w nadmiarze, może przynieść negatywne skutki, np. łamliwe paznokcie. Wątróbka to także źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Powinny ją jeść osoby zmagające się z anemią.

Żelazo to bardzo ważny składnik mineralny, niezbędny do prawidłowej pracy całego waszego organizmu. Przyspiesza proces oczyszczania wątroby z toksycznych substancji. Pierwiastek jest również ważny dla układu immunologicznego. Wzmacnia waszą odporność, tak ważną w okresie jesienno-zimowym.

Domowa wątróbka z cebulą i jabłkami

Do przyrządzenia perfekcyjnej wątróbki potrzeba tylko kilka składników i nie więcej niż godzina czasu. Tego smaku nie zapomnicie! Wątróbka zrobiona w domu smakuje po prostu najlepiej. 

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule

  • 2 jabłka

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i biały pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę należy na początek oczyścić i umyć, a także dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Następnie podsmażacie ją saute na rozgrzanym oleju.

  3. Po około 10 minutach dodajecie pokrojone jabłko i cebulę. Nadal dusicie, tym razem pod przykryciem.

  4. Jabłka powinny być pokrojone w kostkę, a cebula w piórka.

  5. Po około 20 minutach doprawiacie całość majerankiem.

  6. Na koniec dodajecie do smaku biały pieprz i sól. 

Palce lizać!

Komentarze
Pasztet domowy
anemon/gotujmy.pl
Newsy Wyborny pasztet z resztek z rosołu. Gwarantujemy, że pokochają go wszyscy domownicy
Pasztet kochają i duzi i mali. Z ketchupem, z musztardą, czy z ogórkiem kiszonym? Jaki dodatek wybierzecie do swojego „oszczędnego” pasztetu z resztek z rosołu?
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

W kuchni nic nie może się zmarnować. Tak uważały nasze babcie i mamy, tak postępować powinniśmy i my sami. Jeśli więc przyjdzie nam gotować rosół, nie ważmy się wyrzucać mięsa, na którym się gotował! Istnieje całe mnóstwo różnych potraw na bazie resztek z rosołu. Może taki składnik nie brzmi i nie wygląda zbyt szlachetnie i wzniośle, ale jest podstawą wielu smacznych dań. Pierogi lub pyzy z mięsem, gęste i zawiesiste sosy, paszteciki, a może coś bardziej wymyślnego? Na przykład kanapki z rwanym mięsem w trzech sosach. Pisaliśmy o tym tutaj: KLIK. Dzisiaj polecamy wam także pasztet. Jeżeli został wam po rosole kawałek smacznego mięsa, wystarczy zmielić go w maszynce i zabrać się za pieczenie pasztetu. Gotowy pasztet świetnie smakował będzie z ciemnym, żytnim pieczywem, cieniutko pokrojonymi plasterkami ogórka kiszonego. Pozostaje musnąć go delikatnie musztardą i gotowe! Przepis na pasztet z resztek z rosołu Składniki: 0,5 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (drobiowe, wieprzowe lub wołowe) Łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego tymianku Łyżka koncentratu pomidorowego Ugotowana marchewka, seler i pietruszka – nadadzą się także te po rosole Łyżka pieprzu ziołowego Pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Łyżeczka papryki słodkiej w proszku Sól 2 jajka 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Mięso, warzywa ugotowane i podsmażone mielimy w maszynce. Doprawiamy masę na pasztet przyprawami i solą do smaku. Zagęszczamy masę bułką tartą, dodajemy koncentrat pomidorowy i jajka. Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez około godzinę....

Przeczytaj