placki ziemniaczane
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Placki z gotowanych ziemniaków biją na głowę te z surowych. Dodajcie do nich ten składnik, a szybko znikną z talerzy

Kotlety z gotowanych ziemniaków to doskonała alternatywa placków ziemniaczanych. Są delikatne i wilgotne w środku, a z wierzchu chrupiące. Podane z sosem bądź kleksem z kwaśnej śmietany to idealny pomysł na obiad. Dzięki jednemu dodatkowi będą jeszcze pyszniejsze. Sprawdźcie sami!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Zna i próbował je każdy. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez gości z zagranicy. Wariacja na temat tego dania, a mianowicie przyrządzenie placków z gotowanych ziemniaków to zdecydowanie coś lepszego. Takie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad, a dodanie jednego składnika sprawi, że w mgnieniu oka zniknął z talerzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Placki z gotowanych ziemniaków

Ta wersja placków jest może nieco bardziej pracochłonna, gdyż wcześniej należy ugotować ziemniaki. Choć również można wykorzystać te z poprzedniego obiadu. To doskonała propozycja potrawy dla osób będących na diecie wegetariańskiej bądź też na piątkowy, postny obiad. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników. Są tak uniwersalne w smaku, iż można podać je same lub z dodatkami. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się kwaśna śmietana bądź sos pieczarkowy.

Sekretny dodatek

Kotlety ziemniaczane są same w sobie pyszne. Jednak dodanie jednego składnika zdecydowanie poprawi ich smak, a jest to żółty ser. Ten dodatek nie tylko nada wyjątkowego aromatu, ale i dodatkowo scali przygotowywane kotlety. Po usmażeniu będzie roztopiony oraz będzie się delikatnie ciągnąć, co doda przyjemnego posmaku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę, pozostawcie je do ostudzenia.
  2. Chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  3. Do ziemniaków dodajcie świeżo posiekany koperek, jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, starty żółty ser oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie gotowa, dodajcie ją do ziemniaków.
  5. Masę ziemniaczaną przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Z masy uformujcie niewielkie kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzejcie olej.
  8. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, układajcie na niej przygotowane kotlety. Smażcie je z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane placki z gotowanych ziemniaków podawajcie razem z kwaśną śmietaną. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...

gotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Znamy na to genialny trik
Gotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, to koniecznie skorzystajcie z tego patentu. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut!

Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych! Co można zrobić z ziemniaków? To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody.  Czy ziemniaki są zdrowe? To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: ułatwienie procesu trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, niska zawartość kilokalorii, pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami, poprawienie przemiany materii, obniżenie ciśnienia krwi, czy łagodzą stres bądź zmęczenie. Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania. Jak szybko ugotować ziemniaki? Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz...

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Wielu Polaków popełnia ten błąd po usmażeniu placków ziemniaczanych. Nic dziwnego, że stają się tłuste i miękną
Idealne placki ziemniaczane są chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku. Są serwowane zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Z czasem mogą tracić na swojej konsystencji, a to wszystko przez błąd, który nadal popełnia wielu Polaków. Sprawdźcie czy nie popełniacie tej gafy!

Placki ziemniaczane goszczą na polskich stołach od wielu lat. Najczęściej są podawane z różnymi dodatkami, ale świetnie smakują także solo. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak aromat i ostateczny smak, wynagradzają wszystko. Idealne ziemniaki do placków Nie wszystkie odmiany ziemniaków dostępne na rynku w sprzedaży, sprawdzą się do przygotowania placków ziemniaczanych. Warto na to zwrócić uwagę podczas robienia zakupów, gdyż nieodpowiedni wybór może skutkować złym smakiem bądź niepożądaną konsystencją masy. Do tej potrawy najbardziej polecane są ziemniaki typu C, czyli mączyste. Zawierają one dużo skrobi, przez co nie rozpadają się tak szybko oraz nie rozwadniają przygotowywanej masy. Na sklepowych półkach lub targu, należy szukać takich odmian jak: Ibis, Tajfun, Bryza, Gustaw, czy Gracja. Ten rodzaj bulw, dzięki swojej charakterystycznej strukturze, idealnie sprawdzi się również podczas przyrządzania puree, kopytek, pyz czy babki ziemniaczanej. Przyrządzanie placków ziemniaczanych Do przygotowania placków, potrzebnych jest kilka kluczowych składników - ziemniaki, cebula, sól, pieprz, jajka oraz odrobina mąki. Ziemniaki można zetrzeć na tarce, a najlepiej w robocie kuchennym. To zdecydowanie oszczędzi czas, ale i unikniecie skaleczeń bądź zadrapań. Cebulę również należy zetrzeć, gdyż dzięki temu odda cały swój aromat potrawie. Zadaniem jaj jest scalić całą masę. Z ilością mąki nie należy przesadzać. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że "im mniej, tym lepiej". Jeśli dodacie zbyt dużo tego składnika, to placki będą gumowate. Przyprawy jedynie mają podkreślić całość.  Z dodatkami lub bez Placki ziemniaczane na stałe zagościły w menu Polaków. Mimo iż są dość czasochłonne, to i tak są...

placki z cukinii
Gotujmy.pl/edyta337
Newsy
Zróbcie placki z tego warzywa, a wyjdą lekkie i jeszcze smaczniejsze niż ziemniaczane
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, jednak przygotowane z tego warzywa będą o wiele smaczniejsze. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to koniecznie przygotujcie je z tego przepisu!

Jednym z popularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Przygotowane z ziemniaków goszczą na stole nie tylko na co dzień. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu są uwielbiane przez mniejszych, jak i większych. Jednak niewiele osób wie, iż można przyrządzić je również z innego warzywa, jakim jest cukinia. Jakie dodatki do placków z cukinii? Przygotowanie tradycyjnych placków z dodatkiem cukinii, a nie ziemniaków to lżejsza forma dania. Usmażone będą z wierzchu idealnie chrupiące, zaś w środku delikatne i soczyste. Taka potrawa to idealny dodatek do obiadu bądź może stanowić również odrębny posiłek. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je podawać z kwaśną śmietaną, aczkolwiek pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym. Przepis na placki z cukinii z sosem czosnkowym Składniki: 1 cukinia 2 jajka 6-8 łyżek mąki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia opcjonalnie koperek Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Posólcie ją i odstawcie na około 15 minut, aby warzywo puściło soki. Po upływie danego czasu cukinię dobrze odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce i dodajcie do cukinii.  Obrany ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, również dodajcie do miski z pozostałymi składnikami. Do startych warzyw dodajcie rozbite jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Później przyprawcie ją do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno posiekajcie, dodajcie go do miski....