Zupa śledziowa
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Poczuj magię świąt. Wyjątkowy przepis na pyszną zupę śledziową

Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Szczególnie lubiane i popularne to te pod pierzynką z cebuli. A znacie śledzie w zupie? Tak, takie również się jada. Podpowiadamy, jak w smaczny i prosty sposób je przyrządzić.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przyjemny smak

Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych.

Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb. 

Śledziowe wartości odżywcze

Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci.

Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej. 

Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich.

Przepis na zupę śledziową

Składniki:

  • 3 płaty śledzia solonego

  • 2 cebule

  • ½ l śmietany

  • 4 ziemniaki

  • koperek

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wrzątku

  • ½ szklanki octu

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 7 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól do smaku

Sposób przygotowania zupy śledziowej

  1. Wodę zagotowujemy z przyprawami. Pod koniec wlewamy do niej ocet. Studzimy.

  2. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego naczynia. 

  3. Szatkujemy drobno cebulę, sparzamy wrzątkiem, studzimy i dodajemy do ryby.

  4. Śledzia nalewamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.

  5. Po upływie tego czasu przelewamy do garnka lub od razu do wazy. 

  6. Dodajemy jogurt połączony ze śmietaną i wszystko dokładnie mieszamy.

  7. Na talerzu układamy kawałki ugotowanego ziemniaka i nalewamy zupę.

  8. Dekorujemy świeżym koperkiem i gotowe!

Komentarze
zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj