Te placuszki są bieszczadzkim, tradycyjnym przysmakiem. Mogą być przyrządzone zarówno z kapusty słodkiej, jak i kiszonej. Jeśli nigdy nie jedliście takich placów, czas to zmienić. Są obłędne.
Kapusta w mącznych daniach — rarytas znany w wielu regionach
Kapusta słodka lub kiszona jest wykorzystywana na różne sposoby. Doskonale się sprawdza jako farsz w daniach mącznych. Jedną z wersji pokazała Ewa Wachowicz. To bieszczadzkie tradycyjne placki, które można zrobić z dodatkiem słodkiej lub kiszonej kapusty. Placki smaży się jak zwykłe placki ziemniaczane.
Najpopularniejszym kapuścianym farszem jest wkład do pierogów. Takie pierogi i pielmieni przyrządza się od wieków nie tylko w Polsce, ale też za naszą wschodnią granicą. Mączno-kapuściany farsz można znaleźć nie tylko w pierożkach, ale też dużych pieczonych pierogach i kulebiakach.
Danie z kapusty, tym razem tylko słodkiej, jest też japońskim przysmakiem. Japońskie placuszki z młodej kapusty zwane okonomiyaki co oznacza „smażone to, co lubisz” od naszych różnią się doborem przypraw. Reszta jest taka sama.
Zobacz także:
Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- Masło klarowane lub olej do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
- Pół kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- Pół szklanki śmietanki
- Sól
- Pieprz
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania placków:
- Wbijcie do miski jajka, wlejcie mleko i dodajcie sól. Następnie wsypcie szklankę maki i zmiksujcie całość na gładkie ciasto.
- Dodajcie resztę mąki i ponownie zmiksujcie oraz dodajcie tyle wody, żeby uzyskać ciasto gęstsze niż na naleśniki.
- Kapustę odciśnijcie, posiekajcie i przełóżcie do ciasta. Dobrze wymieszajcie.
- Smażcie tak jak placki ziemniaczane: na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.
- Odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Sposób przygotowania sosu do placków:
- Na patelni rozgrzejcie masło i zeszklijcie posiekaną cebulę.
- Dodajcie pokrojone grzyby, posólcie i smażcie przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się przyrumieniać.
- Wlejcie śmietankę i odparujcie nadmiar płynu.
- Doprawcie pieprzem, dodajcie posiekaną natkę. Wymieszajcie i przełóżcie do sosjerki.
Źródło: Instagram/Ewa Wachowicz