Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów.

Przyjemny smak

Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych.

Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb. 

Śledziowe wartości odżywcze

Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci.

Zobacz także:

Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej. 

Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich.

Przepis na zupę śledziową

Składniki:

  • 3 płaty śledzia solonego

  • 2 cebule

  • ½ l śmietany

  • 4 ziemniaki

  • koperek

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wrzątku

  • ½ szklanki octu

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 7 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól do smaku

Sposób przygotowania zupy śledziowej

  1. Wodę zagotowujemy z przyprawami. Pod koniec wlewamy do niej ocet. Studzimy.

  2. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego naczynia. 

  3. Szatkujemy drobno cebulę, sparzamy wrzątkiem, studzimy i dodajemy do ryby.

  4. Śledzia nalewamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.

  5. Po upływie tego czasu przelewamy do garnka lub od razu do wazy. 

  6. Dodajemy jogurt połączony ze śmietaną i wszystko dokładnie mieszamy.

  7. Na talerzu układamy kawałki ugotowanego ziemniaka i nalewamy zupę.

  8. Dekorujemy świeżym koperkiem i gotowe!