Przepis na placuszki bananowe od Anny Lewandowskiej
ONS.pl/Pixabay
Newsy

Placuszki bananowe Ani Lewandowskiej są tak pyszne, że można je jeść bez przerwy. Sekretem ich smaku jest 1 składnik

Ania Lewandowska postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami prostym przepisem na przepyszne placuszki bananowe. Do ich przyrządzenia koniecznie użyjcie płatków owsianych.

Anna Lewandowska od lat zachęca Polaków do aktywnego trybu życia i zmiany nawyków żywieniowych. Promuje wszystko, co zdrowe i udowadnia, że nawet słodycze mogą być „fit”. Jej strona internetowa to istna kopalnia wiedzy na ten temat. Znajdziecie na niej nie tylko spersonalizowane plany treningowe czy sklep ze zdrowymi produktami, ale również autorskie przepisy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepisy od Anny Lewandowskiej

Każde promowane przez Lewandowską danie jest „fit”, co oznacza, że można je jeść praktycznie bez żadnych wyrzutów sumienia. Najciekawsze więc okazują się receptury na słodkości i przysmaki. Wśród nich można znaleźć między innymi przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi – dzięki nim przekąska będzie nie tylko zdrowa, ale również pyszna.

Jak podkreśla sportsmenka, tym daniem zajada się zarówno jej córeczka Klara, jak i mąż, znany piłkarz, Robert Lewandowski. Nie ulega więc wątpliwości, że przysmak jest naprawdę wyborny. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i 2 przypraw.

Zobacz także
Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Przepis na placuszki bananowe od Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 80 gramów płatków owsianych
  • 3 jajek
  • 2 bananów
  • szczypta cynamonu
  • szczypty wanilii 
  • 1 łyżeczki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, płatki owsiane, cynamon oraz wanilię. 
  2. Banany obierzcie ze skórki, podzielcie na mniejsze części i połączcie z pozostałymi składnikami.
  3. Całość zblendujcie na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajcie do niego odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną miksturę odstawcie na ok. 15 minut (składniki będą miały szansę się lepiej związać).
  4. Na dużej patelni rozpuśćcie masło klarowane, a następnie zacznijcie na niej umieszczać wasze ciasto tworząc niewielkie placuszki.
  5. Smażcie na niewielkim ogniu, z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Po zdjęciu z patelni placuszki powinny być idealnie pulchne. Zaserwujcie je z cukrem pudrem lub jogurtem naturalnym i ulubionymi (świeżymi lub mrożonymi) owocami.

Smacznego!

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem
ONS
Newsy
Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem
Agnieszka Maciąg od lat zachwyca fenomenalną figurą i doskonałym zdrowiem. Wydała kilka książek na temat zdrowego, szczęśliwego i spełnionego życia, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.

Agnieszka Maciąg swego czasu była jedną z topowych polskich modelek. Z czasem zaczęła jednak wzbogacać swój artystyczny dorobek o pracę na planie filmowym, a także w mediach. Od wielu lat słynie ze swojego zamiłowania do zdrowego odżywiania i szczęśliwego stylu życia, a także z wegetarianizmu. Teraz dzieli się swoimi kulinarnymi i życiowymi inspiracjami na łamach książek, magazynów i blogów. Agnieszka Maciąg – książki i przepisy Modelka napisała aż kilkanaście książek poradnikowych m.in. „Pełnia życia”, „Twoja wewnętrzna moc. Jak żyć dobrze w niespokojnych czasach?”, „Menopauza. Powrót do esencji kobiecości” czy „Smak wiecznej młodości”. Prowadzi także bloga, w którym często dzieli się swoimi przemyśleniami, a także przepisami na zdrowe, pyszne i pełne wartości odżywczych dania. Przez dłuższy czas modelka publikowała swoje przepisy w magazynie „Uroda Życia”. Były to nowe, autorskie receptury, ale także i te znane z jej innych książek. Do ulubionych i szybkich w wykonaniu dań Agnieszki należą szybkie zielone placuszki z młodym szpinakiem i świeżymi ziołami. To świetny pomysł na zdrowe i zrównoważone danie, które można przygotować już w 15-20 minut! Przepis na szybkie zielone placuszki Agnieszki Maciąg Ilość porcji: dla 3-4 osób Składniki: 1 szklanka liści młodego szpinaku (1-2 garście) garść liści bazylii, natki pietruszki, kolendry lub innych ulubionych świeżych ziół 0,5 szklanki kefiru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko ekologiczne 1,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny Sól i świeżo mielony pieprz do smaku masło klarowane lub inny  ulubiony olej roślinny do...

Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
Przygotujcie placuszki z tego przepisu, są naprawdę pyszne!

Justyna Żyła to celebrytka, która popularność zyskała głównie poprzez huczne i gwałtowne rozstanie ze znanym skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą. Po rozwodzie, kobieta postanowiła nie odcinać się od mediów. Chętnie występuje przed kamerami. Brała też udział w kilku programach rozrywkowych. Justyna często i chętnie odwiedza także różnorodne bankiety i imprezy dla celebrytów. Justyna Żyła prowadzi też aktywnie swój profil na Instagramie, gdzie obserwuje ją dokładnie 100 tysięcy osób. Niedawno świętowała okrągłą liczbę fanów na swoim koncie. Justyna dzieli się tam swoim życiem i chętnie pokazuje przygotowywane przez siebie posiłki. Żyła aspiruje do miana influencerki kulinarnej. Prowadzi też na YouTube kanał „UwaŻyła”, gdzie prezentuje przepisy w formie wideo. Wiele osób ceni jej dania za prostotę i łatwość przygotowania. Tym razem Żyła podzieliła się przepisem na InstaStory. Zrobiła placuszki z bananami. Przepis na placuszki bananowe Justyny Żyły Składniki: 4 dojrzałe banany Pół szklanki mąki pszennej Pół szklanki oleju rzepakowego Jajko Przygotowanie Obierzcie banany. Banany muszą być jak najbardziej słodkie, dobrze żeby były już nawet lekko brązowe. Rozgniećcie dokładnie banany widelcem, by były bardzo gładkie. Wymieszajcie banany w misce. Dodajcie do nich mąkę i jajko. Wymieszajcie dokładnie składniki. Jeśli masa jest zbyt gęsta możecie dodać jeszcze jedno jajko. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy. Smażcie placuszki na oleju rzepakowym z dwóch stron aż będą rumiane. Podawanie placuszków bananowych Justyna zaserwowała placuszki z cukrem pudrem i w towarzystwie truskawek. Możecie podać je z dowolnymi świeżymi owocami. Dobrze smakować...

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Przygotowanie posiłku dla niejadków jest nieraz sporą zagwostką. Świetnie sprawdzą się placuszki bananowe z maślanką. Są banalne w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nikt się im nie oprze.

W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, najczęściej sięga się po szybkie opcje, jak kanapki czy owsianka. Jednak nie wszyscy są usatysfakcjonowani z takiego stanu rzeczy. Szczególnie kwestia dotyczy niejadków. Wiele mam zachodzi w głowę, co przyrządzić by ich pociecha zjadła posiłek ze smakiem. Bananowe placuszki dla niejadków Dobrym rozwiązaniem dla niejadków są posiłki na słodko. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, iż zjedzą je bez większych problemów. Świetnym przepisem są bananowe placuszki z maślanką. To banalne i szybkie w przygotowaniu danie. Można podać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, serek homogenizowany waniliowy czy krem orzechowo-czekoladowy. Wybór jest kwestią indywidualną, ale z pewnością nikt im się nie oprze i znikną z talerzy w mgnieniu oka.  Przepis na bananowe placuszki z maślanką Składniki: 2 ½ szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski przelejcie maślankę. Wbijcie do niej jajka, a także dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę za pomocą miksera.  Do wymieszanych składników dodajcie dwie szklanki mąki. Całość ponownie zmiksujcie do uzyskania gładkiej masy. Banany obierzcie ze skórki i pokrójcie je w niedużą kostkę.  Owoce dodajcie do ciasta i wszystko delikatnie wymieszajcie łyżką. Na patelnię wlejcie niewielką ilość oleju. Całość dobrze rozgrzejcie. Na rozgrzaną patelnię wykładajcie po jednej łyżce ciasta. Delikatnie je rozpłaszczcie. Placki smażcie z obu...

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
Wypróbujcie genialny przepis na syrniki – tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej!

Lubicie sernik ? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia! Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Syrniki – co to jest? Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną. Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść. Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 30 dag półtłustego twarogu 1 dojrzały banan 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników) 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Olej do smażenia Masło orzechowe Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie...