Mikstura z imbirem
Adobe Stock
Newsy

Pijcie tę warzywną miksturę na potęgę. Niebywałe, na co pomaga. Kluczem jest regularność

Sezon jesienno-zimowy obfituje w infekcje i choroby układu odpornościowego. Narażony na działanie zimna i wirusów organizm, potrzebuje dodatkowego wsparcia. Najlepiej zrobionego z bogactwa natury, jakie macie w domach.

Naturalne antybiotyki to nie tylko wspaniały pomysł na walkę z uporczywymi chorobami. To także ochrona wątroby, troska o zdrowie i długofalowa profilaktyka odporności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niska skuteczność syntetycznych antybiotyków

Organizm przyzwyczaja się do wielu rzeczy. Może przywyknąć nawet do rzeczy syntetycznych, takich jak antybiotyki. Jeśli przyjmujecie trzy serie antybiotyków pod rząd, możecie być pewni, że wasz organizm się do nich przyzwyczai. Efekt? Niska skuteczność przeciwdziałania chorobie.

W sezonie zachorowań takich przypadków są setki. Osłabiona skuteczność działania antybiotyków, wypływa nie tylko w internetowych komentarzach. Zapytajcie znajomych, a na pewno opowiedzą wam podobną historię. Syntetyczne antybiotyki mają jeszcze inne, nienajlepsze działanie. Wpływają negatywnie na stan wątroby. 

Naturalne antybiotyki działają

Wasze babcie wiedzą o tym najlepiej. Możecie się od nich dowiedzieć, czym leczyły swoich bliskich. Strzelamy w ciemno, że stawiały na naturalne specyfiki. W tym imbir, czosnek i miód. Mikstura na ich podstawie potrafi zdziałać cuda. Podobnego zdania jest Agnieszka Maciąg, która w książce "Smak zdrowia" podała mnóstwo podobnych babcinych przepisów. 

Jak się okazuje, naturalne antybiotyki naprawdę działają. Przekonała się o tym sama oraz setki czytelników jej bloga i książek. Szczególnie skuteczne są naturalne terapie na infekcje. Niektórzy na rzecz naturalnej antybiotykoterapii, rezygnują ze specyfików aptecznych. Być może w waszym przypadku natura będzie równie niesamowicie skuteczna.

Super lek o szerokim działaniu

Do osiągnięcia pełni zdrowia ważne jest również oczyszczenie organizmu, odpowiedni sposób odżywiania się, zdrowy sen i styl życia, zdrowy ruch oraz przyprawy, zioła, a także korzystanie z właściwości natury. Połączenie wszystkich wymienionych składników, może przynieść spektakularne efekty. Nagrodą jest energia, witalność i chęć do życia!

Supertonik z dodatkiem imbiru

To połączenie najsilniejszych cudów natury, które tworzy mieszankę zdrowia i mocy, niszczącą bakterie i działającą antywirusowo. Supertonik nie tylko leczy i chroni wasz organizm, ale również bardzo skutecznie go wzmacnia.  Oczyszcza krew i poprawia krążenie. 

Składniki:

  • 3 szklanki naturalnego ekologicznego octu jabłkowego 

  • 3-4 łyżki miodu (na przykład spadziowy, lipowy lub akacjowy)

  • 1/4 szklanki obranego i posiekanego czosnku polskiego

  • 1/4 szklanki obranej i posiekanej cebuli

  • 1/4 szklanki umytego i startego imbiru

  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu 

  • 2 łyżki mielonej kurkumy lub świeży korzeń

  • dwie szczypty czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem octu, wrzucacie do miksera.

