Plastikowe opakowania na żywność mogą powodować otyłość? Badania nie pozostawiają złudzeń
AdobeStock
Newsy

Plastikowe opakowania na żywność mogą przyczyniać się do otyłości? Badania nie pozostawiają złudzeń

Plastik stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla naszego środowiska, ale także dla nas samych. Dlaczego warto ograniczyć jego użycie do minimum?

Produkty z tworzywa sztucznego to zmora obecnych czasów. Nie tylko powodują powstawanie ogromnej ilości odpadów, ale też zawierają różne groźne substancje chemiczne, które mogą mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Norweskiego Uniwersytetu Technologicznego (NTNU), plastikowe opakowania mogą przyczyniać się do odkładania się tłuszczu w ludzkim organizmie. Niemożliwe? Czytajcie dalej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Plastikowe opakowania na żywność mogą powodować otyłość?

Jak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Environmental Science&Technology", do produktów żywnościowych opakowanych w plastik przedostają się substancje chemiczne, które mogą się przyczyniać do rozwoju otyłości. Winę ponoszą tu dwie konkretne substancje: bisfenol A (BPA) oraz ftalany, które mogą prowadzić do zaburzeń metabolizmu w organizmie, co z kolei może się przyczyniać do otyłości.

Zdaniem ekspertów, substancje te to jedynie niewielki procent tego, co możemy jeszcze znaleźć w plastikowych opakowaniach. Równie szkodliwe są bowiem takie substance jak bisfenol S (BPS) i bisfenol F (BPF).

Zobacz także
Plastikowe butelki będą w Polsce zwrotne. Wiemy ile wyniesie kaucja i gdzie przyjmą zwroty

Plastikowe butelki będą podlegały zwrotowi. Wiemy, ile wyniesie kaucja i jak je zwrócimy

Plastikowe sztućce i talerze już w lipcu znikną ze sklepów! Jak będą wyglądać grille i pikniki?

Plastikowe sztućce i talerze już w lipcu znikną ze sklepów! Jak będą wyglądać grille i pikniki?

Groźne substancje w plastiku

Bisfenol S (BPS) i bisfenol F (BPF) są chemikaliami stosowanymi w niektórych rodzajach tworzyw sztucznych, m.in. w wyściółce puszek aluminiowych do żywności i napojów. Chemikalia te były używane jako zamiennik bisfenolu A (BPA), dobrze znanej substancji chemicznej zaburzającej gospodarkę hormonalną, która szkodzi zdrowiu ludzkiemu poprzez ingerencję w hormony:

- Wniosek jest taki, że każdy zwykły plastikowy produkt może zawierać mieszankę substancji, która może przyczyniać się do nadwagi lub bezpośrednio prowadzić do otyłości – powiedział dr Martin Wagner, profesor na wydziale biologii NTNU, który był głównym autorem raportu.

– Jest to szczególnie istotne, ponieważ chemikalia te nie zawsze pozostają w opakowaniach, ale mogą przenikać także do jedzenia i napojów, a następnie zostać spożyte.

W trosce o zdrowie, eksperci zalecają  więc ograniczenie użycia plastiku do minimum. 

Źródło: well.pl

Żywność w puszkach
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tych produktów może prowadzić do chorób serca i cukrzycy. Lepiej unikajcie takich opakowań
Żywność w puszkach stała się powszechna jeszcze w poprzednim wieku. Lepiej jednak ograniczać tego typu produkty.

