Wątróbka drobiowa
Gotujmy.pl/renatka1
Newsy

Poezja smaku. Soczysta i miękka jak aksamit wątróbka drobiowa z cebulką

Dla osób z niedoborem żelaza polecana jest wątróbka wieprzowa, natomiast jeśli brakuje wam kwasu foliowego - wybierzcie jej wersję drobiową. Obydwie dostarczają organizmowi dużą dawkę cynku.

Podroby to bogactwo miedzi oraz witaminy D. Obecność cynku, zawartego w wątróbce, odpowiada również za piękne włosy, skórę i paznokcie. Wątróbka wpłynie na stan skóry i wasz system odpornościowy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wątróbki zwierzęce jako produkty bogate w żelazo, miedź i witaminy

Danie na bazie wątróbki może być podawane przy różnych okazjach, od codziennych po uroczyste. Wątroba może być pieczona, gotowana, pieczona, smażona lub spożywana na surowo. Pasty lub pasztety wykonane z wątroby mają różne nazwy, w tym pasztet de foie gras.

Wątroba dorsza jest popularną pastą do chleba lub tostów w kilku krajach europejskich. W Rosji podaje się ją z ziemniakami. Olej z wątroby dorsza jest powszechnie stosowany jako suplement diety. Niektórzy się nią zajadają, inni brzydzą. Wątróbka skrywa w sobie jednak wiele składników odżywczych.

W wątróbce znajdziecie cenne składniki, korzystne dla zdrowia

Wątróbka to bogactwo niezastąpionej witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcję erytrocytów. B12 pozytywnie wpływa na funkcjonowanie komórek. Podroby to również źródło witaminy B2, czyli ryboflawiny oraz B3 znanej jako niacyna. Znajdziecie w nich także kwas foliowy. 

Wątróbki nie powinniśmy jednak jeść codziennie, ponieważ w jej składzie występują duże ilości witaminy A. Ta w nadmiarze, może przynieść negatywne skutki, np. łamliwe paznokcie. Wątróbka to także źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Powinny ją jeść osoby zmagające się z anemią.

Żelazo to bardzo ważny składnik mineralny, niezbędny do prawidłowej pracy całego waszego organizmu. Przyspiesza proces oczyszczania wątroby z toksycznych substancji. Pierwiastek jest również ważny dla układu immunologicznego. Wzmacnia waszą odporność, tak ważną w okresie jesienno-zimowym.

Domowa wątróbka z cebulą i jabłkami

Do przyrządzenia perfekcyjnej wątróbki potrzeba tylko kilka składników i nie więcej niż godzina czasu. Tego smaku nie zapomnicie! Wątróbka zrobiona w domu smakuje po prostu najlepiej. 

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule

  • 2 jabłka

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i biały pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę należy na początek oczyścić i umyć, a także dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Następnie podsmażacie ją saute na rozgrzanym oleju.

  3. Po około 10 minutach dodajecie pokrojone jabłko i cebulę. Nadal dusicie, tym razem pod przykryciem.

  4. Jabłka powinny być pokrojone w kostkę, a cebula w piórka.

  5. Po około 20 minutach doprawiacie całość majerankiem.

  6. Na koniec dodajecie do smaku biały pieprz i sól. 

Palce lizać!

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Wątróbka w mleku
AdobeStock
Newsy
W jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? W zimnym czy ciepłym? Wielu było w błędzie
Dobra obróbka wątróbki to podstawa! Sprawdźcie jak właściwie moczyć ją przed smażeniem.

Żeby przygotowana przez was wątróbka była miękka, pyszna i miękka, musicie przestrzegać pewnych zasad. Wiele sposobów obróbki może skutecznie zniszczyć ten delikatny kawałek mięsa. Wiele osób nie przepada za wątróbką, ale może to dlatego, że nie jedli jej dobrze przygotowanej. Jak przygotować wątróbkę do smażenia? Kluczowy jest proces przygotowania wątróbki do obróbki. Przed usmażeniem, musicie wykonać pewne czynności, bo inaczej wątróbki nie będzie można już uratować. To bardzo delikatne i wdzięczne mięso, które jednak łatwo zepsuć. Oczyszczenie wątróbki Pierwszą czynnością przy przygotowywaniu wątróbki, jest zdjęcie z niej błonek. Wątróbka nie powinna mieć przyczepionego woreczka żółciowego, ale jeśli go ma, koniecznie się go pozbądźcie. Wątróbka z żółcią wyjdzie bardzo gorzka, wręcz niejadalna. Moczenie wątróbki w mleku Wątróbkę musicie też przed smażeniem wymoczyć w mleku. Włóżcie ją koniecznie do ziemnego mleka. Ciepłe mleko źle wpływa na mięso wątroby! Dzięki wymoczeniu w mleku wątróbka będzie miała jasny kolor po usmażeniu, a jej smak będzie przyjemniejszy i bardziej łagodny. Solenie wątróbki Nie sólcie nigdy wątróbki przed smażeniem! Sól wyciąga z mięsa wodę i soki. Jeśli posolicie wątróbkę za wcześnie, zrobi się twarda, szara i sucha. Pamiętajcie o tej zasadzie. Smażenie wątróbki Wątróbkę smaży się krótko. Łącznie ok. 5 minut. 2-3 minuty smażenia z każdej strony są wystarczające. Wątróbka powinna być różowa w środku, ale nie surowa. Dodatki do smażonej wątróbki Wątróbka nie posmakuje każdemu. Jeśli przygotujecie do niej odpowiednie dodatki, jest duża szansa,...

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
Smażona wątróbka z dodatkiem duszonej cebuli poleca się na obiad! Wypróbujcie ten genialny przepis.

Część osób w obawie o swoje zdrowie rezygnuje z jedzenia wątróbki. Powód? Wokół tego mięsa powstało kilka szkodliwych mitów, a jeden mówi o tym, że wątróbka pełna jest toksyn z całego organizmu danego zwierzęcia. Niewiele jest w tym prawdy – wątroba oczyszcza organizm, ale nie kumuluje w sobie żadnych trucizn. Jedzenie wątróbki jest bardzo pozytywne dla zdrowia, a do tego dobrze przyrządzona wątróbka jest bardzo smaczna. Zachęcamy do wykorzystania przepisu na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na wątróbkę drobiową z duszoną cebulką Do przygotowania klasycznej wątróbki z dodatkiem duszonej cebuli, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule Natka pietruszki Mleko Masło klarowane Sól i pieprz Przygotowanie: Umyjcie wątróbkę, oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Przełóżcie mięso do miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do lodówki na całą noc Następnego dnia wyjmijcie wątróbkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Do osobnej miski nasypcie mąki. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją drobno. Podobnie pokrójcie natkę pietruszki. Do garnka wlejcie masło klarowane. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie cebulę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie, aż się zrumieni. Odstawcie. Dodajcie masła klarowanego i smażcie na złoty kolor wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące i doprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajcie podduszoną cebulę. Wszystko razem na koniec wymieszajcie i podawajcie na ciepło. Smacznego! Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową? Podsmażona z dodatkiem cebuli wątróbka drobiowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera ona bowiem bardzo...

wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie
Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem? Składniki: pół kg wątróbki drobiowej Ok. 6 średnich ziemniaków Ok. 6 krążków ananasa z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ok. 6 pomidorków koktajlowych 2 cebule Olej do smażenia Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz Papryka mielona do smaku, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku.  Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę...