schabowe
AdobeStock
Newsy

Podczas smażenia obracacie kotlety widelcem? To błąd. Żeby soki nie wypłynęły na zewnątrz lepiej użyjcie....

Kotlet schabowy to jeden z tradycyjnych i najbardziej lubianych polskich obiadów. Z pozoru proste przyrządzenie mięsa, może zmylić niejednego kucharza. Jak zatem bezbłędnie przygotować kojarzony z Polską posiłek?

Aby przygotować pysznego schabowego i uniknąć pewnych błędów, należy znać i pamiętać kilka zasad, które nie wydają się wszystkim aż tak oczywiste. Zapoznajcie się z dosłownie paroma punktami, aby przygotowany obiad był jeszcze smaczniejszy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakość to klucz do sukcesu 

Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na odpowiednie mięso. Niestety, schab schabowi nierówny. Kluczową rolę odgrywa kolor mięsiwa. Dobrej jakości wieprzowina powinna mieć widoczne żyłki tłuszczu, a także będzie delikatnie wilgotna. Raczej nie należy kupować mięsa paczkowanego, gdyż wtedy trudniej jest ocenić jego stan. Warto również pamiętać, że im jest świeższe tym smaczniejsze. Dłużej przechowywane w lodówce traci swój naturalny aromat.

Zobacz także
Panierka na schabowe

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

schabowe jak zrobić

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Osobna deska do surowych mięs

W wyposażeniu kuchennym powinny znajdować się co najmniej dwie różne deski do krojenia mięsa i innych produktów. W surowym mięsie znajdują się drobnoustroje, które mogą być niebezpieczne dla organizmu. Proces obróbki termicznej unieszkodliwia je. Jednak krojenie na tej samej desce warzyw do sałatki bezpośrednio naraża na ryzyko.

Nawet mięso potrzebuje wyczucia!

Idealny kotlet schabowy potrzebuje dobrego wyczucia. Plastry mięsa nie mogą być zbyt lekko i zbyt mocno ubite, aby nie rozpadały się na patelni podczas smażenia. Lepiej jest ubijać delikatniej, a dłużej wówczas zachowają odpowiednią konsystencję.

Panierowanie wilgotnego mięsa

Przed panierowaniem trzeba się upewnić, aby przygotowane i uklepane plastry są suche. Dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymać. Nie ma to wpływu na smak, jednak ładniej wygląda na talerzu.

Przewracanie tylko za pomocą drewnianej łopatki

Smażąc kotlety należy pamiętać o jeszcze jednej ważnej zasadzie podczas obracania. Nie można tego robić widelcem, gdyż soki z mięsa wypłyną. Podczas tej czynności lepiej jest skorzystać z płaskiej, drewnianej łopatki, która nie uszkodzi schabowych.
 
Kilka uwag, które zdecydowanie pozytywnie wpłyną na przyrządzony obiad, nie tylko smakowo, ale i zdrowotnie!

Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy
Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!
Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy. Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek . By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru. Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie! Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy. Składniki: Ok. 50 dag łopatki wieprzowej 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa. W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) 20 dag wątróbek drobiowych Cebula, 3 ząbki czosnku Pieprz i sól Pieprz ziołowy Ziele angielskie Liść laurowy Mała czerstwa bułka 3 jajka Gałka muszkatołowa Majeranek Przygotowanie: Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte. Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy. Mielimy w maszynce nasze...

Kotlety mielone
Pixabay/congerdesign
Newsy
Mało znany sposób na soczyste mielone. W życiu nie zrobisz już ich inaczej
Mięso na mielone po usmażeniu czasami jest suche i bez smaku. Znamy metodę, jak tego uniknąć.

Jakkolwiek smażenie kotletów może wydawać się proste, w kuchni podczas gotowania zdarzyć może się wszystko. W końcu pyszny obiad wymaga nie zawsze czasu, raczej chęci, sprytu i odrobiny wiedzy. Nadmiar wilgoci Problemy z mięsem do mielonych mogą dotyczyć nie tylko tego, że mięso jest suche. Czasami jest wręcz przeciwnie. Mięso rozpada się w rękach i wydaje się za rzadkie. Znacie taki stan rzeczy? Wiemy, co zrobić z podobną sytuacją. Ciasto na mielone można wyrabiać chwilę dłużej. Nadmiar wilgoci powinien stopniowo odpuszczać. Jeśli jednak metoda nie działa, jest kilka składników, które w zdecydowany sposób wchłoną jej nadmiar. Ziemniaki trzeba obrać obrać i gotować do miękkości. Następnie mocno je tłuczemy i dodajmy do płynnego mięsa mielonego. Pęczak, który można ugotować na sypko i dorzucić do mięsa. Sprawdzi się również ryż, perfekcyjny pochłaniacz wilgoci czy kasza gryczana. Bułka tarta to najpopularniejszy sposób na płynne mięso. Wiele gospodyń korzysta z tego łatwego, ale bardzo skutecznego rozwiązania.  Semolina  zwana kaszą manną. Wystarczy kilka łyżek. Po dodaniu jej do mięsa powinna spęcznieć i nasiąknąć nadmiarową wodą z mielonych. Wszystkie z wymienionych wskazówek działają na pochłanianie wilgoci. Mięso na mielone nie powinno mieć jej za dużo. Nie musicie się przejmować, usunięcie nadmiaru wody z mięsa nie płynie na ich suchość czy brak soczystości. Wasze mielone będą miały po prostu lepszą do smażenia konsystencję. Co jeszcze Może się również zdarzyć, że nie chcesz dodatkowych składników w mielonych. Wtedy ryż, kasza manna czy ziemniaki muszą pójść na przymusową odstawkę. Wykonując kilka czynności, równie skutecznie usuniesz wodę z mielonych, bez konieczności dorzucania do nich...

gulasz wieprzowy przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na oryginalny gulasz. Wyśmienity w smaku. Mięso rozpływa się w ustach
Gulasz wieprzowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. W końcu soczyste mięso i aksamitny sos tworzą połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Zaserwowany w towarzystwie najzwyczajniejszej bagietki zachwyci każdego!

Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie! Przepis na gulasz wieprzowy Będziesz potrzebować  1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki) 1 marchewka ½ pora 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Woda lub bulion Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek  Przygotowanie Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia. Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.  Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.  Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana.  Gotowe!

błędy w smażeniu mięsa
Adobe Stock
Newsy
Częsty błąd podczas smażenia mięsa. W ten sposób nigdy nie uzyskacie smacznej i chrupiącej skórki
Mięso od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Mimo to okazuje się, że gro osób wciąż popełnia wiele błędów podczas jego przyrządzania. Jednym z najgorszych jest… smażenie na przepełnionej patelni. Przyznajcie się, że nie zwracacie na to uwagi!

Przeprowadzone w 2017 roku badania dowodzą, że aż 67 proc. Polaków nie wyobraża sobie codzienności bez mięsa. Zazwyczaj jest ono spożywane na obiad, niektórzy jednak jedzą je również na śniadanie oraz kolację.  Wydawać by się mogło, że jego przyrządzenie nie powinno stanowić większego problemu. W końcu praktyka czyni mistrza. Jak się jednak okazuje, Polacy wciąż popełniają wiele błędów w tej trudnej sztuce. Za mało miejsca na patelni Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso potrzebuje na patelni dużo miejsca. Szczególnie jeśli w wyniku smażenia chcecie uzyskać chrupiącą skórkę, powinniście zapewnić mu trochę przestrzeni. Bowiem zbyt ciasno poukładane kawałki mięsa, zamiast się usmażyć, ulegną procesowi duszenia lub gotowania . Efekt z pewnością nie będzie taki, jak oczekiwaliście. Jeśli wasza patelnia nie jest w stanie pomieścić wszystkich kotletów na raz, smażcie je turami. To zdecydowanie lepszy sposób. Nieodpowiednia temperatura patelni oraz tłuszczu Do równie często popełnianych błędów podczas smażenia mięsa należy również nieodpowiednia temperatura tłuszczu i zbyt zimna patelnia. Pamiętajcie, że zarówno naczynie, w którym smażycie, jak i sam tłuszcz powinny być mocno rozgrzane. Inaczej olej, oliwa lub masło klarowane wniknie w struktury mięsa, które stanie się niedobre.  Pamiętajcie jednak, że zbyt wysoka temperatura również nie wpłynie korzystnie na wasze danie. Ten sposób może bowiem sprawić, że mięso będzie spalone z zewnątrz i surowe w środku. To najgorsze co może wam się przytrafić podczas jego przyrządzania. Nie do końca rozmrożone mięso Niestety wiele osób wciąż kładzie na patelni zamrożone mięso. W końcu pod wpływem wysokiej...