Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Zna i próbował je każdy. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez gości z zagranicy. Wariacja na temat tego dania, a mianowicie przyrządzenie placków z gotowanych ziemniaków to zdecydowanie coś lepszego. Takie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad, a dodanie jednego składnika sprawi, że w mgnieniu oka zniknął z talerzy.
Placki z gotowanych ziemniaków
Ta wersja placków jest może nieco bardziej pracochłonna, gdyż wcześniej należy ugotować ziemniaki. Choć również można wykorzystać te z poprzedniego obiadu. To doskonała propozycja potrawy dla osób będących na diecie wegetariańskiej bądź też na piątkowy, postny obiad. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników. Są tak uniwersalne w smaku, iż można podać je same lub z dodatkami. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się kwaśna śmietana bądź sos pieczarkowy.
Sekretny dodatek
Kotlety ziemniaczane są same w sobie pyszne. Jednak dodanie jednego składnika zdecydowanie poprawi ich smak, a jest to żółty ser. Ten dodatek nie tylko nada wyjątkowego aromatu, ale i dodatkowo scali przygotowywane kotlety. Po usmażeniu będzie roztopiony oraz będzie się delikatnie ciągnąć, co doda przyjemnego posmaku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru
- 150 g sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę, pozostawcie je do ostudzenia.
- Chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
- Do ziemniaków dodajcie świeżo posiekany koperek, jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, starty żółty ser oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie gotowa, dodajcie ją do ziemniaków.
- Masę ziemniaczaną przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z masy uformujcie niewielkie kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie olej.
- Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, układajcie na niej przygotowane kotlety. Smażcie je z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane placki z gotowanych ziemniaków podawajcie razem z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl