Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę. 

Klasyczny kotlet schabowy

Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm.

Pikantne schabowe z musztardą

Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką.

Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym. 
  2. Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa.
  3. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.
  4. W międzyczasie rozbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą.
  5. Na patelni rozgrzejcie odpowiednią ilość oleju do smażenia.
  6. Zamarynowane plastry schabu ogrzane do temperatury pokojowej maczajcie kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej, później układajcie je na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. 
  7. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe to przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru zbędnego tłuszczu.
  8. Pikantne kotlety schabowe w musztardzie podawajcie razem z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Zobacz także:

Czytaj także: