Od kilku lat można zaobserwować, że w Polsce zima rozkręca się na całego dopiero w okolicach stycznia. Nie inaczej jest w tym roku! Po ciepłej jesieni i łagodnym początku zimy, z nowym rokiem przyszedł śnieg i pierwsze mrozy. A ma być jeszcze zimniej! Przy takiej pogodzie za oknem niezbędne jest ubieranie się ciepło i odpowiednie odżywianie, dzięki czemu organizm będzie przygotowany na walkę z ewentualnymi infekcjami, o które nietrudno w tym okresie. A co może być lepszego na przeziębienie niż cebula? Sprawdźcie genialny przepis na zupę cebulową!

Właściwości cebuli

Cebula oraz czosnek to podstawa, jeśli chcecie się uchronić przed przeziębieniem! W cebuli można znaleźć takie witaminy, jak witaminy z grupy B, fosfor, cynk, magnez, potas i sód oraz oczywiście witaminę C! Ponieważ cebula doskonale odkaża i dezynfekuje, warto zrobić z niej domowy syrop na przeziębienie i kaszel. To naturalny antybiotyk, który pomoże w walce z infekcją.

Przepis na zupę cebulową

Zupa cebulowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga zaledwie kilku składników, które znajdziecie poniżej:

  • 5 cebul
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 kromki chleba
  • 1 natka pietruszki
  • 20 dag serka topionego
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej

Przygotowanie

  1. Chleb pokrójcie w kostkę i podsmażcie na suchej patelni.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażcie na maśle i dodajcie łyżeczkę warzywnej przyprawy. Gdy cebula się zrumieni, dodajcie ją do bulionu warzywnego i zagotujcie.
  3. Następnie do garnka wrzućcie serek topiony i gotujcie tak długo, aż się rozpuści. I gotowe! Zupę należy podawać z grzankami i szczyptą świeżej pietruszki.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: