Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Zna i próbował je każdy. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez gości z zagranicy. Wariacja na temat tego dania, a mianowicie przyrządzenie placków z gotowanych ziemniaków to zdecydowanie coś lepszego. Takie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad, a dodanie jednego składnika sprawi, że w mgnieniu oka zniknął z talerzy.

Placki z gotowanych ziemniaków

Ta wersja placków jest może nieco bardziej pracochłonna, gdyż wcześniej należy ugotować ziemniaki. Choć również można wykorzystać te z poprzedniego obiadu. To doskonała propozycja potrawy dla osób będących na diecie wegetariańskiej bądź też na piątkowy, postny obiad. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników. Są tak uniwersalne w smaku, iż można podać je same lub z dodatkami. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się kwaśna śmietana bądź sos pieczarkowy.

Sekretny dodatek

Kotlety ziemniaczane są same w sobie pyszne. Jednak dodanie jednego składnika zdecydowanie poprawi ich smak, a jest to żółty ser. Ten dodatek nie tylko nada wyjątkowego aromatu, ale i dodatkowo scali przygotowywane kotlety. Po usmażeniu będzie roztopiony oraz będzie się delikatnie ciągnąć, co doda przyjemnego posmaku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę, pozostawcie je do ostudzenia.
  2. Chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  3. Do ziemniaków dodajcie świeżo posiekany koperek, jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, starty żółty ser oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie gotowa, dodajcie ją do ziemniaków.
  5. Masę ziemniaczaną przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Z masy uformujcie niewielkie kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzejcie olej.
  8. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, układajcie na niej przygotowane kotlety. Smażcie je z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane placki z gotowanych ziemniaków podawajcie razem z kwaśną śmietaną. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: