Te placuszki są bieszczadzkim, tradycyjnym przysmakiem. Mogą być przyrządzone zarówno z kapusty słodkiej, jak i kiszonej. Jeśli nigdy nie jedliście takich placów, czas to zmienić. Są obłędne.

Kapusta w mącznych daniach — rarytas znany w wielu regionach

Kapusta słodka lub kiszona jest wykorzystywana na różne sposoby. Doskonale się sprawdza jako farsz w daniach mącznych. Jedną z wersji pokazała Ewa Wachowicz. To bieszczadzkie tradycyjne placki, które można zrobić z dodatkiem słodkiej lub kiszonej kapusty. Placki smaży się jak zwykłe placki ziemniaczane.

Najpopularniejszym kapuścianym farszem jest wkład do pierogów. Takie pierogi i pielmieni przyrządza się od wieków nie tylko w Polsce, ale też za naszą wschodnią granicą. Mączno-kapuściany farsz można znaleźć nie tylko w pierożkach, ale też dużych pieczonych pierogach i kulebiakach.

Danie z kapusty, tym razem tylko słodkiej, jest też japońskim przysmakiem. Japońskie placuszki z młodej kapusty zwane okonomiyaki co oznacza „smażone to, co lubisz” od naszych różnią się doborem przypraw. Reszta jest taka sama.

Zobacz także:

Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

  • Pół kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Pół szklanki śmietanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania placków:

  1. Wbijcie do miski jajka, wlejcie mleko i dodajcie sól. Następnie wsypcie szklankę maki i zmiksujcie całość na gładkie ciasto.
  2. Dodajcie resztę mąki i ponownie zmiksujcie oraz dodajcie tyle wody, żeby uzyskać ciasto gęstsze niż na naleśniki.
  3. Kapustę odciśnijcie, posiekajcie i przełóżcie do ciasta. Dobrze wymieszajcie.
  4. Smażcie tak jak placki ziemniaczane: na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.
  5. Odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Sposób przygotowania sosu do placków:

  1. Na patelni rozgrzejcie masło i zeszklijcie posiekaną cebulę.
  2. Dodajcie pokrojone grzyby, posólcie i smażcie przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się przyrumieniać.
  3. Wlejcie śmietankę i odparujcie nadmiar płynu.
  4. Doprawcie pieprzem, dodajcie posiekaną natkę. Wymieszajcie i przełóżcie do sosjerki.

Źródło: Instagram/Ewa Wachowicz