Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
AdobeStock
Newsy

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Jeśli jesteście tak wielkimi miłośnikami kiszonych ogórków, że nie możecie się doczekać aż będą dobre sprawdźcie, po jakim czasie ogórki są już ukiszone.

Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po jakim czasie ogórki są ukiszone?

Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne.

Właściwości ogórków kiszonych

Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy.

Ponadto ogórki kiszone:

  • Wzmacniają odporność
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Usprawniają pracę układu pokarmowego
  • Zawierają naturalne probiotyki
  • Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Zmniejszają ryzyko chorób serca
  • Polecane dla osób z niedokrwistością
  • Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego.

Zobacz także
Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? Polejcie nią to danie a bardzo zyska na smaku

Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? To błąd. Polejcie nią to danie, a bardzo zyska na smaku

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Przyprawy do ogórków

Przyprawami, które najczęściej stosuje się do kiszenia ogórków, są:

  • Korzeń chrzanu
  • Liście chrzanu
  • Czosnek
  • Koper
  • Gorczyca
  • Liście czarnej porzeczki, wiśni albo dębu
  • Liście laurowe
  • Mięta
  • Papryczka chilli

Ponadto wszystkie składniki użyte do kiszenia ogórków powinny być świeże.

Jakie ogórki do kiszenia?

Ogórki przeznaczone do kiszenia powinny być podobnej wielkości – wówczas będą równo ukiszone. Najlepszymi odmianami ogórków do fermentacji są Borus, Cezar, Śremski nowy i Julian.

Czytaj także:

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
Przygotowanie ogórków kiszonych jest banalnie proste – poznajcie prosty przepis na zalewę do ogórków.

Jeżeli dotychczas tylko wyjadaliście zapasy ogórków ze spiżarni babci, czas nauczyć się zrobić je samodzielnie – a przygotowanie ogórków kiszonych jest naprawdę banalnie proste. Poznajcie przepis  na idealną zalewę do ogórków kiszonych. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Do kiszenia należy używać tylko ogórków gruntowych – podłużne, zielone ogórki o gładkiej skórce kompletnie nie nadają się do kiszenia, ponieważ zawierają za dużo wody. Ważne też, by wybierać do kiszenia ogórki o podobnej wielkości, najlepiej w średnim rozmiarze. Dzięki temu wszystkie zakiszą się równomiernie. Jak długo ogórki powinny się kisić? Ogórki kiszone będą dobre po około 2-3 tygodniach od przygotowania, choć oczywiście im dłużej poczekacie, tym będą one smaczniejsze. Ogórki małosolne natomiast nadają się do jedzenia już po 2-3 dniach. Jak zrobić zalewę do ogórków? Przyrządzenie zalewy jest banalnie proste, a jej sekret tkwi w proporcjach – zawsze wsypujcie 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Pamiętajcie o tym, że woda musi być ciepła! Przepis na idealne ogórki kiszone Do przygotowania klasycznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu Kilka ząbków czosnku Ziele angielskie Liście laurowe Cały koper z kwiatostanami Gorczyca Woda Sól Przygotowanie: Umyjcie ogórki i namoczcie je w wodzie – co najmniej 30 minut. Dzięki temu będą sprężyste i chrupiące po ukiszeniu. Następnie przełóżcie ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki włóżcie...

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy
Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe! Ogórki małosolne Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli. Najlepsza woda do ogórków małosolnych Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne. Przepis na domowe ogórki małosolne Składniki: 1 ½ kg małych ogórków gruntowych 1 pęczek koperku kilka liści chrzanu 20 cm korzenia chrzanu 2 główki czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie: W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki. Całość zalejcie przygotowaną solanką. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w...

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje
Adobe Stock
Newsy
Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje
Do kiszenia ogórków najlepiej wybierać tylko jeden gatunek soli. Pozostałe mogą być nie do końca bezpieczne dla zdrowia albo negatywnie wpływać na smak waszych przetworów.

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia ogórków? A może do ogórków kiszonych nadaje się tylko jeden rodzaj soli? Postaramy się podpowiedzieć wam, jaki rodzaj soli wybrać do ogórków kiszonych. Sól kamienna spożywcza jodowana, niejodowana, warzona jodowana – takie trzy rodzaje soli najczęściej są do wyboru, gdy przychodzi do jej zakupu w sklepie. Zanim jednak przejdziemy do rozstrzygniecia, którą powinno się kupić, przypomnijmy, co jest niezbędne do ukiszenia ogórków. Klasyczny zestaw do kiszenia ogórków składa się z takich elementów jak: Liść wiśni Gniazda nasienne kopru Ząbek czosnku Ok. 1-centymetrowy kawałek korzenia chrzanu A także oczywiście z soli Jakie główne gatunki soli są dostępne w sprzedaży? Sól kamienna spożywcza jodowana – jej skład jest prosty – ponad 97% chlorku sodu, różnego rodzaju śladowe mikroelementy i domieszka w postaci jodku potasu. Jodek potasu to nic innego jak substancja wzbogacająca, która sprawia, że dany produkt może nosić nazwę „jodowana”. Taka sól nie jest poddawana procesowi oczyszczania, przez co zachowuje w swoim składzie wapń, magnez, cynk itp. Tego typu praktyki są wymagane przez odgórne państwowe zarządzenia. W Polsce prowadzony jest program profilaktyki jodowej, a sól kamienna bez dodatku jodu nie jest zalecana przez producentów do bezpośredniego spożycia – taką informację znajdziecie właśnie na specjalnych solach niejodowanych do przetworów. Trzecim gatunkiem soli dostępnym w sprzedaży jest tak zwana sól warzona, jodowana . Zawiera zwykle jeszcze wyższy odsetek chlorku sodu i niewielką domieszkę jodku potasu oraz także substancję przeciwzbrylającą E536. Sól warzona otrzymywana jest poprzez...