Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu!

Po jakim czasie ogórki są ukiszone?

Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne.

Właściwości ogórków kiszonych

Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy.

Ponadto ogórki kiszone:

Zobacz także:

  • Wzmacniają odporność
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Usprawniają pracę układu pokarmowego
  • Zawierają naturalne probiotyki
  • Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Zmniejszają ryzyko chorób serca
  • Polecane dla osób z niedokrwistością
  • Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego.

Przyprawy do ogórków

Przyprawami, które najczęściej stosuje się do kiszenia ogórków, są:

  • Korzeń chrzanu
  • Liście chrzanu
  • Czosnek
  • Koper
  • Gorczyca
  • Liście czarnej porzeczki, wiśni albo dębu
  • Liście laurowe
  • Mięta
  • Papryczka chilli

Ponadto wszystkie składniki użyte do kiszenia ogórków powinny być świeże.

Jakie ogórki do kiszenia?

Ogórki przeznaczone do kiszenia powinny być podobnej wielkości – wówczas będą równo ukiszone. Najlepszymi odmianami ogórków do fermentacji są Borus, Cezar, Śremski nowy i Julian.

Czytaj także: