Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Podawajcie je z tym sosem
Instagram/Ewa Wachowicz
Newsy

Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Podawajcie je z tym sosem

Jeśli lubicie placuszki, koniecznie do listy swoich ulubionych dodajcie te z dodatkiem kiszonej kapusty i sosem pieczarkowym

Te placuszki są bieszczadzkim, tradycyjnym przysmakiem. Mogą być przyrządzone zarówno z kapusty słodkiej, jak i kiszonej. Jeśli nigdy nie jedliście takich placów, czas to zmienić. Są obłędne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapusta w mącznych daniach — rarytas znany w wielu regionach

Kapusta słodka lub kiszona jest wykorzystywana na różne sposoby. Doskonale się sprawdza jako farsz w daniach mącznych. Jedną z wersji pokazała Ewa Wachowicz. To bieszczadzkie tradycyjne placki, które można zrobić z dodatkiem słodkiej lub kiszonej kapusty. Placki smaży się jak zwykłe placki ziemniaczane.

Najpopularniejszym kapuścianym farszem jest wkład do pierogów. Takie pierogi i pielmieni przyrządza się od wieków nie tylko w Polsce, ale też za naszą wschodnią granicą. Mączno-kapuściany farsz można znaleźć nie tylko w pierożkach, ale też dużych pieczonych pierogach i kulebiakach.

Danie z kapusty, tym razem tylko słodkiej, jest też japońskim przysmakiem. Japońskie placuszki z młodej kapusty zwane okonomiyaki co oznacza „smażone to, co lubisz” od naszych różnią się doborem przypraw. Reszta jest taka sama.

Zobacz także
Chrupiące placki ziemniaczane?

Chrupiące placki ziemniaczane? Odciskanie wody to strata czasu. Błąd leży gdzie indziej

serniczki placki z twarogu

Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

  • Pół kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Pół szklanki śmietanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania placków:

  1. Wbijcie do miski jajka, wlejcie mleko i dodajcie sól. Następnie wsypcie szklankę maki i zmiksujcie całość na gładkie ciasto.
  2. Dodajcie resztę mąki i ponownie zmiksujcie oraz dodajcie tyle wody, żeby uzyskać ciasto gęstsze niż na naleśniki.
  3. Kapustę odciśnijcie, posiekajcie i przełóżcie do ciasta. Dobrze wymieszajcie.
  4. Smażcie tak jak placki ziemniaczane: na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.
  5. Odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Sposób przygotowania sosu do placków:

  1. Na patelni rozgrzejcie masło i zeszklijcie posiekaną cebulę.
  2. Dodajcie pokrojone grzyby, posólcie i smażcie przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się przyrumieniać.
  3. Wlejcie śmietankę i odparujcie nadmiar płynu.
  4. Doprawcie pieprzem, dodajcie posiekaną natkę. Wymieszajcie i przełóżcie do sosjerki.

Źródło: Instagram/Ewa Wachowicz

placki z kapusty przepis
AdobeStock
Newsy
Placki z kiszoną kapustą to najlepsze, co zjecie w tym tygodniu. Zero roboty, a smak cudowny
Kto przepada za warzywnymi plackami, ten musi spróbować wersji z kiszoną kapustą! Sprawdźcie ten przepis.

Jeśli lubicie niebanalne smaki, to na pewno będziecie zachwyceni plackami z kiszonej kapusty! Danie może się wydawać dość dziwne, ale uwierzcie – smakuje obłędnie. Placki z kapusty kiszonej (a inaczej „fuczki”), to potrawa wywodząca się z kuchni bieszczadzkiej. Bieszczady zamieszkałe są przez dwie duże grupy etniczne (Bojków i Łemków), których wpływ na kuchnię tego regionu widać bardzo wyraźnie w typowych bieszczadzkich potrawach. Kuchnia łemkowska jest bardzo prosta i wykorzystuje produkty, które dawniej każdy miał pod ręką. Ciekawym daniem przyrządzanym w Bieszczadach są placki, które można robić z surowej lub gotowanej kiszonej kapusty. Spróbujcie je zrobić z tego przepisu! Przepis na placki z kiszonej kapusty Do przygotowania prostych i chrupiących placuszków z kapusty kiszonej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 100 g kapusty kiszonej 1 jajko rozmiar M Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miski wsypcie pół szklanki mąki, wlejcie pół szklanki mleka i wbijcie jedno jajko. Całość zmiksujcie. Masa powinna mieć taką konsystencję jak ciasto na naleśniki. Następnie odciśnijcie kapustę kiszoną z nadmiaru wody. Poszatkujcie drobno i dodajcie do masy na placki. Wymieszajcie dokładnie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwaga – kapusta jest już słona, więc nie przesadźcie z solą! Jeżeli nie przepadacie za zbyt słonymi potrawami, to możecie w ogóle nie solić ciasta. Rozgrzejcie na patelni taką ilość oleju jak na placki ziemniaczane. Kiedy będzie już gorący, za pomocą chochli nakładajcie ciasto na patelnię. Smażcie placki po 2-3 minuty z każdej strony tak, by się zarumieniły. Po usmażeniu odłóżcie placki na talerz wyłożony...

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

placki z kiszonej kapusty
Newsy
Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze
Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach.

Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach. Fuczki przypominają klasyczne placki ziemniaczane, ale robi się je najczęściej z kiszonej kapusty, niekiedy z gotowanej. To bardzo proste i niedrogie danie, które zrobicie z łatwością. Wystarczy połączyć kilka składników, dokładnie wymieszać, a następnie smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące. Gwarantujemy, że pokochacie je równie mocno, co placuszki z ziemniaków. Fuczki – jaka kapusta jest najlepsza? Sprawdzi się zarówno kiszona, jak i gotowana, ale oczywiście pierwsza wersja jest o niebo Musicie ugotować kapustę do miękkości w małej ilości wody. Ale te najsmaczniejsze wyjdą oczywiście z kiszonej, dlatego polecamy właśnie tę wersję. Z czym podawać fuczki? Doskonale smakują z kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym, zachęcamy do eksperymentowania – jeśli został wam sos grzybowy, pomidorowy czy myśliwski to warto spróbować takiego połączenia. Najprostszy sos czosnkowy uzyskacie łącząc jogurt naturalny lub gęsty jogurt grecki z kilkoma ząbkami czosnku. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem i gotowe! Przepis na bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej Składniki 300g kiszonej kapusty Opcjonalnie: 1 cebula 1 jajko 1 szklanka pszennej mąki 3/4 szklanki wody lub mleka Sól i pieprz do smaku Cząber Mielony kminek Olej do smażenia Przygotowanie Jeśli używacie cebuli, zetrzyjcie ją na tarce albo drobno posiekajcie. Kapustę odsączcie z wody i drobno poszatkujcie. W dużej misce wymieszajcie dokładnie wodę lub mleko, mąkę, jajko i przyprawy. Ciasto,...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...