Przepis na podwójny schabowy Magdy Gessler
Facebook/Magda Gessler
Newsy

Podwójny schabowy Magdy Gessler to kulinarny majstersztyk. W czym tkwi jego sekret? Wyjaśniamy

Magda Gessler to znany w całym kraju autorytet kulinarny. Od lat przygotowuje potrawy, które pieszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy polskiej kuchni. Podwójnego schabowego według jej przepisu musi spróbować każdy!

Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka.

Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 400 g schabu karkowego
  • 400 g schabu środkowego
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 - 8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i oczyść z błon.
  2. Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem.
  3. Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne!
  4. Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki.
  5. Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość.
  6. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko).
  7. Na gorącej patelni rozpuść smalec.
  8. Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor.
  9. Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego.

Sposób podania schabowego Magdy Gessler

Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna konfitura lub dowolna sałatka zielona z winegretem, ale również mizeria!

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zdrowie
Magda Gessler odpowiada na pytania
Magda Gessler odpowiada na pytania
Przepis na schabowe zapiekane z serem
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące
Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony. Potrawa od lat pieści podniebienia wszystkich Polaków, a w towarzystwie serowej pierzynki smakuje naprawdę wybornie. Sami się przekonajcie.

Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu po prostu nie da się oprzeć. A gdyby tak go ulepszyć? Czemu nie! Wystarczy, że dodacie na wierzch podduszone pieczarki i troszeczkę majonezu, a całość przykryjecie plastrem sera żółtego. Gwarantujemy, że ten smak pozytywnie was zaskoczy. Przepis na schabowe pod serową pierzynką Będziecie potrzebować: 6 plastrów schabu 400 gramów pieczarek 6 plastrów sera żółtego 150 gramów majonezu 1 łyżki masła 1 jajka do panierowania Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie z obu stron solą i pierzem. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.  Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe. Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a następnie podduście na rozpuszczonym maśle. Pod koniec doprawcie solą oraz pieprzem. Tak przygotowane pieczarki...

mięso duszone w coca coli i keczupie przepis
Adobe Stock
Newsy
Uduście schabowe w coca-coli i keczupie. Ten nieoczywisty smak zachwyca
Kotlety schabowe z sosem z coca-coli i keczupu zdecydowanie nie należy do często spotykanych połączeń. Choć na pierwszy rzut oka danie może wydawać się nieco dziwne, jego smak na pewno cię nie zawiedzie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia!

Schab nie zawsze musi lądować w jajku i mące. To połączenie jest już przecież dobrze znane i szczerze mówiąc, niekiedy nudne. Kotlety duszone w sosie z coca-coli i keczupu to dopiero bomba. Koniecznie musisz ich spróbować. Ten nieoczywisty smak zachwyci każdego smakosza. Tak przygotowany schab możecie podawać z gotowanymi ziemniakami i mizerią . Jeżeli szukacie nieoczywistych smaków, to polecamy podać go z puree z pasternaka i smażonymi zielonymi szparagami . Przepis na schab w coca-coli i keczupie Składniki: 400 gramów schabu wieprzowego (najlepiej od razu kup mięso w plastrach, jeśli nie masz takiej możliwości kup je w całości i podziel na kawałki o grubości ok. 2 cm), 1 szklanka keczupu (ostrego lub łagodnego), 1 szklanka coca-coli, olej do smażenia, pieprz, sól. Przygotowanie: Mięso dokładnie umyj. Jeśli jest w jednym kawałku, podziel je na części o grubości ok. 2 centymetrów.  Plastry schabu przykryj kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbij specjalnym tłuczkiem (nie muszą być bardzo cienkie, wystarczy kilka uderzeń). Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso.  Schab smaż na dużym ogniu, przez ok. 2 minut na każdej ze stron (aż do zarumienienia). W średniej wielkości misce umieść szklankę coca-coli i keczupu, a następnie zmieszaj ze sobą składniki.  Tak przygotowaną miksturę dodaj do smażącego się mięsa. Całość przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (jeśli po upływie tego czasu schab będzie wciąż surowy, pozostaw go na patelni jeszcze przez kilka minut). Podczas smażenia sos przygotowany z mieszanki keczupu i coca-coli powinien ładnie się zredukować. Jeśli jednak tak się nie stanie należy wyjąć z niego mięso i smażyć...

schabowe po meksykansku
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie
Ciągle odtwarzane kotlety schabowe, mogły niektórym się nieco znudzić, dlatego warto spróbować tego dania w nieco innej wersji. Schab w sosie meksykańskim to świetna propozycja na sycący, aromatyczny obiad. Obok tej potrawy nikt nie przejdzie obojętnie!

Myśląc o polskich tradycyjnych potrawach, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety schabowe. Są one nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polaków. Są uwielbiane przez wszystkich. Wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kawałka mięsa przygotowanego w tej postaci. Dla osób, które poszukują nowych smaków, idealnie sprawdzą się schabowe w wersji meksykańskiej! Kotlety schabowe po meksykańsku Schabowy w tradycyjnej odsłonie zna każdy. Gości on na stole na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. By zaskoczyć swoich bliskich, warto przygotować małą kulinarną wariację w tej kwestii. Kotlety idealnie sprawdzą się w wersji po meksykańsku. Zapiekane mięso w sosie pomidorowym z warzywami, to idealna propozycja na obiad.  Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 puszka fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 400 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy chili 2 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka cukru 1 szklanka bulionu sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie do na plastry.  Mięso rozbijcie delikatnie za pomocą tłuczka pod folią spożywczą. Później przyprawcie je z obu stron solą oraz pieprzem. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je za pomocą widelca, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą. Przyprawiony schab maczajcie kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.  Kotlety schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru...