Zupa śledziowa
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Poczuj magię świąt. Wyjątkowy przepis na pyszną zupę śledziową

Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Szczególnie lubiane i popularne to te pod pierzynką z cebuli. A znacie śledzie w zupie? Tak, takie również się jada. Podpowiadamy, jak w smaczny i prosty sposób je przyrządzić.

Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyjemny smak

Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych.

Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb. 

Śledziowe wartości odżywcze

Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci.

Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej. 

Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich.

Przepis na zupę śledziową

Składniki:

  • 3 płaty śledzia solonego

  • 2 cebule

  • ½ l śmietany

  • 4 ziemniaki

  • koperek

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wrzątku

  • ½ szklanki octu

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 7 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól do smaku

Sposób przygotowania zupy śledziowej

  1. Wodę zagotowujemy z przyprawami. Pod koniec wlewamy do niej ocet. Studzimy.

  2. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego naczynia. 

  3. Szatkujemy drobno cebulę, sparzamy wrzątkiem, studzimy i dodajemy do ryby.

  4. Śledzia nalewamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.

  5. Po upływie tego czasu przelewamy do garnka lub od razu do wazy. 

  6. Dodajemy jogurt połączony ze śmietaną i wszystko dokładnie mieszamy.

  7. Na talerzu układamy kawałki ugotowanego ziemniaka i nalewamy zupę.

  8. Dekorujemy świeżym koperkiem i gotowe!

Śledzie
Flickr/Andrzej MadPole Szymański
Newsy
Tak pysznych śledzi jeszcze nie jedliście. Cały ich sekret tkwi w marynacie z...
Wszyscy znany śledzie, szczególnie te z wigilijnego stołu. Jeśli nie macie jeszcze przepisu, który spełnia wasze oczekiwania, podpowiadamy jeden z lepszych. Zachwyci was i waszych bliskich.

Śledzie potrafią oczarować smakiem. Ich mięso jest dodatkowo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy A, B, E oraz ceną w okresie jesienno-zimowym witaminę D3. Właściwości zdrowotne śledzi Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, sięgajcie po śledzie także na co dzień. Śledź kwalifikuje się do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a jego populacja nie jest zagrożona wyginięciem. Raport WWF sprzed kilku lat zdaje się potwierdzać powyższe dane.  Macie problem z produkcją czerwonych krwinek? Śledzie wam w tym pomogą. Ale nie tylko! W każdej porcji śledzia znajduje się żelazo i witamina B12, które pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Do produkcji hemoglobiny organizm potrzebuje białka, które znajdziecie w śledziach w nadmiarze! Jedzenie śledzia to także uzupełnianie wapnia, magnezu i fosforu. Każdy w tych składników odżywczych ciało człowieka wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Składniki zawarte w śledziach pomagają w wytworzeniu białek, takich jak kolagen. Wasza skóra, z cerą na czele, wam za to podziękuje. Śledzie jest jednym z najlepszych źródeł witamy D Witamina D ochroni wasz organizm przed osteoporozą. Za to zawarty w śledziu potas pomoże komórkom nerwowym usprawnić pracę mózgu. Ryba jest wielozadaniowa, gdyż suplementuje w krwioobieg substancje, które poradzą sobie z wieloma waszymi dolegliwościami.  Ryba idealna na święta, w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową Śledzie smakują klasycznie z cebulką, ale możecie je urozmaicić o kilka prostych składników. Niektóre z nich wpisują się idealnie w klimat świąt. Co powiecie na śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową? Składniki: 600 g filetów śledziowych ½ szklanki mleka do...

śledzie w słoiku
gotujmy.pl/renia_kawa
Newsy
Najlepszy przepis na śledzie w słoiku. Arcydzieło w smaku. Prawdziwy rarytas dzięki 1 składnikowi
Śledzie to pyszna i zdrowa przekąska. Zdradzamy przepis na prosty do zrobienia słoik pełen niesamowitych smaków.

Nie od dziś wiadomo, że śledzie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te są bogate również w białka, cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B a także A, E oraz D3. Ponadto, śledź jest najmniej zanieczyszczony metalami ciężkimi wśród ryb. Osoby borykające się z chorobami układu krążenia powinny jeść je regularnie, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo. Tłuszcze tej ryby obniżają także ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do włączenia smacznego śledzia do swojej diety. Najlepsza potrawa na wigilijny stół  Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć delikatnego mięsa śledzia. Jest masa przepisów na jego przyrządzenie. Dlatego dziś przypominamy jeden z nich. Prawdziwy rarytas, czyli aromatyczny, pełen smaku śledź w słoiku. Polecamy zrobienie większej ilości. Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. W tej recepturze, dzięki marynowanym gąskom, całość będzie smakować po prostu wyśmienicie.  Składniki na śledzie w słoiku w oleju z ogórkami i grzybkami 3 płaty śledzia solonego 5 ogórków konserwowych 4 cebule Kilka sztuk marynowanych gąsek Szczypta soli Szczypta majeranku 40-50 ml oleju roślinnego Słoik 700 ml Sposób przygotowania: Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby zmiękła. Następnie kroimy w kostkę ogórki i gąski marynowane. Gdy cebula po kilku chwilach wypuści soki, wyciskamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy tam pokrojone ogórki i gąski. Wlewamy 40-50 ml oleju roślinnego i posypujemy szczyptą majeranku. Następnie dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.   Po chwili wszystko przekładamy do słoika. Na wierzch wlewamy trochę oleju i odstawiamy do...

