Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność
Adobe Stock
Newsy

Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność

Ten smaczny i zdrowy sok to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Pijcie go nie tylko dla smaku, ale również dla zdrowia.

Sok z ananasa nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Ananas jest świetnym źródłem bromelainy - enzymu, który ma zdolność do eliminacji komórek nowotworowych.

Jest również bogaty w witaminę C, która pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, a także doskonale wzmacnia układ odpornościowy.

Ostatnie badania dowiodły, że spożywanie ananasów zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i dziąseł. Dlaczego jeszcze warto pić sok z tego egzotycznego owocu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto pić sok z ananasa?

Sok ananasowy to tropikalny napój pełen wielu składników odżywczych o niesamowitych właściwościach zdrowotnych.

Tradycyjnie ananasy i sok ananasowy były używane do leczenia różnych schorzeń, w tym stanów zapalnych i problemów trawiennych. Dlaczego jeszcze warto go pić?

Sok ananasowy zawiera wiele cennych składników, takich jak:

  • Witamina C
  • Mangan
  • Miedź
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Tiamina
  • Potas
  • Magnez
  • Wapń
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Cynk
  • Niacyna
  • Ryboflawina
  • Witamina K
Zobacz także
Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.

Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.

Regularne picie soku z ananasa:

  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zawarte w tym owocu przeciwutleniacze neutralizują niestabilne wolne rodniki, które mogą się kumulować i powodować stres oksydacyjny, który może powodować uszkodzenie komórek i zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym cukrzycy, chorób serca i raka.
  • Wspomaga trawienie. Ananasy są doskonałym źródłem bromelainy, która wspomaga trawienie białek, dzięki czemu ułatwia rozkładanie pokarmu i jego wchłanianie.
  • Zwiększa odporność. Bromelaina w soku ananasowym może pomóc w aktywacji układu odpornościowego. Ponadto, sok ananasowy jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz minimalizuje ryzyko przeziębienia i grypy.
  • Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu. Kolagen jest głównym białkiem odpowiedzialnym za utrzymanie zdrowych narządów i naczyń krwionośnych.
  • Sok ananasowy jest bogaty w witaminę A, beta-karoten i witaminę C, które wspierają zdrowie oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Sok ananasowy może oferować liczne korzyści kardioochronne. Wynika to z wysokiego poziomu potasu, witaminy C i przeciwutleniaczy. Potas odgrywa zasadniczą rolę w obniżaniu ciśnienia krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chorób serca.
  • Bromelaina może rozkładać blaszki cholesterolowe odpowiedzialne za twardnienie tętnic. To właśnie zjawisko prowadzi w rezultacie do miażdżycy.

Źródło: webmd.com, expressbydgoski.pl

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają
Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo? Właściwości zdrowotne pomelo Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść? Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka. Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który...

Dodajcie do tego soku piasek a otrzymacie genialny środek czyszczący
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do tego soku piasek, a otrzymacie genialny środek czyszczący
Szukacie prostego, naturalnego i przede wszystkim - skutecznego środka czyszczącego? Wykorzystajcie ten popularny sok i piasek.

Czy wiedzieliście, że sok z tego owocu może działać jako naturalny środek czyszczący? Połączcie go z piaskiem i wyszorujcie tą miksturą brudne naczynia lub plamy na różnych powierzchniach. Zdziwicie się, z jaką łatwością odejdzie z nich brud i osad. Dodajcie do soku z ananasa piasek a otrzymacie naturalny środek czyszczący Czy znaliście to nietypowe zastosowanie soku z ananasa? Jeśli połączycie sok ananasowy z piaskiem otrzymacie miksturę, która pomoże wam usunąć uporczywe plamy i brud z różnych powierzchni. Czy wiecie, że ananasy były niegdyś bardzo przydatne podczas długich podróży łodzią? Marynarze łączyli sok ananasowy z piaskiem, aby otrzymać pastę, która świetnie nadawała się do czyszczenia pokładów łodzi, ostrzy maczety i innych zabrudzonych przedmiotów, Jak jeszcze można wykorzystać ananasa? Podczas gdy większość z nas wyrzuca rdzeń, skórkę i końcówki ananasa, przemysł wykorzystuje te „niechciane" części do: Produkcji karmy dla zwierząt, alkoholu i octu. Przemysł odzieżowy używa ananasa do produkcji łatwej w pielęgnacji, lekkiej tkaniny, zwykle w kolorze białym lub kości słoniowej. Włókno ananasa jest również używane do produkcji tapet. Ze skóry tego owocu robi się specjalny fermentowany napój tepache, papier a nawet odświeżacze samochodowe. Dlaczego warto jeść ananasa? Ananas to smaczny, tropikalny owoc, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Ananas jest dobrym źródłem witaminy C, manganu, miedzi i kwasu foliowego. Owoc ten zawiera enzym zwany bromelainą, który ma wiele korzyści zdrowotnych. Bromelaina dostarcza naszemu organizmowi błonnik pokarmowy, który poprawia zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej....

Przypomina banana, ale jest warzywem. To warzywo to skarbnica potasu, magnezu i żelaza
AdobeStock
Newsy
Przypomina banana, ale jest warzywem. Obniża ciśnienie, wspomaga trawienie i pomaga schudnąć
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak plantan? Choć z wyglądu przypomina on banana, w rzeczywistości jest warzywem. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Plantany wyglądają podobnie do bananów, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Podczas, gdy dobrze wszystkim zdane banany są mniejsze i dużo słodsze, plantany mają skrobiową konsystencję i smak (zielony plantan jest niesłodki i przypomina nieco w smaku ziemniaka). Plantany są stosowane głównie w kuchni karaibskiej i południowoamerykańskiej. To bogate źródło węglowodanów, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne plantanów Plantan jest dobrym źródłem węglowodanów, szczególnie gdy jest dojrzały a także zawiera cenny mangan i potas. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety? zawarte w nim węglowodany to „węglowodany złożone”, co oznacza, że zawierają skrobię, błonnik i cukier. Z uwagi na to, że takie węglowodany rozkładają się i wchłaniają długo, dają one na dłużej uczucie sytości, co ostatecznie zmniejsza apetyt i pomaga schudnąć zawiera żelazo i witaminę B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek w organizmie, a także zapobiegania anemii i zapaleniu nerwów, które występują przy niedoborach tych składników odżywczych jest bogaty w błonnik, pomaga uniknąć podrażnienia jelit, a także zaparć, wzdęć i innych problemów zdrowotnych związanych ze złym trawieniem w porównaniu z dojrzałymi bananami, zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest polecany dla diabetyków jest zalecany dla osób, które mają wrzody lub chcą ich uniknąć, ponieważ zwiększa produkcję śluzu w żołądku plantany, zwłaszcza niedojrzałe, są bogate w wapń, który pomaga wzmocnić kości, a także mięśnie, zęby i paznokcie niedojrzałe plantany zawierają niewielką ilość...

Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”
Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu? Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości? Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne: Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia. Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami Produkty spożywcze pełne witaminy E Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego...