schabowe
AdobeStock
Newsy

Podczas smażenia obracacie kotlety widelcem? To błąd. Żeby soki nie wypłynęły na zewnątrz lepiej użyjcie....

Kotlet schabowy to jeden z tradycyjnych i najbardziej lubianych polskich obiadów. Z pozoru proste przyrządzenie mięsa, może zmylić niejednego kucharza. Jak zatem bezbłędnie przygotować kojarzony z Polską posiłek?

Aby przygotować pysznego schabowego i uniknąć pewnych błędów, należy znać i pamiętać kilka zasad, które nie wydają się wszystkim aż tak oczywiste. Zapoznajcie się z dosłownie paroma punktami, aby przygotowany obiad był jeszcze smaczniejszy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakość to klucz do sukcesu 

Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na odpowiednie mięso. Niestety, schab schabowi nierówny. Kluczową rolę odgrywa kolor mięsiwa. Dobrej jakości wieprzowina powinna mieć widoczne żyłki tłuszczu, a także będzie delikatnie wilgotna. Raczej nie należy kupować mięsa paczkowanego, gdyż wtedy trudniej jest ocenić jego stan. Warto również pamiętać, że im jest świeższe tym smaczniejsze. Dłużej przechowywane w lodówce traci swój naturalny aromat.

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Osobna deska do surowych mięs

W wyposażeniu kuchennym powinny znajdować się co najmniej dwie różne deski do krojenia mięsa i innych produktów. W surowym mięsie znajdują się drobnoustroje, które mogą być niebezpieczne dla organizmu. Proces obróbki termicznej unieszkodliwia je. Jednak krojenie na tej samej desce warzyw do sałatki bezpośrednio naraża na ryzyko.

Nawet mięso potrzebuje wyczucia!

Idealny kotlet schabowy potrzebuje dobrego wyczucia. Plastry mięsa nie mogą być zbyt lekko i zbyt mocno ubite, aby nie rozpadały się na patelni podczas smażenia. Lepiej jest ubijać delikatniej, a dłużej wówczas zachowają odpowiednią konsystencję.

Panierowanie wilgotnego mięsa

Przed panierowaniem trzeba się upewnić, aby przygotowane i uklepane plastry są suche. Dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymać. Nie ma to wpływu na smak, jednak ładniej wygląda na talerzu.

Przewracanie tylko za pomocą drewnianej łopatki

Smażąc kotlety należy pamiętać o jeszcze jednej ważnej zasadzie podczas obracania. Nie można tego robić widelcem, gdyż soki z mięsa wypłyną. Podczas tej czynności lepiej jest skorzystać z płaskiej, drewnianej łopatki, która nie uszkodzi schabowych.
 
Kilka uwag, które zdecydowanie pozytywnie wpłyną na przyrządzony obiad, nie tylko smakowo, ale i zdrowotnie!

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Mielone rozpadają się na patelni? Jest coś, co zlepi je znacznie szybciej niż jajko. Zgadniecie?
Rozpadające się kotlety mielone podczas formowania czy na patelni, to zmora wielu osób. Podczas przygotowania, warto dodać do masy sekretny składnik, który idealnie scali je w całość. Sprawdźcie ten patent!

Kotlety mielone są przygotowywane do ziemniaków na obiad, zamiennie ze schabowym. Idealnie komponują się z sałatką z buraczków czy mizerią. Swoją wyjątkowość zapewniają delikatności, soczystości oraz smakowi, który jest jedyny w swoim rodzaju. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę.  Idealne mięso do kotletów mielonych Mielone charakteryzują się swoją soczystością po obróbce termicznej. Zawdzięczają to odpowiednio wybranemu mięsu. Podczas zakupów należy wybrać to tłustsze. Im będzie chudsze, tym większe prawdopodobieństwo, że po usmażeniu kotlety będą suche w środku oraz niesmaczne. Dlatego też bez obaw warto kupić mięso wieprzowe. Idealnie sprawdzi się karkówka czy łopatka. Jeśli jednak kupiliście chude mięso, to do środka podczas mielenia możecie dodatkowo dołożyć słoninę, która nie zmieni smaku potrawy, ale wzbogaci ją poprzez nadanie mięsu soczystości. Przygotowanie mielonych  Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest zbyt skomplikowane. Do ich zrobienia wystarczy wam kilka składników, z których możecie przygotować pyszny obiad. Podczas zakupów warto jest zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wieprzowe. Najlepiej jest je nabyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie będziecie mogli wybrać sobie konkretny kawałek łopatki bądź karkówki i zmielić mięso na miejscu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że produkt jest świeży i najwyższej jakości. Poza tym, należy przygotować cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Z prostych składników wyczarujcie pyszny i smaczny posiłek. Smażenie kotletów mielonych  Wiele osób ma trudność w obróbce termicznej mielonych, gdyż nieraz wychodzą zbyt twarde lub mocno spieczone z...

przyprawianie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Rosół będzie smakował genialnie, gdy zamiast zwykłej soli dodacie tę przyprawę. Niebywałe, jak wydobywa jego smak
Rosół to potrawa idealna na każdą porę. Z dodatkiem sporej ilości warzyw oraz ziół, jest bardzo wartościowy i aromatyczny. Jeśli jednak zamiast soli dodacie jeden sekretny składnik, to wywar będzie jeszcze lepszy.

Gorący rosół idealnie sprawdza się w chłodniejsze dni czy na przeziębienie. To najczęściej występująca zupa podczas różnych uroczystości. Klasyczny w swojej postaci jest aromatyczny i bogaty w różne wartości odżywcze. Swoją wyjątkową moc zawdzięcza głównie przyprawom. Jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić jego smak, to zamiast soli dodajcie sekretną przyprawę.  Przygotowanie rosołu Przyrządzenie wywaru jest pewnego rodzaju rytuałem. Aby był bogaty w swoje cenne składniki i właściwości, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach.  Składniki Do przyrządzenia rosołu należy przygotować dobrej jakości mięso drobiowe. Może być to korpus bądź udka. Dla urozmaicenia smaku, niektórzy dodają również kawałek wołowiny. Oprócz mięsa ważne są także warzywa. W tym przypadku sprawdza się teoria, im więcej tym lepiej. Jeśli dodacie zbyt małą ilość włoszczyzny to rosół będzie ubogi w smaku, bez wyrazistego aromatu. Dlatego też nie należy na tych produktach oszczędzać. Ważny składnikiem bulionu jest również opalana cebula. Tego aspektu nie wolno pominąć, gdyż nadaje ona zupie lekko dymnego smaku. Nie wolno także zapominać o ziołach i przyprawach, których zadaniem jest podkręcenie całego aromatu dania.  Czas Gotowanie rosołu to długi oraz powolny proces, a to wszystko dlatego, aby zachował wszystkie cenne właściwości i po ugotowaniu został klarowny. To potrawa, podczas której pośpiech jest niewskazany. Wywar warzywno-mięsny potrzebuje czasu, aby wszystkie składniki mogły oddać cały swój aromat.  Właściwości zdrowotne rosołu Rosół ze względu na bogactwo swoich składników, jest również bardzo wartościową potrawą. Zawiera wiele witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają...

 mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Ten prosty sposób totalnie was zaskoczy
Mrożenie jedzenia to idealny sposób na przedłużenie czasu jego przechowywania. W obecnych czasach to popularna opcja, kiedy zdecydowanie więcej czasu poświęcamy nauce i pracy. Mrożona żywność jest nieraz ratunkiem w kryzysowych sytuacjach, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku.

Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować.  Dlaczego warto mrozić niektóre produkty? Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania , ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych. Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności , ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie. Jak poprawnie mrozić mięso? Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach: do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur, zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości, materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci, nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach, starajcie się mrozić mniejsze porcje. Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone...

mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego sodę oczyszczoną. To połączenie totalnie was zaskoczy
Mięso mielone to jeden z produktów najczęściej wykorzystywanych w kuchni. Przyrządza się z niego wiele dań, jak spaghetti czy kotlety mielone. Dodatek sody oczyszczonej zdecydowanie poprawia jego jakość.

Spaghetti, pulpety, kotlety mielone czy lasagne, wszystkie te produkty łączy jedna rzecz, a właściwie składnik. Jest nim oczywiście mięso mielone. Jeden z popularniejszych produktów w codziennej kuchni, z którego można przygotować wiele różnych potraw. Jego przygotowanie odbywa się najczęściej poprzez smażenie. Dodanie do niego sody oczyszczonej zdecydowanie pozytywnie wpłynie na jakość mięsa. Mielone mięso  Na taką formę mięsa można przeznaczyć większość części. Można przygotować je z wołowiny, indyka, kurczaka, szynki bądź łopatki wieprzowej. Wybór odpowiedniego dla siebie zależy od własnych preferencji. Do wielu dań najlepsze będą te bardziej tłuste, gdyż idealnie podkreślą smak całej potrawy. Wówczas najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe.  Potrawy z mięsem mielonym Ten rodzaj mięsa jest dosyć uniwersalny, dlatego też można z niego przygotować wiele znakomitych potraw z różnych kuchni świata. Mięso mielone idealnie poleca się na dania obiadowe, świetnie sprawdza się jako smażone. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się, takie jak: spaghetti, kotlety mielone, pulpety, lasagne, pieczeń rzymska, gołąbki, teksańskie chilli con carne, grecka moussaka, czy naleśniki zapiekane po meksykańsku. Szereg różnych potraw z tym produktem idealnie wpasowuje się na co dzień, jak i na odświętne obiady. Odpowiednie przyprawienie spowoduje, iż będzie bardzo aromatyczne. Przygotowanie mięsa do obróbki Właściwa obróbka termiczna mięsa mielonego wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad. Powinno być smażone przede wszystkim na niewielkim ogniu. Przyprawia się je pod koniec obróbki, by nie zniszczyć jego pierwotnego smaku. Posolenie mięsa na początku sprawi, że wszystkie pory zamkną się przed czasem i nie odda ono...