  2. Wlewacie 1 szklankę octu i miksujecie dalej. 

  3. Przekładacie do wyparzonego, suchego słoika i uzupełniacie pozostałą częścią octu.

  4. Zakręcacie szczelnie słoik i odstawiacie w suchym i chłodnym miejscu na dwa tygodnie.

  5. Po tym czasie przecedzacie roztwór przez gazę i przelewacie do szklanej butelki i słoika. 

  6. Przyjmujcie codziennie po 1 łyżce stołowej rano i/lub po południu/wieczorem. 

Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie
Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Syrop wzmacniający
Pixabay/piviso
Zdrowie
W mig poradzi sobie z katarem i grypą. Cudowny, babciny przepis na syrop uzdrawiający. Nie ma lepszego
 
Przepisy na domowe przetwory to nie tylko dżemy i konfitury. Tym razem przedstawiamy wam niezawodną, babciną recepturę, która pomoże wam w walce z przeziębieniem.

Mówi się, że babcie mają magiczne moce. Nic nie smakuje też lepiej niż babcine pierogi, czy szarlotka. Babcie, jak nikt inny, znają również lecznicze właściwości ziół.  W walce z chorobą leki powinny być ostatecznością. Szczególnie silne antybiotyki, które dzięki mocnemu działaniu na jedno pomagają, na drugie szkodzą. Dużo rozsądniej zadbać o swój układ immunologiczny zawczasu. Odporność zdobyta jeszcze przed falą jesiennych wirusów odpłaci się z nawiązką. Profilaktyka jest równie ważna co grzeczne realizowanie lekarskich zaleceń. Wystarczy mieć babcię i wystarczający poziom pokory, by czerpać z jej wiedzy jak najwięcej. Domownicy starszego pokolenia często z przeziębieniami radzili sobie sami. Ziołowe syropy z miodem były na porządku dziennym. Mogłoby się wydawać, że syrop domowej roboty nie dorówna aptecznym specyfikom. Nic bardziej mylnego! Skuteczność domowych syropów jest równie duża. Co więcej, w syropie domowej roboty znajdziemy tylko naturalne składniki. Przepis na syrop na katar i grypę Do wykonania syropu na katar i grypę, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 2 łyżki czosnku sok z 1 cytryny kilka łyżek miodu lipowego lub spadziowego Przygotowanie:  Dwie łyżki czosnku przepuścić przez praskę, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszać z kilkoma łyżkami miodu lipowego albo spadziowego. Jak pić syrop? Tak przygotowany, prosty syrop należy zażywać po łyżeczce, dla wzmocnienia efektu, nawet kilka razy dziennie.  Dodatek startego imbiru Dobrym dodatkiem do miodu jest też starty imbir, który w naturalny sposób podnosi naszą odporność. Jeśli konsystencja syropu wydaje się nam zbyt ciężka, wystarczy rozpuścić we wrzątku sok z cytryny i...

Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Adobe Stock
Zdrowie
Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Łapie was przeziębienie? Przygotujcie ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko stawia na nogi.

Gdy dopada was przeziębienie albo grypa, coraz chętniej sięgacie naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie. Istnieje co najmniej kilka wariantów tego syropu. Można go zrobić z białym lub brązowym cukrem, my proponujemy cukier zastąpić miodem. Naturalny antybiotyk z cebuli Często chorujemy na infekcje górnych dróg oddechowych i o ile przy poważniejszych infekcjach zawsze powinien nasz stan zdrowia ocenić lekarz i zaordynować leki apteczne, to przy lżejszych dolegliwościach z powodzeniem możemy użyć metod, które przed laty stosowały nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu. Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na prawdziwy syrop z cebuli z miodem Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi. Składniki 1 duża cebula 1 łyżka naturalnego miodu Przygotowanie Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Ostawcie i poczekajcie, aż cebula puści sok. Przełóżcie startą cebulę do miseczki i wymieszajcie z łyżką miodu. Mieszajcie tak długo, aż z powierzchni zniknął wszystkie pęcherzyki powietrza. Przelejcie syrop do słoika i zakręćcie. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 4 dni. Stosujcie kilka razy dziennie po 1 łyżeczce. Jak działa na organizm syrop z cebuli? Domowy syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące. Łagodzi też stany zapalne. Podczas przeziębienia uzupełnia niedobory witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, Wartościowe...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...