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
anulkadh/gotujmy.pl
Newsy
Świąteczna uczta. Tych fantastycznych w smaku śledzi w sosie słodko-kwaśnym nie może zabraknąć na waszym stole   
Pomysłów na wigilijne śledzie jest co niemiara. Czas zerwać z rutyną i wypróbować tej niezwykle ciekawej, słodko-kwaśnej odsłony.

Śledzie wszyscy dobrze znamy i uwielbiamy. Świetny smak, charakterystyczna struktura surowego, rybiego mięsa, a także walory zdrowotne – to wszystko możemy powiedzieć o tym gatunku ryb. Zachowajmy czujność podczas zakupu śledzi. W sklepach często sprzedaje się po droższych cenach tzw. matiasy albo śledzie a’la matias. Co to tak naprawdę oznacza? Matias to samiec śledzia przed osiągnieciem dojrzałości płciowej. Bałtyckie śledzie „osiągają pełnoletność” w wieku 2-3 lat, a te oceaniczne nieco później, bo w wieku 5-8 lat. Matiasy zawierają w sobie więcej tłuszczu, mają także nieco inną barwę od śledzi dorosłych – są lekko różowawe. Ich połów odbywa się przez krótki okres w roku. To sprawia, że są drogie i mało dostępne na rynku. Co tu dużo mówić. Producenci często robią klientów w butelkę. Inaczej nie można nazwać procederu sprzedawania zwykłych śledzi pod nazwą matiasów. Tak czy owak, ta ryba wciąż zasługuje na miejsce w naszym jadłospisie. Na święta polecamy szczególnie ciekawsze odsłony śledzia – np. w sosie słodko kwaśnym. Przepis na śledzie w sosie słodko-kwaśnym Składniki: Pół kg filetów śledziowych solonych Pół papryki czerwonej Pół małej papryki żółtej 1 niewielka marchewka 25 g rodzynek 1 mała cebula 75 g ketchupu pikantnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Olej Przygotowanie: Śledzie moczymy, w razie potrzeby kilka razy zmieniamy wodę. Kroimy filety na dość drobne kawałki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Na oleju smażymy nasze warzywa. Zaczynamy smażyć od najtwardszej marchewki, następnie dodajemy paprykę i...

śledzie
Adobe Stock
Newsy
Jak długo powinno się moczyć śledzie? Co 2 Polak popełnia podstawowy błąd. Śledzie są mdłe i niedobre w smaku
Śledzie to produkt szczególnie popularny w okresie Wielkiego Postu. Wiele osób wówczas rezygnuje ze spożywania mięsa właśnie na rzecz ryb. Są one nie tylko dość tanie, ale i łatwe w przygotowaniu. Jednak wielu Polaków nadal popełnia błąd, który psuje smak całej potrawy.

Okres Wielkiego Postu to okres zadumy, ale i dla niektórych - wyrzeczeń oraz prawdziwego poszczenia. Kiedy mięso idzie w odstawkę, warto zastąpić jego białko innym, równie bogatym w składniki odżywcze. Świetnym zamiennikiem są ryby. Do najpopularniejszych w sprzedaży należą takie jak łosoś, halibut, śledzie, dorsz czy pstrąg. Zawierają wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm człowieka. Właściwości zdrowotne śledzi Choć śledzie z pozoru mogą wydawać się prostą rybą, to zawierają wiele cennych wartości odżywczych i właściwości z pozytywny sposób wpływających na zdrowie. Śledzie są bogate w takie składniki jak: witaminy A, E, D, nienasycone kwasy tłuszczowe, dobrze przyswajalne białko, żelazo, fosfor, cynk, a także w witaminy z grupy B. Wśród cennych cech należy wyróżnić: są niskokaloryczne, co idealnie sprawdzi się u osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała, przyśpieszają przemianę materii, wspomagają odporność, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom serca,  wspomagają pracę oczu, czy wzmacniają pamięć i koncentrację. Ze względu na szereg istotnych właściwości, które zdecydowanie w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka, warto jest je włączyć do codziennego jadłospisu, szczególnie w okresie postnym. Częsty bywalec na stole Śledzie to jedna z najczęściej goszczących ryb na polskich stołach. Pojawiają się na nich zarówno na co dzień, jak i od święta, a to wszystko za sprawą łatwości ich przygotowania. Możliwości przyrządzenia śledzi jest mnóstwo, można by rzec, iż co region to inna tradycja, jednak w każdym przepisie to ryba odgrywa kluczową rolę. Śledzie świetnie się również sprawdzają w roli przekąski podczas imprezy,...