Nie da się tego ukryć. W polskich sklepach coraz więcej jest przetworzonej żywności. A wszystko to zapakowane w przeróżne typy opakowań. W sprzedaży dostępna jest cała gama produktów zapakowanych w puszki. Pomidory, kukurydza, groszek, fasolka, a także konserwy mięsne i tak dalej, i tak dalej... Groźne puszki Konserwy w puszcze świetnie sprawdzały się jako wyżywienie żołnierzy walczących na przeróżnych frontach wielu wojen, ale w okresach pokoju lepiej ich raczej unikać. Dlaczego? Przecież przechowywanie jedzenia w puszkach pozwala na znaczne przedłużenie jego przydatności do spożycia... Mniej mówi się jednak o minusach tego rodzaju opakowań. Metalowe puszki zawierać mogą niebezpieczny dla zdrowia bisfenol A. Podejrzana substancja Ten organiczny związek chemiczny z grupy fenoli może być przyczyną niektórych chorób. Bisfenol A jest w stanie realnie zaburzać pracę niektórych hormonów. Bisfenol A, znany także jako BPA, znalazł się na czarnej liście rządu Stanów Zjednoczonych. Amerykańskie ministerstwo zdrowia postanowiło wykluczyć ze sprzedaży produkty, a raczej opakowania zawierające ten związek. Zapewne całkowita rezygnacja z jedzenia w puszkach, nie pozwoli na uniknięcie chorób serca, cukrzycy i otyłości. Jednak różne badania wskazują, że BPA rzeczywiście może mieć pewien wpływ na rozwój tych schorzeń u ludzi. Ostateczna decyzja należy więc do konsumentów. Lepiej mrozić Jeżeli wolicie dmuchać na zimne, zalecamy wybór innego rodzaju produktów. Najlepiej tych świeżych. Urozmaicona, świeża,  zdrowe odżywianie powinna być priorytetem. Czasem jednak jest o to bardzo trudno. Zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, kiedy o sezonowych warzywach i owocach można jedynie pomarzyć. W takich wypadkach...

Najlepsza zupa pomidorowa
motorek70/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie pomidory w puszce do zupy pomidorowej? Robicie błąd! Składnik w nich zawarty, może przyczynić się do rozwoju cukrzycy
Nieważne czy produkty są nafaszerowane tłuszczami trans czy są aż tak przetworzone, że trudno jest rozpoznać w nich prawdziwe składniki. Jedno jest pewne, wszystkie szkodzą.

Pomidory w każdej postaci są pyszne, czy to na kanapce czy w zupie pomidorowej. Każda z nich ma wiele właściwości, nie tylko smakowych. Jak się okazuje nie wszystkie formy pomidorów są dobre dla organizmu. Naukowcy odradzają korzystania z pomidorów z puszek. Dlaczego?  Zdrowsze po przetworzeniu Pomidory są jednym z nielicznych warzyw, które są zdrowsze po obróbce termicznej. Wówczas wytwarza się w nich więcej likopenu, czyli organicznego związku chemicznego z grupy karotenów - naturalnych pigmentów. Likopen ma cenne właściwości dla organizmu m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Jego bardzo ważną cechą jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jest szczególnie ważny dla mężczyzn. Szkodliwy materiał Każde pożywienie w puszce zawiera związek BPA (bisfenol A). Wykorzystuje się go głównie przy produkcji tworzyw sztucznych oraz jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych. Używa się go również przy tworzeniu tańszych kosmetyków, reflektorów samochodowych a nawet monitorów komputerowych. To kontrowersyjny związek mający negatywny wpływ na zdrowie. Dana substancja obciąża nie tylko jelita, serce czy trzustkę, ale również może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu II i nowotworów! Lepiej świeże niż z puszki Związek BPA znajdujący się w puszkach, jest szkodliwy dla organizmu. Szczególną uwagę należy zachować, jeśli chodzi o pomidory. Kwasowość tych warzyw powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Trzeba podkreślić, że te pomidory nie są złe. Zaleca się jednak korzystanie ze świeżych bądź w ostateczności wybieranie tych w szklanych słoikach czy pudełkach niezawierających BPA. Szkodliwe substancje ukryte w opakowaniach, mogą być przyczyną...

Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Jeśli to robicie, lepiej żebyście szybko przestali!

Kasza, ryż, makaron, chleb i ziemniaki - to podstawowe pokarmy węglowodanowe, które jadacie pewnie do każdego posiłku. Kaszę, ryż i makaron trzeba przed spożyciem ugotować. Tutaj pojawia się pytanie: jak zrobić to, żeby były jak najzdrowsze? Wiemy, jakich zasad powinniście przestrzegać żeby gotowana kasza i ryż były zdrowe. Co jest zdrowsze: kasza i ryż luzem, czy w torebkach? Jeśli macie opcję wyboru, lepiej wybierać kaszę i ryż luzem niż te w foliowych opakowaniach. Już tłumaczymy dlaczego. Plastik to wszechobecna substancja, które wynalezienie i rozpowszechnienie stało się prawdziwym motorem rozwoju naszej cywilizacji. Nie da się uniknąć otaczania się plastikowymi przedmiotami i kupowania żywności absolutnie bez plastiku. Są różne rodzaje plastiku. Ten, który możemy znaleźć w otoczeniu żywności znajduje się między innymi: Jako składnik jednorazowych torebek do herbaty Element torebek do gotowania kaszy lub ryżu Jako główne tworzywo z którego produkowane są plastikowe butelki Składnik opakowań stosowanych do żywności: jogurtów, serków, gotowych lunchów Czy plastik jest szkodliwy dla zdrowia? Plastik, który znajdziecie w otoczeniu żywności, jest ogólnie mówiąc dopuszczony do użytku, nie może być więc bardzo szkodliwy dla zdrowia. Różne urzędy i komisje przy dopuszczaniu niektórych substancji na rynek, kierują się jednak pewnymi normami i dopuszczalnymi stężeniami substancji, które pozwalają uznać je za „bezpieczne”. Lepiej jednak dmuchać na zimne, okazuje się że plastik może emitować w wysokiej temperaturze bardzo niebezpieczną substancję… Dlaczego gotowanie kaszy i ryżu w woreczkach nie jest zdrowe? Substancją, która jest podejrzana o wywieranie szkodliwego wpływu na zdrowie w przypadku plastiku...

Woda
Pixabay/Somchai Chitprathak
Zdrowie
Picie tej wody może zrujnować twoje zdrowie. Przeczytaj zanim będzie za późno 
Eksperci od zdrowego odżywiania zalecają częste picie wody. Jest ona głównym budulcem organizmu człowieka, ale i najprostszą substancją we wszechświecie. Czy może nam zagrażać?

Woda jest rozpowszechniona na całej powierzchni Ziemi. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają prawie 71% powierzchni globu, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Czysta chemia Znacząca część wody zatrzymuje się w atmosferze, jako chmury i para wodna. Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie. Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i woda mineralna. Z biologicznego punktu widzenia Woda jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych. To główny środek transportu produktów przemiany materii, substancji chemicznych, hormonów. Stanowi średnio 70% masy dorosłego człowieka, w przypadku noworodka ok. 15% więcej. Jest potrzebna w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Najczęściej spożywamy ją w formie butelkowej, z zaleceniem picia minimum 1,5 litra. Gdzie zatem popełniamy błąd? Rodzaj ma znaczenie Woda nie gasi wyłącznie pragnienia. Także ona definiuje świat, w którym żyjemy. Od jej globalnych zasobów zależy życie na ziemi. Jeśli chcemy pomóc planecie, ale również i zdrowiu, zrezygnujemy z wody w plastikowych butelkach. Powodów odstawienia jest co najmniej kilka.  1. Plastik zanieczyszcza planetę Trudno przewidzieć, czy tworzywa sztuczne są rzeczywiście i w całości poddawane recyklingowi. Biorąc pod uwagę przeciążenie przemysłu na całym świecie, jednoznaczna odpowiedź jest raczej niemożliwa. Kraje, które nie są poddane recyklingowi, ulegają bardzo powolnej biodegradacji. Kilka minut picia zamienia się bowiem w 1000 lat rozkładu plastiku. To właśnie butelek...